Gentse school maakt elk jaar een tiny house: “Ze kijken daar van in het begin van hun schoolloopbaan naar uit”
GentPiepkleine huisjes zijn razend populair, zelfs een Gentse school is mee met de trend. Elk jaar bouwen enkele zesdejaars van de Steinerschool namelijk een tiny house samen. Op het einde van het schooljaar verkopen ze dat voor een schappelijke prijs, zodat de speelplaats het jaar erna weer vrij is om een nieuw huisje te bouwen.
Op de Steinerschool in Gent kunnen jongeren vanaf het derde middelbaar TSO richting Bouwtechnieken studeren. Op het einde van die opleiding moeten ze in staat zijn om zelf een huis te zetten. Het enige probleem: dat uittesten in een schoolomgeving is niet zo makkelijk. Maar wat als we hen een tiny house laten bouwen, dacht een slimme leerkracht. Zo hebben ze toch al eens een huis gebouwd voor ze de schoolbanken verlaten.
“Dat tiny house is werkelijk de de bekroning van hun middelbaar”, zegt leraar Diederick Vandenbulcke die de bouw leidt. “De leerlingen kijken daar van in het begin van hun schoolloopbaan naar uit. Al vragen ze vaak: gaan we dat wel kunnen? Maar in die vier jaar leren ze heel veel bij. Zeker in dat laatste jaar zie je ze echt openbloeien. Tijdens de bouw van het tiny house geef ik bovendien ook theorie naast praktijk.”
Elk jaar anders
Dit jaar – het derde jaar dat de school een tiny house maakt - werkt een groep van negen leerlingen aan een huisje. Dat ziet er elk jaar anders uit. Iedere keer opnieuw wordt er met een houtskelet gewerkt, maar verder mogen de jongeren het ontwerp volledig zelf kiezen. Zo was het huisje vorig jaar 7,5 meter lang. Deze keer meet het 5,4 meter en zit er een tussenverdieping in met een dakraam boven. “Heerlijk om onder te slapen”, glimlacht Diederick.
De leerlingen hebben dit jaar ook samengewerkt met enkele Tsjechische studenten, als onderdeel van een uitwisselingsproject. “Onze gasten zijn eind vorig jaar naar daar gegaan, waar ze bij gastgezinnen sliepen. Samen met enkele leerlingen daar hebben ze een ontwerp uitgetekend voor het tiny house. Toen ze terugkwamen, zijn ze aan de uitwerking begonnen. Enkele weken geleden kwamen de Tsjechische leerlingen bij ons op bezoek en hebben ze een handje toegestoken bij de bouw.”
Goedkoop
De negen leerlingen en meester Diederick hebben nog tot eind juni om het tiny house af te werken. Erna wordt het verkocht. “We zijn goed bezig”, zegt de 17-jarige Max. “Het gaat vooruit, maar of we de deadline halen weet ik niet. We hebben alleszins al veel geleerd. Hoe je een muur optrekt bijvoorbeeld. We hadden dat al gezien in de les, maar nog nooit in de praktijk. We hebben ook geleerd hoe je georganiseerd te werk gaat in een groep, en hoe je aan een huis begint.”
Het tiny house staat elk jaar op wielen, zodat het makkelijk van de speelplaats rolt wanneer de nieuwe eigenaar erom komt, en zo plaats maakt voor de bouw van een nieuw tiny house het volgende schooljaar. Vorig jaar legde een koper 20.000 euro neer. Een heel schappelijke prijs in vergelijking met veel andere huisjes. “We rekenen enkel de materiaalkosten aan, geen werkuren”, verduidelijkt meester Diederick. “Dit jaar zal het huisje rond de 25.000 euro kosten, aangezien de grondstofprijzen enorm gestegen zijn.”
Het tiny house wordt casco afgeleverd. De koper moet zelf nog leidingen en een binnenafwerking voorzien. “Zo kunnen ze leidingen leggen waar ze willen, en ook inrichten naar eigen smaak. Al hebben onze leerlingen daar wel al over nagedacht. Kijk naar het grote raam waar een keuken kan staan, of het kleine raampje aan de achterkant voor een toilet. Maar de koper is uiteraard vrij om het eigen te maken.”
Wie interesse heeft om het tiny house te kopen, kan een mail sturen naar info@steinerschoolgent.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUM
NET OPEN. Na restaurant Privacy openen Jasmina (28) en Jaak (32) zomerbar Donna: “Oesters en bubbels op zondag”
Genieten van oesters, pizza of een fris natuurwijntje: dat kan vanaf vrijdag in Donna op de Oude Beestenmarkt. Waar vroeger de Roerkuip te vinden was, openen Jasmina Chalghmi (28) en Jaak Vercauteren (32) een zomerbar. “We kiezen bewust voor een ander concept”, zegt Jasmina.Gent -
-
Vlaamse centen zijn binnen, restauratie Groot Vleeshuis kan starten. Minister Diependaele: “Gebouw mag niet verder aftakelen”
Gent -
PREMIUM
“Stop met denken dat jullie in een gangsterfilm spelen”: daders die jongen neerstaken ‘omdat hij uit Aalst kwam’, zwaar gestraft
De Gentse jongemannen die Kenny (21) in Ledeberg neerstaken, zijn donderdag schuldig bevonden aan de feiten. Het slachtoffer uit Aalst was voor een feestje naar Gent afgezakt, maar daar is hij uiteindelijk nooit aangekomen. Een groep Gentse jongeren kon het namelijk niet verdragen dat ‘iemand van Aalst’ naar ‘hun’ stad kwam, waarna ze hem drie messteken gaven. Wat een leuke avond moest worden voor Kenny, eindigde in het ziekenhuis, waar hij uren lang voor zijn leven vocht.Gent -
Gentse rechters willen met scholieren spreken over justitie, na verontwaardiging over zaak Sanda Dia: “Er is geen klassenjustitie”
De Gentse rechters hebben vrijdag een mail uitgestuurd naar alle Gentse middelbare scholen. Hierin stellen ze voor om op bezoek te gaan en een open debat te voeren met de leerlingen. “De zaak Sanda Dia heeft voor verontwaardiging gezorgd en wakkert het wantrouwen in justitie aan.”Gent -
PREMIUM
Zedenrechercheur Michaël (34) strijdt als voedingsdeskundige tegen ongezonde levensstijl: “Steak of een glaasje wijn? Dat kan perfect”
Gent