Leerkrachten in opleiding worden extra helpende handen op school na de paasvakantie: “De leerachterstand zoveel mogelijk beperken”
GENT/VLAANDERENEen jaar digitaal of hybride onderwijs, dat voel je aan de studenten. Om die leerachterstand zoveel mogelijk te beperken, zullen studenten van de lerarenopleiding na de paasvakantie bijspringen in de basisscholen. Lesgeven, huiswerkremediëring of gewoon voor een goed gesprek. Het is de tweede keer dat dit project loopt, tijdens de coronacrisis komt het als geroepen.
De leerlingen van alle 13 hogescholen in Vlaanderen steken na de paasvakantie een tandje bij. Dan staan zij in de klas, digitaal of echt om een steun in de rug te zijn van de leerkrachten in het basisonderwijs. Niet alleen om bij te leren, maar ook om ervoor te zorgen dat de leerachterstand, opgelopen door corona, niet groter wordt.
Dat die leerachterstand er is, blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Natuurlijk zullen niet alle scholieren er evenveel last van hebben, maar daar wringt net het schoentje. De coronacrisis heeft het contrast tussen leerlingen die thuis hulp kunnen krijgen en die dat niet kunnen, groter gemaakt. Er is meer remediëring nodig, maar laat dat nu net zijn waar de leerkrachten zelf ook geen tijd meer voor hebben.
EHBO
Dus wordt voor het tweede jaar op rij een vlammetje gezet onder het EHBO-project van de Koning Boudewijnstichting. EHBO staat hier voor Eerste Hulp Bij grote Onderwijskansen. Daarbij bundelen de 13 hogescholen met een lerarenopleiding de krachten om net die ongelijkheid aan te pakken. In de coronacrisis krijgt het project extra betekenis.
De studenten zullen onder andere teamteachen, waarbij twee leerkrachten de taken in één klas verdelen. Zeker voor risicoleerlingen heeft dat een voordeel, toont onderzoek aan. In 2020, toen het project voor het eerst doorging, deden er ruim 2.600 studenten mee. Ze ondersteunden vanop afstand, door bijvoorbeeld digitaal lesmateriaal te ontwikkelen. Er kwam extra aandacht voor kwetsbare leerlingen (ongeveer 350 studenten). 1.675 studenten deden uiteindelijk ook aan teamteaching.
Kwetsbare leerlingen
Minister Ben Weyts had het volgende te zeggen over het project: “We zetten alle zeilen bij om leerachterstand weg te werken. De sluiting van de scholen heeft álle leerlingen getroffen, maar de meest kwetsbare kinderen werden het hardst geraakt. Daarom hebben we geïnvesteerd in zomerscholen, bijscholen, buddyprojecten, de bijsprong met extra helpende handen in de klas, … en nu ook dit project. We willen absoluut vermijden dat er een soort ‘coronageneratie’ ontstaat met gaten in de schoolse kennis.”
In Gent doen de Arteveldehogeschool en HOGENT allebei mee aan de actie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUPDATE
Vijf jaar cel gevraagd voor horecabaas die verdacht wordt van verkrachting student (19)
Antwerpen -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
-
Superflitspaal houdt de wacht langs de Gestichtstraat in Zwijnaarde
Gent -
-
PREMIUM
Waar eet je de lekkerste zeetong van Vlaanderen? Luc Bellings neemt de proef op de som én deelt een 10 uit: “Hiervan kan je blijven smullen”
De kans is groot dat je zelf regelmatig in een brasserie belandt voor een snelle hap, maar welke is nu écht de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt elke maand op pad om één gerecht in vijf brasserieën te proeven en te beoordelen. Deze maand bestelt hij zeetong in Gent, Brugge, Antwerpen, Hasselt en Brussel. “Uitzonderlijke kwaliteit op deze locatie!” -
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?