Gesloten horecazaken krijgen in volle lockdown (foute) factuur voor terrasbelasting: “Administratieve kronkel, maar uitstel is mogelijk”
GentEind december viel bij de Gentse horecazaken alsnog een factuur voor terrasbelasting in de bus, met de mededeling 7/24. De terrasbelasting die (minstens) tot maart 2021 is kwijtgescholden. Het blijkt een administratieve kronkel te zijn. “Iedereen kreeg een mail met uitleg dat die factuur niet klopt", legt schepen Rudy Coddens uit. “Maar voor de eerste twee maanden van 2020 moet wel degelijk betaald worden.” Slechte timing dan? “Die factuur moest boekhoudkundig gezien in 2020 worden ingeboekt.”
Delen per e-mail
De horeca zit op zijn tandvlees, dat is geen geheim. Ja, er zijn steunmaatregelen van de overheid, maar ook de facturen van huur en verzekeringen blijven binnen stromen bij de horeca-uitbaters. En blijkbaar ook een factuur van de stad Gent voor de ‘terrasbelasting 2020', met de vreemde code 7/24. Daarover is een hoop verwarring ontstaan, want had de stad die terrasbelasting niet kwijtgescholden, alvast tot maart 2022?
Boekjaar
“Dat klopt", zegt schepen Rudy Coddens (sp.a), verantwoordelijk voor de financiën van de stad. “Die facturen zijn fout, en daarover is ook duidelijk gecommuniceerd naar de horecamensen. Ze kregen op 30 november een mail waarin stond dat de factuur die ze recent ontvangen hadden of eerstdaags zouden krijgen, niet moesten betalen.” Alleen werd die factuur naar heel wat horecazaken pas op 14 december verstuurd, waardoor de link met die mail van twee weken voordien niet overal is gelegd. Dat zorgde hier en daar voor een kleine paniekaanval.
(Lees verder onder de foto)
Maar hoe zit dat dan? “Oorspronkelijk was de terrasbelasting kwijtgescholden tot na de zomer", legt Coddens uit. Dat zou willen zeggen dat de terrastaks wel degelijk moest betaald worden voor januari, februari en september, tot half oktober. Maar omdat 3,5 maanden niet kan worden ingevoerd in het systeem, is dat verrekend naar ‘7/24'. We hebben dan beslist om die terrastaks ook voor het najaar te laten vallen, en dat meteen tot eind maart. Maar omdat dat pas is goedgekeurd op de gemeenteraad van eind december, is dat aanslagbiljet met 7/24 erop toch nog verstuurd. Boekhoudkundig moesten we die facturen immers nog in 2020 invoeren. Omdat de beslissing om de taks te laten vallen al eind november werd genomen, is die mail van de dienst Belastingen dat de komende factuur niet klopte, op 30 november verstuurd.”
Uitstel
“Resultaat: de horecazaken krijgen eerstdaags een ‘rechtzetting’, waarin alleen de terrastaks voor januari en februari 2020, pre-corona, wordt aangerekend. Die moeten ze dus wel nog betalen. Wie al betaald had, krijgt een stukje terug.” Dat de timing van zo’n factuur — in volle lockdown — erg ongelukkig is, begrijpt Coddens ook wel. “Maar we hadden het versturen van die aanslagbiljetten al zo lang mogelijk uitgesteld. In principe was die al maart 2020 opgemaakt. Bovendien, wie het momenteel moeilijk heeft om die factuur te betalen, kan uitstel vragen, of een afbetalingsregeling, en zal die ook krijgen.”
Coddens sluit overigens niet uit dat de maatregelen nog verlengd zullen worden. “We weten nog steeds niet wanneer de horeca terug open zal mogen, en we begrijpen ook wel hoe zwaar de sector het heeft. Er is nog niks beslist, maar ongetwijfeld zal binnen het college nog het voorstel komen om de terrastaks nog langer dan maart kwijt te schelden, ook als de horeca al terug open zou mogen, bij wijze van steun.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Enkel Gentenaars en Oost-Vlamingen deze zomer gratis naar de Blaarmeersen, rest moet reserveren
Corona én het gedoe met Brusselse jongeren op de Blaarmeersen vorig jaar, heeft de stad ertoe aangezet een ‘zomerplan’ uit te werken. Enkel Gentenaars, Oost-Vlamingen en Gentse studenten kunnen deze zomer zonder reserveren op het recreatiedomein terecht. Anderen moeten wel reserveren én 1 euro betalen. -
Multimedia
Welke televisies hebben de beste audio?
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert zienderogen, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, stellen we enkele toestellen voor met betere audio. -
PREMIUMGENT
Kunnen we in Gent binnenkort onder de Stadshal trouwen? “De keuze aan de Gentenaars laten”
Trouwen onder de Stadshal, buiten aan het dienstencentrum of in het park? Moet kunnen, volgens gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open VLD). “In tijden van corona moeten we Gentenaars de keuze geven waar ze trouwen. Dan kunnen er ook coronaproof wat meer mensen toegelaten worden.” -
-
Oostakker
Katje Oscar sterft na lijdensweg van vijf dagen: “Snelheidsduivels terroriseren de buurt”
Met een gebroken bekken en afgescheurde urinewegen kon katje Oscar zich vorige week nog ternauwernood naar huis slepen. Enkele ogenblikken voordien werd het beestje aangereden door een aanstormende automobilist in de Groenstraat in Oostakker. Volgens buurtbewoners reed hij veel te snel. “Ik mis hem zo verschrikkelijk hard”, zegt baasje Els verdrietig. -
Oostakker
Gepensioneerde krantenbezorger Jean-Pierre (62) aan de beterhand: “Mag naar revalidatiecentrum”
Gepensioneerd krantenbezorger Jean-Pierre Van De Moortel (62) raakte begin april levensgevaarlijk gewond toen hij werd aangereden op de kruising van Wittewalle met de Gasthuisstraat. Zijn broer Arthur laat intussen weten dat het met Jean-Pierre beter gaat. “De operaties zijn goed verlopen, nu kan hij rustig revalideren.” -
Aan de slag als spion bij MI6 of undercover in de VS tijdens de Koude Oorlog: deze spionageseries moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Ons aanbod van deze week? Spionnen en undercover agents, waaronder Alex Rider op Streamz, The Spy van Sacha Baron Cohen en 24 op Netflix en The Night Manager op Prime. -
GENT
UGent-rector Rik Van de Walle zo goed als zeker van tweede termijn: “Met het positieve van online lessen gaan we verder aan de slag”
Geen negen rondes meer, geen bitse strijd om enkele procentpunten van de stemmen: deze rectorverkiezingen zouden minder heisa moeten veroorzaken dan die van in 2017. Er zijn geen tegenkandidaten. Als het goed zit, blijft rector Rik Van de Walle dus in zijn stoel in de Sint-Pietersnieuwstraat zitten. Eerst het coronajaar overbruggen. En dan zijn er nieuwe plannen.