Horeca Vlaanderen ziet ‘handpalmscan’ als oplossing voor administratieve rompslomp
Horeca Vlaanderen en Vesta hebben zonet de ‘handpalmscan’ voorgesteld. Dat is een techniek van Fujitsu die mensen identificeert op basis van de aders in hun handpalm. “De aanvraag om dit te erkennen als digitale handtekening is binnen. Als die er is, kan de eindeloze administratie rond werknemers eindelijk stoppen”, klinkt het.
Delen per e-mail
Tim Joiris, voorzitter van horeca Oost-Vlaanderen, legt uit: “als iemand in een horecazaak komt werken, moet je die aanmelden in Dimona (het RSZ-systeem voor horeca-werknemers), bij het sociaal secretariaat, je moet een loonberekening doen én je moet een papieren contract voorzien. In mijn zaak werken op een drukke donderdag 20 extra’s. Je kan zelf rekenen hoe lang ik dan met die administratie bezig ben. Meer nog, als je geregeld met studenten werkt, weet je dat er wel eens last minute afgezegd wordt. Kan je die hele administratieve molen nog eens terugdraaien ook.”
Met de handpalmscan zou dat allemaal voorbij zijn, zegt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Met dat systeem moet je de werknemer één keer registreren, en zijn of haar handpalm scannen. De gegevens blijven dan in het systeem zitten, en elke keer die bepaalde persoon komt werken, moet je alleen de handpalm scannen. De aangifte bij Dimona en het sociaal secretariaat gebeurt dan automatisch, het contract wordt automatisch naar de werknemer gemaild en het loon wordt berekend. Allemaal in één beweging, en op een paar seconden tijd. Met dit systeem kunnen de horeca-ondernemers eindelijk weer zelf in hun zaak werken, omdat ze gigantisch veel tijd gaan winnen.”
Het systeem blijkt heel betrouwbaar. Het werkt met 5 miljoen referentiepunten. De aderstructuur in een handpalm blijkt bij iedereen uniek, zelfs bij tweelingen. Het systeem werkt ook alleen als er stromend bloed wordt waargenomen. Wondjes, pleisters en zelfs handschoenen vormen geen obstakel. De handpalmscan is makkelijker en natuurlijker te gebruiken dan pakweg de irisscan, en het is veiliger en betrouwbaarder dan stem- of gezichtsherkenning.
Er zijn 57.000 horecazaken in België, en de meeste zijn kleinschalige zaken die niet de middelen hebben voor digitalisering. Vesta is een belangenorganisatie van de horeca. “Met Vesta willen we de handpalmtechnologie aan een heel draagbare prijs ter beschikking stellen van onze horecazaken”, zegt Vanheusden. Wat die draagbare prijs dan is staat nog niet vast. “Maar ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is. Nu focussen we op het verlichten van de administratieve last, maar het systeem kan evengoed gebruikt worden om cashless te betalen op grote festivals, zoals bijvoorbeeld Tomorrowland.”
Eén obstakel is er nog: het systeem wordt nog niet erkend als digitale handtekening. “Mar de aanvraag daarvoor is binnen, en we verwachten dat dat heel snel in orde zal zijn”, zegt Vanheusden. “Dan kunnen we echt van start gaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VOLLEYBAL LIGA VROUWEN
Lotte De Quick (VDK Gent): “Duel met Ladies Volley Limburg is belangrijk, maar er kan nog veel gebeuren tot play-offs”
De Limburgse fusieploeg Jaraco As-Tongeren werd bij de start van de volleybalcompetitie steevast bij de titelkandidaten gerekend. Zelfs na een opgesplitste start - waarbij Limburg Volley Ladies later aan de competitie begon - blijft de status van de ploeg uit As-Tongeren ongewijzigd. Zaterdag ontvangt VDK Gent dit topteam uit Limburg. Het wordt een unieke kans om de Gentse ambities waar te maken. -
Gents homokoppel getuigt over zinloos geweld op trein: “Zonder reden in gezicht getrapt. Conducteur zei achteraf dat we ons moesten gedragen”
Joram en Raphaël werden zondag op de trein aangevallen door een onbekende jongeman. Die had het koppel eerst een hele tijd gefilmd en deelde daarna een trap uit in het gezicht van Joram. “Het was duidelijk dat het om homofobie ging”, zegt hij. Na het incident stapten de jongens naar de spoorwegpolitie van Aalst en de politie van Gent, maar daar voelden zij zich niet gehoord. De korpschef onderzoekt nu wat de politie heeft gedaan en wat ze niet heeft gedaan. -
Blaas je tuin nieuw leven in met deze tips
-
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
PREMIUMGent
Patissier van sterrenchefs opent zaak in hartje Gent: “Heel goede slagers, traiteurs en vishandelaars hier, maar weinig goede bakkers”
Vlak naast de populaire koffiebar Take Five werd dinsdag een gloednieuwe bakkerij geopend: Kūltūr. Kort na de middag waren de meeste broden, koeken en taartjes daar al uitverkocht. Zo’n opkomst had zaakvoerder Mathieu Dierinck (34) niet verwacht, al is succes niet nieuw voor hem. Tot voor kort reisde de bakker Europa rond om te werken voor topchefs als Gordon Ramsay en Michel Roux. -
Gent
Grafteken vader Luk De Bruyker blijft voorlopig neerliggen: regels rond graftekens worden in juni geëvalueerd
Het stedelijk reglement rond de begraafplaatsen is in juni 2020 vernieuwd, maar ligt al opnieuw ter discussie. Aanleiding: het grafteken van de vader van Luk De Bruyker, dat moest aangepast worden wegens ‘te hoog’. “Na een jaar, in juni dus, zullen we het nieuwe reglement evalueren”, zegt kersvers schepen Isabelle Heyndrickx.
0 reacties