Hoofddoekendebat breekt gemeenteraadslid Mattias De Vuyst zuur op: Gentse liberaal uit fractie gezet
GentNa een pijnlijke episode op de gemeenteraad maandagavond maakt raadslid Mattias De Vuyst niet langer deel uit van de Gentse Open Vld-fractie. Dat heeft de partij unaniem beslist. De Vuyst weigerde tijdens een stemming in te gaan tegen Vlaams Belang en schakelde dan maar zijn computer uit. Fractieleider Stephanie D’Hose spreekt van “een onherstelbare vertrouwensbreuk”.
“Ik zit nu 27 jaar in de gemeenteraad, maar het is de eerste keer dat ik zo’n persoonlijke aanval op een schepen meemaak.” Met de nodige tegenzin liet voorzitter Christophe Peeters (Open Vld) de gemeenteraad maandagavond stemmen over een voorstel van Johan Deckmyn, fractieleider voor Vlaams Belang.
Die laatste wou schepenen verbieden nog langer een hoofddoek te dragen in het openbaar. Een welgemikte actie richting Hafsa El-Bazioui (Groen). De Groen-politica is de eerste schepen in Vlaanderen mét een hoofddoek en maakt sinds begin dit jaar deel uit van het Gentse college.
Bedoeling was dat de voltallige meerderheid tegen het voorstel zou stemmen. Maar dat was buiten Mattias De Vuyst (Open Vld) gerekend. Toen het punt ter stemming kwam, viel ‘plots’ zijn computer uit. Een technisch probleem waar Peeters weinig aandacht aan wou besteden. Ware het niet dat De Vuyst het voorval nu al dagenlang oprakelt op sociale media.
Bewust computer uitgeschakeld
Daar geeft De Vuyst inmiddels toe dat hij zijn computer bewust uitschakelde. Een leugen die hem nu duur te staan komt. Na een interne stemming werd donderdag unaniem beslist om hem uit de fractie te kegelen. “De Vuysts houding is deloyaal en niet collegiaal”, aldus fractieleider Stephanie D’Hose. Ze spreekt van een “onherstelbare vertrouwensbreuk.”
“De voorbije jaren bleek het al meermaals moeilijk om constructief samen te werken binnen de fractie”, zegt D’Hose nog. “De gebeurtenissen van deze week vormden de spreekwoordelijke druppel. (...) De Vuyst was niet alleen afwezig op de laatste fractievergadering, maar ook voorafgaand aan de gemeenteraad maakte hij geen enkele opmerking over de agendapunten.”
(Lees verder onder de foto)
‘Gewiste beelden’
In welke mate dit voorval schade zal berokken aan de Gentse liberalen, is nu de vraag. Zo geven enkele ‘gewiste beelden’ al enkele dagen politiek vuurwerk. Door zijn omstreden zet was De Vuyst officieel niet aanwezig tijdens de stemming. Maar dat wou hij helemaal tegen het einde van de raad maandagavond alsnog laten omzetten in een onthouding om zo aan te sluiten bij N-VA. Dat kon bij voorzitter Peeters op weinig begrip rekenen.
De raad was al afgesloten en wat De Vuyst vroeg kon wettelijk niet. “Dit is niet het café-uurtje van de gemeenteraad”, liet Peeters verstaan. De twee liberalen gingen in discussie, wat elke Gentenaar thuis kon meevolgen via een livestream. Die opnames zijn later te herbekijken, maar het bewuste stukje is nergens meer terug te vinden. Een stok waar De Vuyst waarschijnlijk stevig mee zal slaan.
Donderdagavond wenste De Vuyst alvast kort te reageren. Hij verwijt Open Vld “een corrupte partij” te zijn. “Ik ben tevreden dat ik eindelijk van de stalinistische partijdiscipline verlost ben. Bij de liberalen worden corrupte politici doodgeknuffeld. Wie het goed meent wordt doodgeknuppeld. Nu kan ik eindelijk mijn gedacht zeggen.” Of De Vuyst aansluiting zoekt bij andere partijen moet hij nog bekijken.
LEES OOK:
ANALYSE. Halfweg de bestuursperiode van ‘Mathias I’: van een (te) dure burgemeesterssjerp tot een fundamenteel gebrek aan vertrouwen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Stijn Vlaeminck van VeloVeilig Vlaanderen fietst ‘lefgozersroute’ in Gentse haven
In Gent is vrijdag de laatste dag van VeloVeilig Vlaanderen-campagne van start gegaan. HLN-gezicht Stijn Vlaeminck fietste er samen met Bekende Vlaming Nic Balthazar door de stad. “We staan al ver, maar alles kan beter”, zegt Balthazar. -
PREMIUMGent
Laatste slotklooster in Gent sluit de deuren: “Of we Gent gaan missen? Wij kwamen eigenlijk nooit buiten...”
-
Livios
Zelf je badkamer verbouwen? Johny uit ‘Huis Gemaakt’ legt uit waar je zeker op moet letten
Elke week geeft bouwopzichter Johny Kaczmarowski van het programma ‘Huis Gemaakt’ een handige verbouwtip aan bouwsite Livios, die ook jou kan helpen met je renovatieproject. Vandaag legt hij uit hoe je de plaatsing van je badkamer het best aanpakt. -
-
PREMIUMGENT
BINNENKIJKER. Dit kot is bij de duurste van Gent: “Een inloopdouche van 2 meter, da’s een dikke plus”
Zowat 10.000 koten zijn er te weinig in Gent. 80.000 studenten, van wie de helft op kot wil, vechten voor elke vierkante meter vrijgekomen vastgoed. Tot 500 euro voor een kamer is schering en inslag, maar sommigen betalen bewust nog meer. Wij kijken binnen in een van de ‘luxekoten’ in Gent. Is die prijs te verantwoorden? “Ik zit hier al 6 jaar. Dan is het goed, hé.” -
PREMIUMZelzate
Zelzatetunnel en Debbautstunnel verbruiken jaarlijks evenveel energie als 850 gezinnen: windmolen en zonnepanelen op komst
De Zelzatetunnel en Debbautstunnel op de E34 in Zelzate moeten binnenkort verlicht en verlucht worden door energie die opgewekt wordt door een nieuwe windmolen en 5.000 vierkante meter zonnepanelen. Broodnodig, want de tunnels vreten evenveel energie als 850 gezinnen. Een pilootproject voor Vlaanderen. -
PREMIUMGENT
INTERVIEW. Elke Decruynaere (40) neemt afscheid van de politiek: “De emmer is langzaam vol gelopen, maar ik heb intussen toch wat bereikt”"
Na tien jaar waken over het Gents onderwijsbeleid dwingen persoonlijke omstandigheden schepen Elke Decruynaere (Groen) tot een ruk aan de noodrem. Einde politieke loopbaan, maar een versnelling hoger in de zorg voor haar gezin, net ook de drive achter haar engagement. “Te weinig stoeltjes in het bijzonder onderwijs, daar lig ik hard wakker van. Logisch.” -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs.