Gentse student vindt geen kot, en bouwt dan maar zelf een ‘tiny house’ nabij de faculteit: “Deze zomer neem ik mijn huisje ook mee op uitwisseling”
GentTim Huijsmans (23) vond geen kot – herkenbaar voor veel Gentse studenten - en dus pendelt hij al maanden tussen Maastricht en Gent. Maar niet voor lang meer: de student diergeneeskunde is een tiny house aan het bouwen dat hij dicht bij de faculteit zal zetten. “Zo’n tiny house kost wel wat, maar aan huur ben je elke maand ook honderden euro’s kwijt.”
Een tekort aan studentenkoten, het is geen nieuw probleem in Gent. Het eerste jaar dat Tim aan de universiteit van Gent studeerde had hij er nog geen last van. Hij moest toen amper naar de campus en volgde vooral van thuis les, in Maastricht. Als hij toch naar de universiteit moest, sliep hij bij vrienden of in een Airbnb. Nu hij in zijn tweede master zit, komt er veel meer praktijk bij kijken. Beter dus om in Gent of in de buurt van de faculteit in Merelbeke te wonen. “Vijf maanden voor de start van het schooljaar ben ik een kot gaan zoeken, maar ik was toen al te laat. Eigenlijk moet je in maart al beginnen zoeken. En als ik nog een kot vond, moest ik dat snel kunnen bezichtigen en toezeggen. Maar als je van Maastricht bent, kan je niet zomaar zeggen: ik sta er over 10 minuten.”
Dus Tim besloot het anders aan te pakken: hij zou een tiny house bouwen dat hij dicht bij de faculteit kon zetten. “Ik heb altijd al iets gehad met alternatieve woonmogelijkheden. Toen ik mijn bachelor deed aan de universiteit van Antwerpen, heb ik op een boot gewoond. Tiny houses zijn al langer populair in de Verenigde Staten, maar maken nu ook hier hun opmars. Voor mij leek het een goede oplossing om toch maar in het Gentse op kot te kunnen. Ik heb me ingelezen en in oktober heb ik een huisje besteld bij een Nederlandse firma: TinyBlokHouse.”
Handige Harry
Die firma zorgt voor buitenwanden, isolatie, een dak, binnenwanden en aansluitingen voor elektriciteit en water. Tim zal de rest zelf bouwen: een keuken, badkamer, bed, tafels en stoelen. Alles moet op maat gemaakt worden en quasi alles moet een dubbele functie hebben. Zo zal het bed een meter boven de vloer hangen, zodat eronder een kast past. Met een bankje en een tafel in die je eruit kan schuiven, zodat er ook een zitruimte kan ontstaan als er vrienden langskomen.
Het huisje van Tim zal 7,2 meter diep op 2,5 meter breed en 3,6 meter hoog zijn. Nogal krap om daar nog een kotgenoot bij te nemen, of niet? “Je hebt hele gezinnen die in tiny houses wonen, maar dat lijkt me wel heel nauw. Ik heb een dubbel bed dus in principe kan ik een huisgenoot nemen. Maar dan is het wel erg belangrijk dat we het goed met elkaar kunnen vinden. Je komt elkaar immers de hele tijd tegen. In een tiny house kan je niet even afstand nemen of je moet al naar buiten gaan.”
Prijskaartje
Hoeveel het huisje van Tim op het einde van de rit zal kosten, zegt hij liever niet. Dat gaat van een paar duizenden euro’s tot een paar honderdduizenden euro’s, afhankelijk van hoeveel werk je er zelf in steekt en de materialen die je gebruikt. Zo zal Tim veel gerecycleerde materialen gebruiken. De trailer waar het huisje op staat, kost standaard 5.000 euro. “Dat is meteen een grote kost, maar als je bedenkt hoeveel honderden euro’s je elke maand kwijt bent aan een kot, dan is een tiny house een investering die je ook weer terugwint. Plus, het zorgt er voor dat je helemaal vrij bent.”
Overal thuis
De firma zou eind januari klaar zijn. Dan zou het huisje vervoerd worden naar Maastricht, naar Tims ouderlijk huis. Zodra de student klaar is met het binnenwerk, zal de piepkleine woning naar hier worden gesleept. “Ik heb al een standplaats gevonden in de buurt van mijn faculteit”, zegt Tim opgetogen. “Ik mag op privégrond staan van een gezin. Ik had een oproep gelanceerd op Facebook en zij waren meteen mee met het verhaal. Vooral het ecologische en het unieke aspect van mijn tiny house sprak hen aan.”
Het handige aan Tims tiny house: zodra hij klaar is met studeren, kan hij het meenemen naar huis of naar ergens anders. Het staat toch op wielen. “Deze zomer wil ik nog een uitwisseling doen naar Berlijn, dus de kans bestaat dat ik mijn tiny house meeneem naar daar. Na mijn studies neem ik het weer mee naar Maastricht of naar ergens anders. Dat is het fijne aan een tiny house: je kan overal wonen.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Dit moet je weten over het bezoek van Kevin De Bruyne aan Drongen: hoe laat komt hij? Staat hij open voor foto’s? Waar moet je parkeren?
Drongen is the place to be dit weekend voor voetbalminnend Vlaanderen. Op de terreinen van KVE Drongen vindt de KDB Cup plaats, een jeugdtoernooi waar ploegen van heel Europa op afkomen. Sterspeler Kevin De Bruyne – naar wie de Cup vernoemd werd – komt ook langs. Hieronder een antwoord op jouw praktische vragen. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
GENT
Honden moeten wél aan de lijn in buurtparkje HOGENT aan de Bijloke: "Géén losloopweide”
Een stukje weidegrond aan de Bijloke van de HOGENT, dat de hogeschool had opengesteld voor de buurt, kan niet dienen als losloopweide. Dat zegt bevoegd schepen Tine Heyse. -
-
Gent
Nieuwe buurtmoestuin geopend aan de Muide: tuintjes, een plantenasiel en zelfs een buitenklasje
Tot een jaar geleden waren er nog illegale kampementen te vinden, maar intussen bruist het er van het leven. Achter zomerbar Bar Bricolage opende woensdag een nieuwe moestuin voor de buurt. Een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de Muide. -
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Sint-Amandsberg
Rozebroeken wil wereldrecord ‘bommetje’ vestigen op 25 juni: nu al inschrijven om mee te doen.
Het zwembad Lago Gent Rozebroeken bestaat in juni al 10 jaar, en dat mag gevierd worden. Dus willen ze daar het officiële wereldrecord ‘bommetje’ vestigen. Concreet: op 25 juni met minsten 350 tegelijk een sprong in het olympisch bad wagen. -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt.