Simon Clement (24, rechts) met Andries (22) en nog twee 'medestrijders' aan de lange tafel voor het huis dat ze als 'planbureau' voor de toekomst van de wijk willen gebruiken.
Volledig scherm
Simon Clement (24, rechts) met Andries (22) en nog twee 'medestrijders' aan de lange tafel voor het huis dat ze als 'planbureau' voor de toekomst van de wijk willen gebruiken. © Wannes Nimmegeers

Jonge Gentenaars doen vanuit gekraakt pand ultieme poging om Bernadettewijk te redden: “We luisteren naar de wensen van de bewoners”

Sint-AmandsbergMet een kerngroep van 16 mensen zijn ze, en samen vormen ze de actiegroep Bernadette Blijft. Een aantal van hen heeft een leegstaande woning in de bedreigde Sint-Bernadettewijk gekraakt - al noemen ze het zelf ‘tijdelijk ingevuld’ - en zoekt van daaruit contact met de bewoners. “Uitzoeken wat hun wensen zijn, wat zij juist willen, dat is belangrijk", vindt Simon Clement (24). De eis van de groep: sloop de wijk blok per blok, zodat wie wil, kan blijven.

 1. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 2. “We zijn het levende bewijs dat rondtrekken met een busje ook kan als je een gezin met vier kinderen hebt. Het is niet alleen voor jonge, kinderloze mensen weggelegd”
  PREMIUM
  Gent

  “We zijn het levende bewijs dat rondtrek­ken met een busje ook kan als je een gezin met vier kinderen hebt. Het is niet alleen voor jonge, kinderloze mensen weggelegd”

  Rondtrekken in een busje met vier kleine kinderen – sommige ouders storten al ineen bij het gedacht alleen, maar voor Gentenaars Lies en Stefaan uit Gent is het de hemel op aarde. Het koppel trekt weken aan een stuk rond met hun camper, waar net genoeg plaats is voor hen en hun vier koters. “Het is soms wat chaotisch, maar ik zou het iedereen aanraden.”
 1. Inge Mertens laat bekende zaak over: Mertens Mercerie wordt Toverstof, Mertens naaimachines blijft
  PREMIUM
  Gent / Melle

  Inge Mertens laat bekende zaak over: Mertens Mercerie wordt Toverstof, Mertens naaimachi­nes blijft

  Inge Mertens van Mertens Mercerie laat haar bekende zaak over. Nergens anders dan bij haar vind je àlles van naaigerief, van knopen tot kanten lintjes, van elastiekjes tot breinaalden. Het assortiment blijft, maar de winkel gaat Toverstof heten. “Mijn ouders zijn met deze zaak gestart in 1972, zij zijn blij dat ze blijft bestaan.” Inge’s broer Dirk heeft Mertens Service Center en handelt in naaimachines, die zaak blijft gewoon wat ze is.