IKEA Gent laat automatische drones los in magazijn: “Personeel moet zo niet meer manueel tellen”
In IKEA Sint-Denijs-Westrem wordt de stock binnenkort opgenomen door drones, in plaats van het personeel. Die drones vliegen automatisch door het magazijn en scannen de producten, een werkje dat normaal drie maanden in beslag neemt. Het is een primeurtje voor België.
9.000 vierkante meter: zo groot is het magazijn van IKEA Gent. Om het aantal aanwezige producten te tellen, is het personeel normaal ruwweg 3 maanden bezig, maar vanaf nu nemen drones de job over. De zes kleine vliegende toestelletjes die IKEA aankocht, zoeven ‘s nachts automatisch door het magazijn om daar de producten te tellen.
Primeur
Het systeem bestaat al in enkele andere landen, maar voor België heeft IKEA Gent de primeur vast. De drones moeten het werk voor het huidige personeelsbestand stevig verlichten. Om een product te controleren, moesten zij fysiek tot aan de rayon wandelen en dan de pallet met de bekende flatpacks erop, uit de rekken tillen. Dat moest vaak ook nog met een vorklift gebeuren, omdat er ook in de hoogte wordt gewerkt.
“Dat betekent dat er voor het personeel substantieel minder veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan de stocktelling”, zegt Colombine Nicolay van IKEA België. “Tegelijk is het ook een enorme ergonomische verbetering, aangezien er minder getild moet worden”.
Het personeel in het magazijn moet dan weer niet vrezen voor zijn job. “Het betekent, naast de serieuze sprong voorwaarts op ergonomisch vlak, vooral dat het personeel zich met andere dingen kan bezig houden. Het is dus zeker niet dat er jobs sneuvelen”, zegt Bram Nevejans, logistiek coördinator bij IKEA Gent. Er moeten alvast geen drone-operatoren worden opgeleid, de Verity-toestelletjes vliegen namelijk op zichzelf.
De Zweedse meubelgigant IKEA heeft een vestigingen in Gent, Antwerpen, Brussel, Luik, Bergen en Aarlen. Elke winkel heeft zowat 7.000 ‘plaatsen’ waar een product kan staan dat geteld moet worden. In het magazijn vertienvoudigd dat en zijn het er 70.000. In de winkel moet stock opgenomen worden tijdens de sluitingsuren, dat neemt heel wat tijd in beslag.
Dertig landen in 2022
Wereldwijd heeft IKEA 461 winkels. De eerste drone kwam er in 2019, in Thailand, op initiatief van een personeelslid die zijn eigen drone had gekocht. In Zweden zag men snel potentieel in dat idee en het eerste officiële proefproject kwam er in 2019 in Zwitserland. Al snel volgden winkels in Zweden, Italië en Duitsland. In 2022 wordt het systeem uitgerold in nog 30 winkels.
Drone-leverancier van dienst is het Zwitserse Verity, dat wereldleider is op het vlak van automatisch vliegende drones. IKEA is trouwens het eerste bedrijf dat op zo’n immense schaal drones inzet, maar dat betekent ook dat die drones nog voor verbetering vatbaar zijn. Zo kan het toestelletje ‘slechts’ tien minuten vliegen, waarna het terugkeert naar een oplaadstation om daar 30 minuten bij te laden. Dat lijkt niet veel, maar het is wel genoeg om de 9.000 m² in Sint-Denijs-Westrem te bedienen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Volleybal
Laure Flament na de nederlaag van Gent in de CEV Cup: “Tegen Oudegem moeten we ons enthousiasme terugvinden”
De heenwedstrijd in de voorbereidende fase van de kwartfinale in de CEV Cup is voor VDK Gent niet verlopen zoals zij het op voorhand gedroomd hadden. De Poolse ploeg van Budowlani Lódz was meer dan één maatje te groot voor de Belgische kampioenen. Een droge 0-3-uitslag en een flinke nederlaag, dat zijn ze niet gewend in Gent. Volgende week moet Gent naar Polen, maar eerst staat zaterdag de confrontatie tegen Oudegem op het programma. -
Gent
Uniek in Europa: expertisecentrum buigt zich over kunstcriminaliteit. “Elke kunstroof komt éérst bij de lokale politie terecht”
België staat gekend als draaischijf voor internationale kunstroof, en dat hebben we deels aan onszelf te danken. Het nieuw opgerichte expertisecentrum GRACE moet daar verandering in brengen. Het is een samenwerking tussen de politie, de universiteit en de kunstwereld, en is uniek in Europa. “GRACE zelf gaat geen misdrijven oplossen, maar moet zorgen dat we weten waar we de juiste info vinden.” -
PREMIUMGent
Bekende slagerij Henk sluit voor onbepaalde tijd de deuren: “Opgeven is geen optie, tot je gezondheid eronder lijdt”
Henk is tot ver buiten Mariakerke bekend bij de betere vleesliefhebbers, en toch sluit de slagerij over enkele weken de deuren. Een aanhoudend personeelsprobleem heeft Henk de Vlieger (45) en Liesbet De Clercq (45) gekraakt. Na maanden zwoegen met hun twee, trekken ze de stekker er (even) uit. “Na nieuwjaar is mijn veer gesprongen”, zegt Henk. -
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
Brugge/Antwerpen
Steunpunt Bewindvoering is groot succes in West-Vlaanderen: "Initiatief wordt uitgebreid naar Antwerpen, Leuven en Oost-Vlaanderen”
Een jaar na de lancering van het Steunpunt Bewindvoering in West-Vlaanderen blijkt het initiatief een groot succes. Het platform wordt daarom uitgebreid naar de arrondissementen Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Leuven. -
PREMIUMGent
IN BEELD. Hier in de Gentse haven wordt de nieuwe Matadibrug gebouwd, die eind dit jaar Oude Dokken moet verbinden
Eind dit jaar moet aan de Oude Dokken in Gent een nieuwe fiets- en voetgangersbrug openen van maar liefst 112 meter lang. En hoewel pas sinds begin deze week bouwvakkers te zien zijn rond dokken wordt er in de Gentse haven al maanden aan Matadibrug gewerkt. Een kijkje achter de schermen bij staalconstructiebedrijf Aelterman. -
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten.