Dubbel glas voor één appartement? “We hebben dan maar met vijftig man een offerte gevraagd”
GENT/REGIOZo begon het: Johan Wielfaert (64) wou nieuwe beglazing in zijn appartement op het Broederlijke Weversplein. Zo eindigde het: met zowat 50 medebewoners die samen een offerte kregen, met hulp van de EnergieCentrale. “Het heeft mij sowieso een paar duizend euro uitgespaard.”
De blinkende ramen in het appartement van Johan Wielfaert zijn nog niet zo lang geleden geïnstalleerd. “Wij waren één van de laatsten”, legt hij uit. Toen hij een jaar geleden offertes wou opvragen voor nieuwe beglazing, had hij ook niet verwacht dat 50 andere eigenaars ook mee in een groepsproject zouden stappen. Anderhalf jaar later is 20 procent van het immense gebouw nu in orde met de vernieuwde EPC-normen. De stad Gent hielp een handje met het coördineren van het immense project.
De prijs drukken
“Toen ik aan het raamproject in ons eigen appartement begon, meldde ik dat ook al in de vergadering van mede-eigenaars, waar ik deel van uitmaak”, steekt Johan van wal. “Daar wist iemand van de groeps-prijsaanvraag in het naburige appartementsblok op de Spinmolenstraat. Zij hadden gewerkt met De EnergieCentrale, die helpt met het energiezuinig maken van Gentse woningen. Met een groepsaanvraag kan je de prijs wat drukken. Dus hebben we een vergadering georganiseerd.”
Er was veel interesse. “Ik had op de eerste vergadering duidelijk gemaakt dat het belangrijk was om de oude ramen van het gebouw te laten vervangen. Wie wil doorverhuren, moet namelijk binnenkort aan nieuwe normen voldoen. Een groepsaankoop maakt het financieel haalbaarder.”
“De Energiecentrale heeft uitgelegd wat de opties waren aan de bewoners. Iedereen mocht zeggen wat ze nodig hadden, de expert van de Centrale heeft ons de weg gewezen in de technische termen. Want dat is Chinees voor de meeste mensen. Je weet nooit wat er precies op zo een offerte staat. Zo konden we echt goed kiezen.”
Een kerngroep werkte verder intensief samen met De EnergieCentrale. “We hebben toen 9 offertes verstuurd, voor 50 appartementen. Uiteindelijk bleven er 5 over. Dan hebben we opnieuw samengezeten met Bart van de EnergieCentrale om te kijken wat de beste was.”
Alle bewoners kregen vervolgens een persoonlijke offerte, gebaseerd op hoe hun appartement eruit zag en wat de specifieke wensen waren. “Er zijn mensen die een vliegenraam, of blauwe binnenkant wilden. Zo wist je precies wat het ging kosten. Zonder dat er iemand je appartement binnen moest, want die info had het bedrijf al.”
Premies aanvragen
Het heeft hem ook een aardige duit opgebracht. De EnergieCentrale helpt met aanvragen van premies. “Ze doen dat gratis. Het is een kluwen, maar Bart van de Centrale heeft dat voor mij op een kwartiertje geregeld.” Hij toont de indrukwekkende stapel formulieren. “Daar begin je denk ik niet aan als er niemand is om je te helpen.”
En toen hadden er 50 appartementen nieuwe ramen. Bart Morel (52) begeleidde het project. “Het was wel een werkje, ja. In veel appartementsgebouwen durven mensen het initiatief niet te nemen voor een groepsofferte, omdat het veel werk is. Terwijl Stad Gent net wil inzetten op appartementsgebouwen, want dat is een stevig stuk van het aantal woningen.”
“Energiezuinig renoveren is iets heel technisch en die details kunnen wij helder naar mensen brengen. We komen het werk checken terwijl de aannemer installeert. En we kunnen ervoor zorgen dat je de juiste premies krijgt. Stomme dingen kunnen veel geld kosten. Een ventilatierooster niet laten zetten, kan je tot 3.300 euro doen verliezen. Tja, dat moet je weten he.”
Stad Gent helpt
Appartementen zijn goed voor 40% van het totale aantal Gentse woningen en een kwart van de CO2-uitstoot. Dus heeft De EnergieCentrale extra mankracht gekregen. Die renovatiecoach moet helpen om de neuzen van mede-eigenaren in dezelfde richting te krijgen en ze mee aan te moedigen. “Dat was bij ons het moeilijkste”, beaamt Johan ook.
Tine Heyse (Groen), Gents schepen voor Milieu en Wonen, gaf het project zo een duwtje in de rug. “We hebben vorige legislatuur al veel proberen te doen om eigenaars van appartementen samen te brengen in groene renovatieprojecten. Je kàn die in een grootstad als Gent echt niet links laten liggen. We merkten dat, zodra er één persoon is die De EnergieCentrale kent, de rest wel komt. Maar dan moeten mensen het natuurlijk weten.”
De extra coach moet De EnergieCentrale meer slagkracht geven. “We durfden voorheen bijna geen reclame maken voor de dienst, omdat ze al heel wat dossiers behartigen. Maar met de extra coach erbij, kan dat wel. We hopen dus dat mensen massaal komen luisteren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Gent
67 parkeerplaatsen in Mariakerke en Wondelgem op de schop om plaats te maken voor extra fietsrekken
In Mariakerke en Wondelgem komen er zo’n 600 parkeerplaatsen voor fietsen bij. In totaal verdwijnen hiervoor meer dan 60 parkeerplaatsen. -
-
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
Beachvolleybal
Caruur-spelers starten met ambitie aan de beachmanche in Kortrijk: “We gaan voor winst”
Dit weekend wordt in Kortrijk de derde manche van het Belgisch kampioenschap beachvolleybal georganiseerd - men spreekt voortaan over de ‘Geberit Beach Tour’. Terug op de Grote Markt en niet meer aan het sportcomplex van de Lange Munte. De eerste twee edities in Haacht en Hechtel brachten al spektakel, met Gilles en Louis Vandecaveye als eindwinnaars bij de mannen. -
Gent
Ook Gentse Feesten bereiden zich voor op ‘needle spiking’: “Het is een afschuwelijke praktijk”
‘Needle spiking' staat op de radar van de Gentse Feesten-organisatoren. Dat bevestigt bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). Nadat eerder veertien jongeren onwel zijn geworden tijdens een match van KV Mechelen en woensdag een jongerenfestival werd stilgelegd in Hasselt, buigt nu ook Gent zich over het fenomeen. -
Drongen
Kevin De Bruyne rondt signeersessie vroeger dan verwacht af: “Jammer... maar we begrijpen het wel”
Kevin De Bruyne heeft tijdens zijn bezoek aan de KDB Cup bij KVE Drongen heel wat fans blij gemaakt tijdens een signeersessie. Al werd die wel vroeger dan verwacht stopgezet. Dat leverde teleurstelling op bij zij die ‘te laat’ waren, al is er ook begrip. “We hebben wel een kaartje met zijn handtekening gekregen, maar dat is toch niet hetzelfde.”