Pandemisten in de binnentuin van het Pand
Volledig scherm
Pandemisten in de binnentuin van het Pand © Wannes Nimmegeers

Krakers hebben het Pand vrijwillig verlaten: “Wij willen tijdelijke invulling niet in de weg staan”

GentHet Pand in de Langesteenstraat is voor het eerst sinds mei vorig jaar niet meer gekraakt. De Pandemisten, zoals de actievoerders zichzelf noemen, hebben het Caermersklooster vrijwillig verlaten, om alle kansen te geven aan de organisaties die er een jongerenwerking zullen opstarten. 

 1. “De mens werd moordenaar, maar de moordenaar werd weer mens.” Advocaten over de spectaculaire omwenteling in assisenproces rond ‘kotmoord’
  PREMIUM

  “De mens werd moordenaar, maar de moordenaar werd weer mens.” Advocaten over de spectacu­lai­re omwente­ling in assisenpro­ces rond ‘kotmoord’

  Vrouwe Justitia bewandelt soms onvoorspelbare en kronkelige paden. Dat ondervonden ook de Gentse advocaten van de verdediging Dennis Van Overstraeten en Bruno Soenen op het assisenproces rond de zogenaamde kotmoord in Kortrijk. Hoewel beschuldigde Mohammad Musawi (24) maar liefst 4,5 jaar alle betrokkenheid ontkende, bekende hij de laatste dag plots de dubbelde moord op Youlia (19) en Nessar (18). Zijn bekentenis joeg een schokgolf door de zaal, die ook zijn advocaten niet onberoerd liet. “Hij heeft iedereen jarenlang voorgelogen, maar koos ervoor om het pad van de leugen te verlaten. Daar is moed voor nodig.”
  Gent
 2. Stad Gent betaalt 120.000 euro om WoninGent door te lichten: “Sociaal wonen verdient onze aandacht”
  Gent

  Stad Gent betaalt 120.000 euro om WoninGent door te lichten: “Sociaal wonen verdient onze aandacht”

  Met een studie van 120.000 euro hoopt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) zicht te krijgen op wat er allemaal misloopt bij WoninGent. De grootste sociale woningmaatschappij van de stad kreeg in 2018 nog een storm van kritiek over zich heen toen de woonomstandigheden in de Sint-Bernadettewijk aan het licht kwamen. Maar Heyse benadrukt dat ze niet uit is op een heksenjacht. “We willen WoninGent versterken, niet afbreken.”
 1. WoninGent wil dat actievoerders stoppen met valse hoop te geven: “Bernadettewijk wordt gesloopt en dan heropgebouwd”
  Sint-Amandsberg

  WoninGent wil dat actievoer­ders stoppen met valse hoop te geven: “Bernadet­te­wijk wordt gesloopt en dan heropge­bouwd”

  Sinds de kerstperiode voert de groep ‘Blok per Blok’ actie in de Bernadettewijk in Sint-Amandsberg, in de hoop sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent zover te krijgen de wijk niet in één keer te slopen. Maar WoninGent besliste in juni 2020 over de sloop, en heeft ook meteen aangegeven dat er geen andere opties waren. “Die woningen kan je gewoon niet meer aanpassen aan de hedendaagse normen.”