Coördinator Koen Platevoet bij de echte lancering van de Gentse afdeling van Grootouders voor het Klimaat.
Volledig scherm
Coördinator Koen Platevoet bij de echte lancering van de Gentse afdeling van Grootouders voor het Klimaat. © Jill Dhondt

Gentse afdeling van Grootouders voor het Klimaat eindelijk echt gelanceerd

De Gentse afdeling van Grootouders voor het Klimaat is officieel gelanceerd. Het originele plan was om dat in april vorig jaar te doen, maar de pandemie zorgde voor de gekende beperkingen. De lokale afdeling bleef niet bij de pakken zitten in tussentijd, maar wachtte wel tot deze zaterdag voor een echte lancering.

  1. ZAAK JESPERS. Onderzoeksrechter ‘Le Beau Guy’ voor assisen wegens moord. “Ik wil namen noemen, maar ik waarschuw u: het zal erg zijn”
    PREMIUM
    GENT

    ZAAK JESPERS. Onderzoeks­rech­ter ‘Le Beau Guy’ voor assisen wegens moord. “Ik wil namen noemen, maar ik waarschuw u: het zal erg zijn”

    “Twintig jaar dwangarbeid”. Met dat verdict zette de jury op 28 januari 1978 in Gent een punt achter een assisenproces dat de Belgische justitie op haar grondvesten deed daveren. Voor het eerst in de geschiedenis moest een onderzoeksrechter zelf voor het hof van assisen verschijnen voor moord en moordpoging op zijn vrouw. Het werd ‘een proces van de eeuw’, met alle bekende advocaten uit die tijd, de BRT die voor het eerst liveverslag deed vanop assisen... Maar iedereen bleef achter met het gevoel: hier is de waarheid niet verteld. Durfde Guy Jespers die niet uit te spreken? Reconstructie van een unieke en vooral raadselachtige rechtszaak.