Gesloten horecazaken krijgen in volle lockdown (foute) factuur voor terrasbelasting: “Administratieve kronkel, maar uitstel is mogelijk”
GentEind december viel bij de Gentse horecazaken alsnog een factuur voor terrasbelasting in de bus, met de mededeling 7/24. De terrasbelasting die (minstens) tot maart 2021 is kwijtgescholden. Het blijkt een administratieve kronkel te zijn. “Iedereen kreeg een mail met uitleg dat die factuur niet klopt", legt schepen Rudy Coddens uit. “Maar voor de eerste twee maanden van 2020 moet wel degelijk betaald worden.” Slechte timing dan? “Die factuur moest boekhoudkundig gezien in 2020 worden ingeboekt.”
Delen per e-mail
De horeca zit op zijn tandvlees, dat is geen geheim. Ja, er zijn steunmaatregelen van de overheid, maar ook de facturen van huur en verzekeringen blijven binnen stromen bij de horeca-uitbaters. En blijkbaar ook een factuur van de stad Gent voor de ‘terrasbelasting 2020', met de vreemde code 7/24. Daarover is een hoop verwarring ontstaan, want had de stad die terrasbelasting niet kwijtgescholden, alvast tot maart 2022?
Boekjaar
“Dat klopt", zegt schepen Rudy Coddens (sp.a), verantwoordelijk voor de financiën van de stad. “Die facturen zijn fout, en daarover is ook duidelijk gecommuniceerd naar de horecamensen. Ze kregen op 30 november een mail waarin stond dat de factuur die ze recent ontvangen hadden of eerstdaags zouden krijgen, niet moesten betalen.” Alleen werd die factuur naar heel wat horecazaken pas op 14 december verstuurd, waardoor de link met die mail van twee weken voordien niet overal is gelegd. Dat zorgde hier en daar voor een kleine paniekaanval.
(Lees verder onder de foto)
Maar hoe zit dat dan? “Oorspronkelijk was de terrasbelasting kwijtgescholden tot na de zomer", legt Coddens uit. Dat zou willen zeggen dat de terrastaks wel degelijk moest betaald worden voor januari, februari en september, tot half oktober. Maar omdat 3,5 maanden niet kan worden ingevoerd in het systeem, is dat verrekend naar ‘7/24'. We hebben dan beslist om die terrastaks ook voor het najaar te laten vallen, en dat meteen tot eind maart. Maar omdat dat pas is goedgekeurd op de gemeenteraad van eind december, is dat aanslagbiljet met 7/24 erop toch nog verstuurd. Boekhoudkundig moesten we die facturen immers nog in 2020 invoeren. Omdat de beslissing om de taks te laten vallen al eind november werd genomen, is die mail van de dienst Belastingen dat de komende factuur niet klopte, op 30 november verstuurd.”
Uitstel
“Resultaat: de horecazaken krijgen eerstdaags een ‘rechtzetting’, waarin alleen de terrastaks voor januari en februari 2020, pre-corona, wordt aangerekend. Die moeten ze dus wel nog betalen. Wie al betaald had, krijgt een stukje terug.” Dat de timing van zo’n factuur — in volle lockdown — erg ongelukkig is, begrijpt Coddens ook wel. “Maar we hadden het versturen van die aanslagbiljetten al zo lang mogelijk uitgesteld. In principe was die al maart 2020 opgemaakt. Bovendien, wie het momenteel moeilijk heeft om die factuur te betalen, kan uitstel vragen, of een afbetalingsregeling, en zal die ook krijgen.”
Coddens sluit overigens niet uit dat de maatregelen nog verlengd zullen worden. “We weten nog steeds niet wanneer de horeca terug open zal mogen, en we begrijpen ook wel hoe zwaar de sector het heeft. Er is nog niks beslist, maar ongetwijfeld zal binnen het college nog het voorstel komen om de terrastaks nog langer dan maart kwijt te schelden, ook als de horeca al terug open zou mogen, bij wijze van steun.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
VOLLEYBAL LIGA VROUWEN
Lotte De Quick (VDK Gent): “Duel met Ladies Volley Limburg is belangrijk, maar er kan nog veel gebeuren tot play-offs”
De Limburgse fusieploeg Jaraco As-Tongeren werd bij de start van de volleybalcompetitie steevast bij de titelkandidaten gerekend. Zelfs na een opgesplitste start - waarbij Limburg Volley Ladies later aan de competitie begon - blijft de status van de ploeg uit As-Tongeren ongewijzigd. Zaterdag ontvangt VDK Gent dit topteam uit Limburg. Het wordt een unieke kans om de Gentse ambities waar te maken. -
Gent
Broodjeszaak Richelieu aan Sint-Pietersstation is niet meer: “Eind maart verschijnt er nieuw concept”
Wie nog een broodje van Richelieu aan het Sint-Pietersstation wil halen, is eraan voor de moeite. Onderneemster Stefanie Leivrouw (36) uit Zulte is sinds woensdag uitgesmeerd. Een ondernemer uit Knokke neemt de gekende zaak over. Hij gaat voor een andere naam en een nieuw concept. -
-
Gent
Horeca wordt een slagveld, horecamanagers van verschillende steden smeken om perspectief
Pas als de horeca weer open mag, zal blijken hoeveel ondernemers deze horror overleefd hebben, zo klonk het lange tijd. Maar nu blijkt dat de hakbijl al tijdens deze tweede, aanslepende lockdown valt. Niet alleen bij zaken die al ‘op de sukkel waren’, maar ook bij vaste waarden. De horecacoaches en horecamanagers van de grote steden kunnen het niet meer aanzien en smeken om perspectief in een open brief. -
Gent
Opnieuw feestende studenten op Sint-Pietersplein: “De tijd van sensibiliseren is voorbij”
Het Sint-Pietersplein lijkt stilaan een trekpleister te worden voor de studenten in Gent. Waar vorige week nog honderd studenten feest vierden op het plein, was het er dinsdagavond opnieuw druk. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Gent
Bekend horecagezicht neemt iconisch jazzcafé Damberd op Korenmarkt over: “Bijna twintig geïnteresseerden boden zich aan”
Het Damberd heeft een nieuwe uitbater. Het iconische jazzcafé op de Gentse Korenmarkt werd vorige maand failliet verklaard, maar onmiddellijk boden zich een twintigtal geïnteresseerde overnemers aan. Uiteindelijk ging Jonas Van Tornhout van café Kapitein Cravate in de Nederkouter met de zaak aan de haal.