Oude diesels mogen volgend jaar het centrum niet meer in
Volledig scherm
Oude diesels mogen volgend jaar het centrum niet meer in © Wannes Nimmegeers

Lage Emissie Zone, hoe zit dat nu exact? 10 vragen en antwoorden

Vanaf 1 januari 2020 – en dat is dus al over een dikke 8 maanden – mogen vervuilende wagens niet meer binnen de stadsring rijden, tenzij ze ervoor betalen. Maar hoe werkt dat concreet? Wie wordt getroffen? Hoe wordt dat gecontroleerd en wat gaat dat kosten?

6 reacties

 • Clarisse De Cock

  3 jaar geleden
  Die maatregels zijn alleen gemaakt om de stadskas te vullen, De juiste regel voor het milieu is uw voertuigen voldoen of je komt er niet meer in.
 • Luc Moortgat

  3 jaar geleden
  Dus een steuntrekkend onderwereldfiguur zoals bv een drugdealer of zwartwerker wordt gesubsidieerd???
 • Pieter Dhanens

  3 jaar geleden
  bravo! Voeg eraan toe dan De Lijn nog een paar haltes gaat sluiten en Gent wordt een museumstad zonder museabezoekers...
 • Danny De Langhe

  3 jaar geleden
  ...de pépe's en de méme's zullen de 'kinderen' niet meer kunnen afhalen aan de schoolpoorten met hun ' oude bakjes ' !
 • luc teirlynck

  3 jaar geleden
  Discriminatie van de bevolking , wie geld heeft en betaald komt er in, wie krap bij kas zit en geen andere wagen kan kopen mag oprotten , mij moet je eens uitleggen hoe je de lucht zuiver maakt met het betalen van 345 € en er dan toch in mag voor een jaar.
 1. Dokters Jan Palfijn voeren actie tegen ziekenhuisdirectie nadat collega van onrechtmatige euthanasie wordt beschuldigd: “Wij voelen ons vogelvrij verklaard”
  PREMIUM
  Gent

  Dokters Jan Palfijn voeren actie tegen ziekenhuis­di­rec­tie nadat collega van onrechtma­ti­ge euthanasie wordt beschul­digd: “Wij voelen ons vogelvrij verklaard”

  Om hun wantrouwen tegenover de directie in de verf te zetten, hebben de artsen van het AZ Jan Palfijn maandag actie gevoerd. Reden is de schorsing van een collega vorige week. Een ‘individu’ had namelijk gemeld dat de arts euthanasie had toegepast zonder de regels te volgen. De directie verwittigde daarop het parket zonder eerst naar de betrokken arts te luisteren. De schorsing is intussen opgeheven, maar het vertrouwen binnen het ziekenhuis is ver zoek.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.