Gent duurste stad om te parkeren
Gent is de duurste stad van Vlaanderen om te parkeren. Straatparkeren is duur door het grote tijdskader waarbinnen betaald moet worden en het betalend gebied is gigantisch. Dat is de conclusie van actiegroep IntelliGent Mobiel na een uitgebreide studie over de parkeertarieven in Gent, vergeleken met die van andere Vlaamse steden.
IntelliGent Mobiel lijkt zich te specialiseren in het verzamelen van data. "Dat is ook zo", zegt Eddy Vanzieleghem, één van de trekkers. "Wij werken niet sloganesk, maar wetenschappelijk onderbouwd. Wij willen al dan niet weerleggen wat het stadsbestuur verkondigt. We deden het al met een milieustudie, en nu met een studie van de parkeertarieven en binnenkort met de resultaten van onze enquête over het gewijzigd verplaatsingsgedrag sedert de invoering van het circulatieplan. We hopen daarmee voldoende knowhow op te bouwen om te praten met de stad, en vooral de kiezer correct te informeren. Want het gaat niet goed met Gent. Het stadsbestuur voert een burgeronvriendelijk beleid, met als resultaat een verdeelde en verzuurde stad."
Langer
In de studie worden de parkeertarieven van Gent vergeleken met die van andere grote steden, gestoffeerd met grafieken. Wat blijkt? Gent is bij de duurdere steden wat betreft parkeren in parkeergarages. Het zit daar op dezelfde hoogte als Antwerpen en Leuven, maar wel boven de andere steden. "Wat straatparkeren betreft, zitten de tarieven van Gent wél bij de toppers", zegt Vanzieleghem. "Bovendien moet je in Gent beduidend langer betalen, tot 23 uur 's avonds, dan in andere steden. Komt daar nog bij dat Gent een véél groter gebied heeft waar betaald moet worden op straat."
Tot 10 euro
Het blijft altijd een beetje appelen met peren vergelijken, omdat elke stad werkt met eigen tariefzones en parkeerduur, maar toch. Voor straatparkeren in het hart van de stad betaal je in Antwerpen 1,6 euro voor het eerste uur, 2,7 voor het 2de en 3,8 voor het 3de uur, met een maximum van 3 uur parkeren. In Brugge mag je maar 2 uur staan, aan 1,8 euro het eerste uur en 2,4 euro het tweede. In Leuven betaal je 2 euro per uur, onbeperkt. Mechelen gaat voor 1,7 euro het eerste uur en 3,9 euro het tweede uur. Gent zit met 2,5 euro voor het eerste uur, 3,5 euro voor het tweede uur en 4 euro voor het derde uur bijna overal boven. Die tarieven zakken wel na 19 uur, maar de meeste andere steden worden op dat moment al gratis. In de zone rond het centrum, maar nog binnen de stadsring, is Brugge de duurste, gevolgd door Mechelen en Gent. Gent is evenwel de enige stad met betalend straatparkeren in de rand van de stad (0,8 euro per uur).
"We hebben rekening gehouden met het aantal inwoners binnen het betalende gebied, en hoeveel procent van de bevolking binnen dat betalende gebied woont. Als je die drie zaken samen neemt - de tarieven, de oppervlakte en het tijdsvenster - dan is Gent zonder twijfel de duurste stad om te parkeren."
6,7 miljoen meer
Vanzieleghem haalt ook nog eens de geraamde ontvangsten van het Mobiliteitsbedrijf aan. "In 2017 worden plots 6,7 miljoen euro meer ontvangsten verwacht, omdat in dat jaar het circulatieplan is ingevoerd. Uiteraard ligt een deel daarvan aan het verhogen van de parkeertarieven, maar het grootste deel wordt gehaald uit het gestegen aantal GAS-boetes. Als je merkt dat bestuurders bepaalde knips blijven negeren, moet je dan als bestuur niet nadenken over de aanduiding of de leesbaarheid van die knips, in plaats van te blijven beboeten? De stad heeft nu jaarlijks 35 miljoen euro aan inkomsten uit mobiliteit. Parkeren en mobiliteit zijn dus duidelijk de financiële melkkoe van de stad. Maar is de bevolking daar zo gelukkig mee?"
De studie staat op intelligentmobiel.jimdo.com. Daar houdt IntelliGent Mobiel ook tot 10 januari een enquête over het verplaatsingsgedrag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Naar de luchthaven van Zaventem? De shuttlebus van flibco.com brengt je met plezier
Het mooie weer is in aantocht. Dat wil zeggen dat het bijna tijd is om op vakantie te gaan. Woon je in Brugge, Gent of omstreken en moet je in Zaventem of Charleroi het vliegtuig nemen? Dan kan je gebruikmaken van de shuttlebussen van flibco.com. Hier vijf redenen op een rijtje waarom dat een goed idee is. -
-
-
Actiegroep zet banden van 12 wagens in Gent plat: “Jouw SUV doodt! Je kan lopen, fietsen of het openbaar vervoer gebruiken”
Verschillende eigenaars van SUV’s zijn slachtoffer geworden van vandalisme. De actie werd ondertussen opgeëist door ‘Tyre Extinguishers’, een actiegroep die terreinwagens uit het straatbeeld wilt zien verdwijnen. Eén van de slachtoffers reageert nu aan onze krant: “Er is een probleem met het klimaat en ik neem dan ook aan dat hun intenties nobel zijn. Ik vraag mij af of ze met hun actie wel hun doel bereiken.”Gent -
Bestuurder moet rijbewijs inleveren nadat hij met een snelheid van 107 kilometer per uur door bebouwde kom racet
De Gentse politie organiseerde donderdagmiddag en -avond een controleactie in de Geeraard Van Den Daelelaan en de Port Arthurlaan. Motorrijders van de politie ondersteunden de actie om snelheidsduivels uit het verkeer te halen. Zij beleefden een drukke dag.Gent -
Vanaf april gaat bus 55 tussen Zelzate en Gent-Sint-Pieters vaker rijden
Vanaf 1 april zal buslijn 55 tussen Zelzate en Gent-Sint-Pieters vaker rijden. Dat blijkt na een vraag van Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) aan mobiliteitsminister Lydia Peeters.Gent -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet.