Hoe gul is de Gentenaar? De Armste Week hoopt nog meer geld op te halen dan vorig jaar, met een massale take-away
GENT‘La Grande Bouffe’, dat is het thema van De Armste Week, hét Gentse solidaire initiatief in de barre winterdagen. Tussen 13 en 17 december kan je een warme maaltijd bestellen, waarvan de opbrengst integraal naar het Gentse Solidariteitsfonds gaat. Dat voorziet het hele jaar door maaltijden voor Gentenaars die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Honger, daar kies je niet voor, en voor veel gezinnen betekende Covid-19 nog wat meer op de centen letten. Aan het begin van de crisis ontstond daarom Gents Solidariteitsfonds, dat samen met het Gents Kunstenoverleg en Burgerplicht Gent nu voor het tweede jaar op rij geld inzamelt. De Armste Week, de apotheose van dat initiatief, heeft dit jaar als thema La Grande Bouffe: verschillende organisaties zetten een take-away op. Dat geld gaat naar het Gentse Solidariteitsfonds. Dat is een samenwerkingsverbond van 12 Gentse organisaties die armoede aanpakken.
Al 13 Gentse culturele organisaties, van het NTGent tot Victoria Deluxe, hebben minstens vijftig maaltijden voorzien die je op bepaalde dagen kan ophalen. Er staan al zeker 1.200 bordjes te dampen, aan twintig euro per stuk betekent dat dus al 24.000 euro. Als de Gentenaar honger heeft, tenminste.
Hoe kan je helpen?
Hoe kan je helpen? Door te eten, deze keer. Je bestelt een maaltijd via de website. De opbrengst wordt gestort op de rekening van het Gents Solidariteitsfonds. Gemakkelijk dus. Moeilijk rekenen is het ook niet: per maaltijd betaal je 20 euro. Betalen, afhalen, opeten en niet afwassen. Het is dus ook een cadeautje voor jezelf.
Vorig jaar haalde De Armste Week, een live-streamevenement in Arca, georganiseerd door Cirq, 80.000 euro op. Dit jaar willen de initiatiefnemers daar los over gaan. “Armoede is en blijft een groot onrecht. Het is wellicht niet helemaal te voorkomen. Kunstenaars hebben dat heel goed begrepen, ook zij waren tijdens de eerste lockdowns de verbindende factor”, klinkt het bij Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg.
De Armste Week moet blijven!
“Toen het Gents Solidariteitsfonds in 2020 opstartte, konden we in korte tijd veel bereiken”, zegt Evelyne Huughe van Een Hart Voor Vluchtelingen, één van de deelnemende organisaties. “Maar de structurele hulp kwam er door de hulp van talloze vrijwilligers en de extra handen van het Gents Kunstenoverleg en Sioen. De Armste Week moet een blijvertje worden. Het fonds krijgt veel steun van de overheid, maar het is een druppel op een hete plaat.”
Dat landde ook in de oren van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld), die samen met zowat de helft van het schepencollege naar de persconferentie in het NTGent was afgezakt. “Het wordt nog een lange winter, en initiatieven als deze krijgen de volledige steun van de stad”, klonk het bij De Clercq. “We hopen dat de Gentenaars gul zijn.”
Livestream
Het eindresultaat kennen we op 19 december, dan wordt het eindbedrag bekendgemaakt na een livestream van 2 dagen. “Net zoals vorig jaar staat Cirq garant voor veel entertainment, er komen talloze gasten langs en je kan dan ook nog live een gift doen”, zegt Xavier Cloet van Cirq. Het livestreamfeestje gaat dit jaar door in de Meubelfabriek.
Het GSF is ook nog steeds op zoek naar organisaties die willen koken en als afhaalpunt willen dienen. Natuurlijk zijn ‘gewone’ giften ook heel welkom.
Alle info op https://gentssolidariteitsfonds.be/de-armste-week/.
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘And Just Like That... The Documentary’: Carrie Bradshaw blijft fascineren
Na succesreeks ‘Insecure’ - met de geweldige Issa Rae in een glansrol - krijgt ook ‘And Just Like That…’ een eigen documentaire. Die blikt niet alleen terug op de geschiedenis en impact van HBO-reeks ‘Sex and the City’ - waar ‘And Just Like That’ uit voortvloeide -, maar laat de kijker eveneens ontdekken hoe die sequel nu precies tot stand kwam. -
Spaargids.be
Tot 1.500 euro tussenkomst voor logopedie: daarvoor kan je bij deze mutualiteiten terecht
Goed en duidelijk kunnen spreken: het is belangrijk voor jong en oud. Daarom geven mutualiteiten vaak een tussenkomst aan mensen die het op dat vlak wat moeilijker hebben en die nood hebben aan logopedie. Spaargids.be zet de voordelen en tussenkomsten van de verschillende ziekenfondsen op een rij. -
Gent
Wintercircus opent in maart 2024, rockzaal wordt in november dit jaar in gebruik genomen: “We gaan van hieruit de wereld veroveren”
Na jaren leegstand en verkrotting is het Wintercircus aan de Lammerstraat opnieuw een parel aan het Gents firmament. De restauratie is meer dan geslaagd, en nu is er ook een uitbater gevonden: een hele trits hippe, Gentse ondernemers die zich verzameld hebben onder de naam ‘TENT’. Wat er in de ondergrondse rockzaal zal gebeuren, is duidelijk, de rest van het gebouw wordt voorlopig gevuld met dure woorden. “Het zal wat tijd kosten.” -
-
PREMIUMGENT/OUDENAARDE
De uitvinding van Bruno ligt in het bed van Ronaldo: “Om goed te slapen, moet je kunnen ontspannen”
Bruno Nuyttens heeft een missie: chronische rugpijn en slaapproblemen verhelpen. Daar ontwikkelde hij een simpele ondermatras voor, die je gewoon onder je eigen exemplaar schuift. “In Qatar sliep de hele Spaanse delegatie op Andufits en ook de kiné van Ronaldo bestelde een exemplaar. Maar onze volgende opdracht is nog groter: kinderen doen slapen”. -
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart. -
PREMIUMGENT
DE ZAAK JESPERS. Gevallen onderzoeksrechter trouwt in gevangenis, maar komt zo weer in de problemen: “76 miljoen? Er staat maar 23.000 frank op mijn rekening”
Na het arrest in het assisenproces werd het niet stil rond de gevallen onderzoeksrechter Guy Jespers. Vijf weken later trouwden hij en zijn minnares Ghislaine Clyncke in de Gentse gevangenis. Hoe ze elkaar leerden kennen, is al een verhaal op zich. Jespers werd in de gevangenis fout behandeld, waardoor hij al na 2,5 jaar als ‘een plant’ vrijkwam. En Clyncke zat in 1983 op haar beurt zeven maanden in de cel, met dank aan alweer een ‘foute vriend’ die haar man leerde kennen achter de tralies. -
Gent
Van ‘blijf je werken als je de Lotto wint’ tot ‘hoe maak je ruzie met je baas: “Dit boek bevat alles wat je moet weten over jobs”
18 knappe koppen van de UGent hebben samen een boek geschreven. Het is géén saaie materie, maar een praktische gids over ‘werk’ en alles wat daarbij komt kijken. Het is - uiteraard - gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar wel gebracht in mensentaal en gericht op een breed publiek.