Ella maakt juwelen met Gentse vrouwen als inspiratie: “Documentaire ‘Meer vrouw op straat’ bracht me op het idee”
Zoals zovelen zocht Ella De Schepper (23) tijdens de lockdown naar een nieuw project om zich helemaal in onder te dompelen. Ze besloot pareljuwelen te maken en bood ze voor een appel en een ei te koop aan via Instagram en Facebook. Haar ontwerpen sloegen zodanig aan dat ze ervoor koos om enkele collecties te maken, elk gebaseerd op een andere Gentse vrouw, onder de naam ‘Ketoesj’.
Wat begon als een hobbyproject, werd snel een succes. Op een gegeven moment had Ella meer dan honderd bestellingen binnen, waardoor ze besloot om de sprong te wagen en zelfstandige in bijberoep te worden. “Wel met andere materialen, omdat iedereen een armband met parels kan maken. Daarom heb ik me verdiept in materialen zoals metaal, koper en roestvrij staal. Vrienden en familie hebben me geholpen om het papierwerk en de marketing in orde te brengen.”
Ella maakte zes collecties, stuk voor stuk gebaseerd op Gentse vrouwen. “Ik wilde mijn collecties sowieso oude vrouwennamen geven, en toen kwam ik bij de documentaire “Meer vrouw op straat’ van Sofie Lemaire terecht. Uit de reportage en via opzoekingswerk heb ik zes vrouwen geselecteerd die mij het meest inspireren.”
Vrouwen en vriendinnen
Annie Vande Wiele reisde met een zeilboot de wereld rond, Antoinette Vandeputte vond de ‘kroakamandels’ uit, Emma Leclerq studeerde als eerste vrouw af aan de Universiteit van Gent, Euphrasie Verbrugghe was de laatste schapenherderin in Wondelgem, Honorine Deschrijver was een eigenwijze modeontwerpster en Elsa Guyssens vond de ‘katrienspekken’ uit. Deze zes Gentse vrouwen zijn de gezichten van Ella haar juwelenlabel geworden. “Gelinkt aan elke vrouw heb ik juwelen gemaakt die in hun verhaal passen. Zo heb ik voor de Honorine collectie oorbellen gemaakt voor vrouwen die graag buiten de lijntjes kleuren.”
Naast de zes collecties die Gentse vrouwen in de kijker zetten, komen er in september nog drie collecties uit die Ella baseerde op drie goede vriendinnen. “Via Instagram geef ik dan terug een korte uitleg over wie ze zijn en wat ze voor mij betekenen. Er komt ook een kleine mannencollectie omdat daar veel vraag naar was.”
Ketoesj
Een juwelenlabel dat Gentse vrouwen als inspiratie neemt, vraagt een Gentse naam. Ella nam er een Gentse woordenboek bij, en stootte op de uitspraak ‘toesj hebben’. “Dat vond ik wel een leuke, want dat kan je zeggen dat je toesj hebt met de juwelen, maar ook dat je toesj hebt in het midden van de coronacrisis. Daarom heb ik gekozen voor de naam ‘ketoesj’. Je mag elkaar niet aanraken door de pandemie, maar met een juweel kan dat toch. Je kan bijvoorbeeld iemand anders raken door een juweel cadeau te doen, of jezelf een armband.”
Meer info via de Instagrampagina of Facebookpagina van Ketoesj.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGent
Stabiliteitsproblemen aan Groot Vleeshuis blijven aanslepen: komt er een aanmeerverbod tijdens Gentse Feesten?
Er zal waarschijnlijk twee maanden lang niet aangemeerd kunnen worden ter hoogte van het Groot Vleeshuis aan de Groentenmarkt, en dus ook niet tijdens de Gentse Feesten. Stabiliteitsproblemen aan de dakkapellen zijn de boosdoeners. Ook bootjes die enkel passeren aan het voormalig gildehuis zullen hinder ondervinden. Zij dienen namelijk minstens acht meter afstand te houden. De maatregelen werden donderdag gecommuniceerd door De Vlaamse Waterweg, maar bij stad Gent reageert men dat er nog geen concrete beslissingen genomen werden. -
Gent
Rel over affiche van Lectrr: “Een voormiddag lang bagger dat er niet genoeg gekleurde mensen op staan, daar heb ik geen tijd voor”
Trefpunt stelde ze met veel trots voor: de affiche voor dit jaar. Ze is getekend door cartoonist Lectrr, in zijn geheel eigen stijl. Een hele voormiddag lang kreeg Lectrr op Twitter bagger over zich heen van een anoniem account, omdat zijn affiche te weinig mensen van kleur zou bevatten. “Ik heb ze maar verwijderd, ik heb hier geen tijd voor.” -
PREMIUMGent
Minister Diependaele en schepen Souguir over het Gravensteen: “Het grootste gevaar is dat we door continu protest gewoon niks meer zouden doen, want dat is makkelijker”
Twee jaar lang al wordt er in Gent gebakkeleid over het Gravensteen, en hoe we dat toegankelijk moeten maken. Actiegroepen protesteren tegen elk voorstel, maar veel alternatieven voor het geplande paviljoen en de lifttoren naast de donjon zijn er niet. Minister Diependaele probeerde de partijen in Gent op één lijn te krijgen, schepen Souguir zette een inspraakronde op poten, maar het oorspronkelijk plan blijft behouden. Kon dat hele proces nu echt niet anders? -
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Gent
Gents museum toont bijzondere collectie theaterpoppen
In het Huis van Alijn loopt een bijzondere expo vanaf zaterdag. Een honderdtal theaterpoppen worden er tentoongesteld. Gent heeft dan ook een rijke geschiedenis als het gaat om poppenspel. -
wielrennen elite z/c
Na zilver op BK tijdrijden is honger Jari Verstraeten niet gestild: “Op een dag moet het maar eens meezitten”
Jari Verstraeten (33) heeft eindelijk zijn nationale tijdritmedaille beet. In Gavere pakte hij bij de elite zonder contract na Guillaume Seye zilver. De pion van de Bataia Brigade was donderdag de koning te rijk nadat hij eerder drie keer vierde werd op dit BK. -
TV15
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf.