Franky Devos kijkt vooruit: in het voorjaar een nieuwe naam voor de werking van het Kunstencentrum
Volledig scherm
Franky Devos kijkt vooruit: in het voorjaar een nieuwe naam voor de werking van het Kunstencentrum © Wannes Nimmegeers

Eén jaar nadat de politieke partij de naam ‘Vooruit’ stal: “Het gebouw blijft ‘De Vooruit’, ten laatste in april krijgt onze werking een nieuwe naam”

GentAl een jaar lang gaat de het Kunstencentrum dat in ‘de Vooruit’ huist naamloos door het leven. Sinds de socialistische partij de naam Vooruit inpikte, wil het Kunstencentrum een àndere naam, maar dat schoot in Gent in het verkeerde keelgat. “Nu is het duidelijk: het gebouw blijft ‘de Vooruit’, en wij kiezen zélf een nieuwe naam voor onze werking, ten laatste tegen april.”

 1. DE ZAAK JESPERS. Gevallen onderzoeksrechter trouwt in gevangenis, maar komt zo weer in de problemen: “76 miljoen? Er staat maar 23.000 frank op mijn rekening”
  PREMIUM
  GENT

  DE ZAAK JESPERS. Gevallen onderzoeks­rech­ter trouwt in gevangenis, maar komt zo weer in de problemen: “76 miljoen? Er staat maar 23.000 frank op mijn rekening”

  Na het arrest in het assisenproces werd het niet stil rond de gevallen onderzoeksrechter Guy Jespers. Vijf weken later trouwden hij en zijn minnares Ghislaine Clyncke in de Gentse gevangenis. Hoe ze elkaar leerden kennen, is al een verhaal op zich. Jespers werd in de gevangenis fout behandeld, waardoor hij al na 2,5 jaar als ‘een plant’ vrijkwam. En Clyncke zat in 1983 op haar beurt zeven maanden in de cel, met dank aan alweer een ‘foute vriend’ die haar man leerde kennen achter de tralies.
 2. De oudste muurschildering in olieverf vind je in het Groot Vleeshuis. De rijke geschiedenis van een hal die ooit een kapel, een postkantoor en een vismarkt huisvestte
  PREMIUM
  Gent

  De oudste muurschil­de­ring in olieverf vind je in het Groot Vleeshuis. De rijke geschiede­nis van een hal die ooit een kapel, een postkan­toor en een vismarkt huisvestte

  Het Groot Vleeshuis, een gebouw dat elke Gentenaar wel weet staan, maar eigenlijk te weinig kent, bevindt zich in het oog van een storm. Die storm gaat over de invulling van het gebouw, dat eindelijk gerestaureerd zal worden. De stad wil er een overdekte fietsenstalling van maken. Zorgt dat ervoor dat Gentenaars en toeristen de hal en de prachtige muurschildering die daar verstopt zit beter leren kennen?