Klimaatneutraal Gent is utopie zolang industrie en transport niet mee willen
Uit de laatste klimaatcijfers die de stad heeft vrijgegeven blijkt dat de luchtkwaliteit erop vooruit gaat. Maar een daling van 40% CO2-uitstoot tegen 2030 lijkt onhaalbaar te worden. Terwijl huishoudens het op aansturen van de stad steeds beter doen, heeft diezelfde stad niks te zeggen aan de zware industrie in de haven of het verkeer op de autosnelwegen.
De nulmeting dateert van het jaar 2007. Toen werd 1.682.000 ton CO2 uitgestoten in Gent. In 2017 – de laatste cijfers die het Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) heeft – is dat al 256.000 ton minder, of -15,2%. Gent wilde tegen 2020 20% minder uitstoot. Onhaalbaar is dat niet, maar er moet nog een versnelling hoger geschakeld worden. De doelstelling om tegen 2030 met 40% te zakken, lijkt wel onhaalbaar.
“De Gentenaars zelf hebben wel al enorm hun best gedaan”, zegt milieuschepen Tine Heyse (Groen). “Zij boekten de grootste vooruitgang, met een daling van 22% van de CO2-uitstoot tot gevolg. Als je weet dat er sinds 2007 10% meer Gentenaars zijn, is dat een opmerkelijk goed resultaat. Heel veel Gentenaars hebben geïnvesteerd in dakisolatie, isolerend glas en betere stookketels.” Toch hebben nog zowat 40% van de Gentse huizen nog steeds geen dakisolatie. Er is dus nog ‘makkelijke winst’ mogelijk. Gentse bedrijven, scholen en kantoren hebben samen een uitstootdaling van 12,5% geboekt.
De Gentenaars hebben wel al enorm hun best gedaan. Zij boekten de grootste vooruitgang, met een daling van 22% van de CO2-uitstoot tot gevolg. Als je weet dat er sinds 2007 10% meer Gentenaars zijn, is dat een opmerkelijk goed resultaat.
Ook qua hernieuwbare energie doen de Gentenaars hun best. Om maar iets te noemen: in 2007 hadden 44 particulieren zonnepanelen op hun dak, in 2017 waren dat er al 7.500. In 2017 werd 16,5% van de groene stroom en warmte die verbruikt werd door Gentse gezinnen op eigen bodem opgewekt. Dat is 12,5% meer dan in 2007.
Probleem blijft: het verkeer. “Er is een kleine daling van 3,5% te zien in de totale uitstoot”, zegt Heyse. “Maar het snelwegtransport blijft toenemen.” Dat transport veroorzaakt de meeste uitstoot. Het verkeer in de binnenstad is wel ferm gedaald sinds de invoering van het circulatieplan, maar het effect daarvan is nog niet te zien in de cijfers, die dus van 2017 dateren. Door gebrekkige data is net dat jaar geen nieuwe meting van ‘voertuigkilometers’ gebeurd.
Overleg met industrie
En het allergrootste probleem is de zware industrie, in het Gentse havengebied. De cijfers daarvan zijn niet eens opgenomen in het Vito-rapport, maar iedereen weet dat bedrijven zoals stalreus ArcelorMittal een enorme uitstoot van CO2 hebben, samen goed voor 11 miljoen ton per jaar. Bij ArcelorMittal worden inspanningen gedaan om de uitstoot properder te maken, maar het blijft wel een probleem als grondgebied Gent écht een mooi algemeen cijfer wil halen qua CO2-uitstoot. De stad heeft bovendien helemaal niks te zeggen aan de bedrijven. Toch worden ze binnenkort uitgenodigd in het stadhuis, om het te hebben over duurzaamheidsstrategieën.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Brandweer geeft tips mee om brandrisico te verkleinen tijdens de hittegolf: “Barbecue liever niet, of voorzie een emmer water”
Het kwik stijgt de komende dagen tot boven de dertig dagen. Bij Brandweerzone Centrum gaat dan onmiddellijk een belletje rinkelen, want hete dagen betekent ook een groter brandrisico. Zij geven enkele tips mee om de week zo veilig als mogelijk door te komen. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
-
Autosport
Lamborghini klopt Audi in strijd om polepositie in 24 Hours of Zolder
Oost-Vlaming Cedric Wauters heeft in Zolder voor een verrassing van formaat gezorgd door de polepositie te pakken voor de 44ste editie van de 24 Hours of Zolder. De Lamborghini-rijder was vijf duizendsten sneller dan Dries Vanthoor in de PK Carsport Audi R8 LMS GT2, de gedoodverfde favoriet voor deze oefening tegen de chrono. Kevin Abbring zette de RedAnt Porsche 992 GT3 op de derde plaats. In GTB was het de jeugd aan de macht, met Arthur Peters in de Tip Top Rent Porsche Cayman GT4. Nog een jong talent, Jarno D’Hauw, was de snelste man in toerisme TA met de JJ Motorsport BMW M2 CS, terwijl in TB de polepositie naar Vincent Convents en Convents Racing Team ging, met een BMW 325i. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Gent
Jamaicaanse man (52) uit Gent betrapt terwijl hij marihuana rondbrengt op step: “Had 16 pakketjes op zak”
Een Jamaicaanse man is op heterdaad betrapt terwijl hij marihuana aan het rondbrengen was op zijn step. Hij bleek 16 pakketjes op zak te hebben toen de politie hem staande hield. In totaal zou hij meer dan 15.000 euro verdiend hebben aan zijn handeltje. -
GENT
Mario wandelt de Dodentocht voor zijn dochtertje Elisa (8), die talloze epilepsie-aanvallen per dag heeft: “Zo veel mogelijk geld inzamelen voor haar school”
Je moet er goed zot voor zijn of je hebt écht een missie voor ogen: Mario Vermeersch (50) trotseert op vrijdag de Dodentocht. Niet om iets aan zichzelf te bewijzen, maar om geld in te zamelen voor de school van dochtertje Elisa (8). Het meisje heeft tientallen epilepsie-aanvallen per dag, kon je al in onze krant lezen.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart De Vogelaere
Joris Deboeverie
Neyt Erik
Marc Sierens
Patrick Coens