De leerlingen van de Dalton leer- en leefschool houden buiten een kringgesprek.
Volledig scherm
De leerlingen van de Dalton leer- en leefschool houden buiten een kringgesprek. © Foto Wannes Nimmegeers

"Leerlingen baas over eigen studiemethode"

GENTVergeet lesblokken van vijftig minuten waarbij de leerkracht de klas aanstuurt. Bij secundaire Daltonschool Portus in de Barrestraat zijn leerlingen eigen baas over hun studiemethode. Met succes. In twee jaar tijd verdrievoudigde het leerlingenaantal in het eerste jaar van 15 naar 45 leerlingen.

 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. “Je kan verkeerde keuzes maken, maar herpak je”, Ismail Abdoul op gratis filmvertoning van ‘Cool Abdoul’ voor jongeren Brugse Poort
  Gent

  “Je kan verkeerde keuzes maken, maar herpak je”, Ismail Abdoul op gratis filmverto­ning van ‘Cool Abdoul’ voor jongeren Brugse Poort

  De bekende Gentse bokser Ismail Abdoul keerde zaterdagavond terug naar de buurt waar hij opgroeide, de Brugse Poort. Daar organiseerde hij samen met vzw Touché een gratis voorstelling van Cool Abdoul – de film die net is uitgekomen over zijn leven - voor de jongeren uit de buurt. “Het kan altijd anders als je het zelf wil”, sprak de bokser de jongeren toe voor de film.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Jonge dief (18) lacht rechter in gezicht uit tijdens ondervraging: “Begrijpt u eigenlijk wel wat er boven uw hoofd hangt?”
  Gent

  Jonge dief (18) lacht rechter in gezicht uit tijdens ondervra­ging: “Begrijpt u eigenlijk wel wat er boven uw hoofd hangt?”

  Drie jongeren riskeren celstraffen tot 14 maanden na een hele reeks diefstallen in Gent. Het drietal beroofde mensen en brak in in verschillende woningen. Hun buit verstopten ze op een werf in Gentbrugge, waar ze op 28 augustus van dit jaar op heterdaad betrapt werden. In de rechtbank was de ernst van de feiten duidelijk nog niet doorgedrongen tot hen.