Elise (30), Koen (39) en Benny (35) openen zelfplukboerderij aan de rand van Gent: “Er staan nu al meer dan 245 gezinnen op de wachtlijst”
HeusdenIn Heusden, aan de rand van Gent, is een nieuwe zelfplukboerderij geopend met de toepasselijke naam Grondig. Abonnees kunnen er seizoensgebonden groenten, fruit en eieren en vlees afhalen. Het concept is zo populair dat er nu al 440 abonnees staan ingeschreven en dat er nog eens 245 gezinnen op de wachtlijst staan.
Delen per e-mail
Elise Van Broeckhoven (30), Koen Claes (39) en Benny Van De Velde (35) zijn de enthousiaste gezichten achter de nieuwe zelfplukboerderij in Heusden. Ze leerden elkaar kennen op een andere zelfplukboerderij in Gentbrugge, Oogstgoed. “Benny was daar boer en Koen en ik liepen er stage voor onze opleiding biologische landbouw”, legt Elise uit. “Benny en ik zijn daar een koppel geworden en we droomden ervan om uit te breiden, maar dat was daar geen optie. Dus zijn we beginnen zoeken naar een andere locatie en op een veld van 7 hectare gestoten, op driehonderd meter van de kerk van Heusden. Voor twee personen zou dat te groot geweest zijn, dus hebben we Koen gevraagd om zich aan te sluiten.”
Dieren
Elise, Koen en Benny zijn nog maar pas gestart met dat reusachtige veld te bezaaien. Het zal nog tot juli duren voor ze daar voor het eerst kunnen oogsten. Wel hebben ze een paar dagen geleden hun eerste oogst binnengehaald van een serre die twee straten verderop ligt en ook deel uitmaakt van de boerderij. Hier hadden ze in februari al gezaaid maar de eerste vruchten beschouwen ze als de echte start van Grondig. “De bedoeling is om in totaal meer dan 50 soorten groenten, allerlei soorten fruit, eieren en natuurvlees aan te bieden. We hebben ook dieren – kippen, varkens, kalfjes en een koe – die we net voor de winter slachten. In Oogstgoed doen ze dat ook en dat is ongelooflijk succesvol.”
Even geduld
Niet enkel vlees van eigen bodem maar zelfplukboerderijen in het algemeen zijn razend populair. Het trio van Grondig reikt 440 jaarabonnementen uit en die zijn allemaal al ingenomen. Daarbovenop staan er 245 gezinnen op de wachtlijst voor een abonnement. “Dat is gigantisch veel”, zegt Elise. “In onze mailbox zitten er zelfs smeekbedes van mensen die er koste wat het kost bij willen zijn. Er zou eigenlijk nog een zelfplukboerderij nodig zijn in de buurt van Gent om alle noden te beantwoorden.”
We horen zelfs dat kinderen meer groenten eten als die van een zelfplukboerderij komen omdat ze ze zelf zien groeien hebben
Elise denkt dat de coronacrisis sterk heeft bijgedragen aan de populariteit van zelfplukboerderijen. “Mensen hebben hun weg teruggevonden naar het groen in de buurt, naar beleving dicht bij huis. Bovendien levert het een mooie deal op: volwassenen betalen 380 euro per jaar voor eerlijke, biologische groenten. Plus, er zijn hier bloemen, dieren, picknickbanken, een speeltuin, we hebben meer dan 200 knotwilgen geplant, er komen nog bijenkasten, voor dat alles betalen onze abonnees ook graag. Ze komen buiten, leren opnieuw hoe groenten groeien en geven dat door aan hun kinderen. We horen zelfs dat kinderen meer groenten eten als die van een zelfplukboerderij komen omdat ze ze zelf zien groeien hebben.”
Doordat de abonnees een vast bedrag per jaar betalen, zijn de boeren zeker van een inkomen. De abonnees delen in de risico’s maar ook in de winst: verse groenten, fruit, eieren en vlees. “We wilden een zelfplukboerderij starten vanuit het idee van inkomenszekerheid maar de dankbaarheid is nog waardevoller. Mensen komen toe met een glimlach, delen gerechten op Facebook met wat ze hier opgehaald hebben, dat is prachtig. Als je naar een veiling gaat met je producten dan zie je dat allemaal niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
ANTWERPEN/GENT
Griet (26) en Timon (29) geven toevallige ontmoetingen een duwtje in de rug: “We missen spontaan nieuwe mensen leren kennen”
Het concept ‘ik, jij, wij(n)’ van de twee Gentse vrienden Griet Priem (26) en Timon Van De Voorde (29) komt voor het eerst naar Antwerpen. Twee onbekenden kopen elk een halve fles wijn - voor de gezelligheid - en worden aan elkaar gekoppeld voor een leuke ontmoeting met een glas. “We missen het om of café te gaan en aan de praat te geraken met iemand aan de toog, of om iemand te leren kennen op een feestje.” -
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
-
Gent
VZW Masala lanceert nieuwe podcast ‘Wa Peisde?’: “Taboes doorbreken en alles bespreekbaar maken”
VZW Masala, een organisatie die via educatieve workshops en projecten tracht om meer diversiteit in cultuur en media te brengen, lanceert vrijdag 9 april een nieuwe podcast. Het nieuwe project draagt de naam ‘Wa Peisde?’ en moet taboes doorbreken en alle onderwerpen bespreekbaar maken. Dat gebeurt elke week met een nieuwe gast. -
Gent
Kittenhuis Gent stopt na zes jaar: “We hebben heel wat dieren gered dit jaar, maar zagen de facturen in sneltempo stijgen”
Na zes jaar keiharde inzet hebben de krachten achter Kittenhuis Gent besloten om er een punt te zetten. De coronacrisis maakt het vzw’s enorm lastig en dat merkten ook de vrijwilligers van de opvangorganisatie voor katten en kittens. -
Gent
Geen nieuwe aanvaller, maar KAA Gent gaat wel in zee met Spits: “We willen werknemers vlot en duurzaam naar de club brengen”
KAA Gent gaat sinds kort in zee met Spits, een mobiliteitscentrum opgericht door Stad Gent. De bedoeling is om werknemers vlotter en duurzamer naar de club te brengen. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg.