Horeca wordt een slagveld, horecamanagers van verschillende steden smeken om perspectief
GentPas als de horeca weer open mag, zal blijken hoeveel ondernemers deze horror overleefd hebben, zo klonk het lange tijd. Maar nu blijkt dat de hakbijl al tijdens deze tweede, aanslepende lockdown valt. Niet alleen bij zaken die al ‘op de sukkel waren’, maar ook bij vaste waarden. De horecacoaches en horecamanagers van de grote steden kunnen het niet meer aanzien en smeken om perspectief in een open brief.
Delen per e-mail
In Gent zorgde de uitbaatster van het Damberd die er de brui aan gaf al voor een kleine schokgolf. Maar er zijn veel meer zaken, in de ruime regio, die over te nemen staan. Broodjeszaak 't Hoekske in Gent, op de hoek van de Kortrijksepoortstraat en de Sint-Kwintensberg, al 32 jaar een vaste waarde in de studentenbuurt. Brasserie / tearoom Contrast op het Groot Kanonplein aan de Vrijdagmarkt. Koffie- en Cakebar Barista in centrum Gent. Bruin café Den Buroo vlakbij Kinepolis Gent. De bekende Fondueloft aan de Vrijdagmarkt. Het vroegere café 't Verdronken Land, nu Palomino, in de Steendam. B-Strootje op de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem waar al 6 jaar dezelfde uitbater zat. Familierestaurant De Zoete Zonde in Munte, met een speeltuin en een enorm terras. Vaste waarde Casa Del Locos in Destelbergen, vlakbij de afrit van de R4, waar al 21 jaar dezelfde uitbater zat. Restaurant Rotam langs de Antwerpsesteenweg in Lochristi. Feestzaal / restaurant Rivièra in Zaffelare vlakbij het domein Puyenbroeck. Ace Klup Nazareth, een dansclub met een capaciteit van 350 mensen. De lijst met over te nemen horecazaken is pijnlijk en lang.
(Lees verder onder de foto)
Beste leden van het overlegcomité, wij horen dagelijks de pijnkreet van de sector en zien het met lede ogen aan
Eerder slaakten al horeca-uitbaters een noodkreet in onze krant, zoals die van café Jan Van Gent. Maar de situatie is gewoon niet langer houdbaar. De horeca moét open, op een verantwoorde manier. Dat vinden ook de horecamanagers en -coaches van de centrumsteden die geregeld overleggen. Ze schreven nu samen een open brief aan het Overlegcomité, in eigen naam. Bart Inghelbrecht van Puur Gent, nightlifecoach Bart Meyskens en de Gentse horecacoaches Tom Taghon en Carl Vandebotermet tekenden mee. Ze smeken daarin om perspectief voor de horeca. Ze stellen dat het hout om pijlen van te maken nu echt wel op is, dat ondernemers hun zaak maar ook hun huis verliezen, dat ze fysiek en psychisch de grens hebben bereikt. Ze wijzen erop dat takeaway hun zaak niet zal redden en dat de klanten het ook wat gehad hebben met afhaalmaaltijden. De beleving van de horeca steek je nu eenmaal niet in een doosje.
“De talrijke ondernemers die wij spreken zijn heel bewust bezig om een veilige heropstart voor te bereiden en zoeken actief mee naar oplossingen”, klinkt het. “Onze horecaondernemers staan net als afgelopen zomer klaar om iedereen op een veilige manier te ontvangen. Beste leden van het Overlegcomité, wij horen dagelijks de pijnkreet van de sector en zien het met lede ogen aan. We willen met deze brief onze oprechte bezorgdheid over de mentale gezondheid van onze uitbaters signaleren en jullie vragen om hier oog voor te hebben tijdens de heropeningsdebatten aanstaande vrijdag.”
(Lees verder onder de foto)
Hieronder de integrale open brief:
Beste leden van het Overlegcomité,
Afgelopen week zaten we samen met de horecamanagers- en coaches van verschillende Vlaamse steden. We doen dit op gezette tijden in de schoot van de Overlegtafel Horeca van de VVSG om best practices te delen en samen oplossingen voor beleidsvraagstukken te zoeken. Het zijn altijd vruchtbare ontmoetingen, vol geanimeerde gesprekken. Deze keer werd het echter heel stil aan tafel, toen we verhalen deelden over de groeiende groep van ondernemers die alleen nog de tunnel zien smaller worden, die de hoop verliezen of nog erger hun zaak of hun huis.
Het hout om pijlen te maken geraakt op
Het aantal ondernemers die naast de klassieke hulp die ze verwachten van een stad of een dienst ondernemen ook hulpkreten sturen over hun fysisch en psychosociaal welbevinden, groeit. Ieder van ons kreeg de laatste tijd horecauitbaters aan de lijn die het niet meer zien zitten. Het geld geraakt op om de vaste kosten te betalen. Ze zijn bang dat ze hun hecht team, het hart van hun zaak, kwijt raken nu velen in andere sectoren naar werk zoeken. Als de sociale wezens die ze zijn, gaan ze gebukt onder het gebrek aan contact met hun klanten. Dit zijn mensen waar wij al jaren mee samenwerken, echte professionals die met veel passie en trots een zaak uitbouwen. Zij zorgen voor beleving en sociale veiligheid in onze steden, bepalen mee het gezicht van de stad. Een horecasector die niet kan opereren heeft ook enorm veel repercussies voor het hele ecosysteem dat er rond hangt: leveranciers, taxibedrijven, retail, toeristische aanbieders …
We kennen de creatieve manier en veerkracht van horecaondernemers om om te gaan met tegenslagen of nieuwe reglementeringen. De coronacrisis heeft veel ondernemers gedwongen om het over een andere boeg te gooien, om hun zaakvoering opnieuw uit te denken, bij te schaven, een nieuwe boost te geven – met ups & downs, en dat is bewonderenswaardig! Er is veel moed en goesting, maar de rek is er bij velen uit.
Vooroordelen
Wij als experten in all things horeca, we lezen allerlei meningen over onze sector in de pers, uit de monden van experten allerhande. “Een sanering van de sector drong zich sowieso op”. In een normale economische situatie klinkt dit al bitter en cru. Maar de realiteit is dat nu niet alleen die zaken worden getroffen die al op de rand van de afgrond stonden wegens verkeerde zakelijke keuzes of management. Er zijn ook andere factoren die hier spelen. Heb je bijvoorbeeld net voor de crisis heel doordacht een grote investering gedaan in je zaak en daarvoor diep in je reserves gezeten of een grote lening aangegaan, dan zit je nu waarschijnlijk in de gevarenzone. Betaal je een hoge huurprijs die in normale tijden perfect past binnen je businessplan, maar heeft je huisbaas zelf weinig manoeuvreerruimte (of zin) om vermindering van de huur toe te staan, dan slinken de overlevingskansen met elke maand extra sluiting. Was je net voor de crisis gestart en had je nog geen vaste klantenbasis opgebouwd, dan is het nu wellicht pompen of verzuipen.
“Ze mogen toch take away doen”. Dat klopt, maar bij velen is dit niet rendabel en uit de signalen die wij krijgen blijkt dat er steeds minder wordt afgehaald of besteld naarmate de lockdown langer duurt. Beleving kan je nog altijd niet in een doosje steken. En het is net die beleving waar het cliënteel zo erg naar snakt.
Klaar voor heropening
De talrijke ondernemers die wij spreken zijn heel erg bewust bezig om een veilige heropstart voor te bereiden en zoeken actief mee naar oplossingen. Er werd waar mogelijk extra terrasruimte op het openbaar domein voorzien, om extra kansen te creëren om klanten maximaal in open lucht te ontvangen. Onze horecaondernemers staan net als afgelopen zomer klaar om iedereen op een veilige manier te ontvangen.
Beste leden van het overlegcomité, wij horen dagelijks de pijnkreet van de sector en zien het met lede ogen aan. We willen met deze brief onze oprechte bezorgdheid over de mentale gezondheid van onze uitbaters signaleren en jullie vragen om hier oog voor te hebben tijdens de heropeningsdebatten aanstaande vrijdag.”
Hannah Coene (Sint-Niklaas)
Toon De Backer (Aalst)
Zara De Meyer (Antwerpen)
Ruben De Schepper (Brugge)
Ronny Gijsen (Maasmechelen)
Bart Inghelbrecht (Gent)
Ann Kermans (Antwerpen)
Bruno Messiaen (Kortrijk)
Bart Meyskens (Gent)
Tom Taghon (Gent)
Evert Thys (Leuven)
Carl Vandebotermet (Gent)
Nancy van de Winckel (Hasselt)
Anneke Verbelen (Mechelen)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Na een maand nog geen enkele boete uitgeschreven: wordt verbod op vrachtwagens rond schoolpoorten goed nageleefd?
In Gent loopt sinds een goede maand een proefproject in schoolomgevingen. Bij het begin en einde van de schooldag zijn voertuigen boven de 3,5 ton niet langer welkom in de omgeving van de Savaanstraat en de Bagattenstraat. Een idee dat kritiek kreeg van de bouwsector, al blijkt uit cijfers dat de gevolgen van de maatregel best meevallen. Navraag bij de Gentse politie leert dat er intussentijd nog geen enkele boete is uitgeschreven. -
Oostakker
Een marswagentje besturen of de inslag van een kogel berekenen? Leerlingen doen het in het omgebouwde zwembad Rosas
Het oude zwembad Rosas in Oostakker werd omgevormd tot klaslokalen. Het zwembad werd al een paar jaar geleden gesloten en daarna overgenomen door scholengroep Edugo. In de gloednieuwe lokalen kunnen de leerlingen van campus De Brug focussen op techniek en wetenschappen. -
VROUWEN PROFS
Jesse Vandenbulcke zaterdag van partij in Omloop: “Ik ben in vorm voor koers die me ligt”
Zijn er naast Jolien D’hoore en Belgisch kampioene Lotte Kopecky nog rensters van eigen bodem die in de Omloop HNB met ambities starten? Bij Lotto Soudal Ladies is ex-nationaal kampioene Jesse Vandenbulcke de kopvrouw. -
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Wondelgem
Kristel start met soepkar in Wondelgem en deelt 100 liter ‘testsoep’ uit aan rusthuizen
Ze was uitgekeken op haar vaste job, en kiest in volle coronaperiode voor het zelfstandige leven. Kristel Braems (41) begint met een soepkar, zo'n authentieke met een bel die rondrijdt in de straten, zoals ze dat zag in haar jeugd. Haar testsoep bracht ze donderdag naar de 2 Wondelgemse woonzorgcentra. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.