Geen Pallas of Volxus: “Het gebouw blijft gewoon ‘De Vooruit’, kunstencentrum verandert wel van naam”

Het Gentse kunstencentrum dat Vooruit heette tot een politieke partij de naam inpikte, had zelf beslist om van naam te veranderen. Het publiek kon kiezen uit twee nieuwe namen Pallas of Volxus. Maar door de luide kritiek op deze kandidaten, heeft ‘Vooruit’ gekozen om de fysieke plek, het gebouw dus, ‘De Vooruit’ te blijven noemen. “Enkel het kunstencentrum verandert van naam", aldus woordvoerder Mieke Dumont.

 1. RECONSTRUCTIE. Hoe de naam Vooruit ironisch genoeg een bittere strijd werd tussen cultuur en politiek. Is er een compromis in zicht?
  PREMIUM
  Gent

  RECONSTRUC­TIE. Hoe de naam Vooruit ironisch genoeg een bittere strijd werd tussen cultuur en politiek. Is er een compromis in zicht?

  Is er een oplossing in de maak voor de bittere strijd om de naam Vooruit tussen het befaamde Gentse Kunstencentrum en de voormalige sp.a van ‘wonderboy' Conner Rousseau? Het lijkt er alle schijn van te hebben, want in Gent zijn ze met een compromis op de proppen gekomen. Lees hieronder hoe zowel politiek als cultuur zich ironisch genoeg verloor in een gevecht om een woord dat eigenlijk niets dan positivisme moet uitstralen. Of hoe een groepje letters toch zoveel meer kan betekenen.
 2. Blijft de Vooruit dan toch De Vooruit? “Missen is menselijk, nu gaat het alleen nog over ego’s”
  PREMIUM
  Gent

  Blijft de Vooruit dan toch De Vooruit? “Missen is menselijk, nu gaat het alleen nog over ego’s”

  Volxus of Pallas, geen kat in Gent loopt er warm voor. En dat hebben ze bij de Vooruit nu ook begrepen. Maar wat wordt het dan wel? Voor de Stroppendragers is dat meer dan duidelijk: gewoon, De Vooruit. “Ze hebben op vlak van marketing een ongelooflijke inschattingsfout gemaakt bij de Vooruit, en ze hebben de Gentenaars op hun fierheid getrapt.” Wij vroegen enkele bekende Gentenaars uit de culturele wereld naar hun mening over de heisa.
 1. Socialisten betaalden nog geen 100.000 euro voor naam ‘Vooruit’. “De naam ‘Vooruit’ behoort toe aan de Gentenaars”
  PREMIUM
  Gent

  Socialis­ten betaalden nog geen 100.000 euro voor naam ‘Vooruit’. “De naam ‘Vooruit’ behoort toe aan de Gentenaars”

  Er wordt stilaan duidelijk wat er is afgesproken tussen de socialisten en het Kunstencentrum over de naam Vooruit. De dading die werd afgesloten, kwam er omdat de socialisten geen heisa rond de naam wilden, en omdat het Kunstencentrum voelde dat ze een rechtszaak niet zomaar zouden winnen. Dus werd er geld op tafel gelegd, en is ook afgesproken dat de nieuwe naam niet op ‘Vooruit’ mag gelijken.
 1. Vrouw valt tot drie keer toe terwijl ze haar hond probeert te bedaren
  Play

  Vrouw valt tot drie keer toe terwijl ze haar hond probeert te bedaren

 2. Oostenrijkse acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen
  Play

  Oostenrijk­se acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen