De Gentse Opera wordt van iedereen
Gent krijgt geld voor de restauratie van het Operagebouw aan de Kouter. Dat staat in het regeerakkoord. Heel wat Gentenaars stellen zich daar vragen bij, omdat het ‘een elitair gebouw’ is, voor een beperkt publiek. Maar dat moet in de toekomst drastisch veranderen. De opera moet van iedereen worden.
Stephanie D’Hose van Open Vld was de voorbije jaren kabinetschef bij toenmalig cultuurminister Sven Gatz, en kent dus wel wat van de sector. Dat de Gentse opera in het regeerakkoord is opgenomen, is haar verdienste. Ze heeft er zwaar moeten voor strijden aan de onderhandelingstafel met Bart De Wever.
Te weinig gebruikt
Maar waarom eigenlijk? “De Opera is een fantastisch gebouw, belangrijk voor onze stad”, zegt ze. “Het is de bedoeling dat het na de restauratie geen gebouw meer is voor enkel opera, maar voor alle Gentenaars. Nu wordt het veel te weinig gebruikt. In de toekomst moeten ook andere organisaties er voorstellingen kunnen geven, maar evengoed moeten Gentenaars er een trouw- of verjaardagsfeest kunnen organiseren, in de salons.”
Technische achterstand
“Ook voor de technische installatie van de opera is het hoog tijd dat er wordt ingegrepen. De ‘theatertrekken’ bijvoorbeeld worden nog volledig handmatig bediend. Om decors op de scène te kunnen wisselen, moeten mensen een hele voorstelling lang plat op de grond liggen om op het juiste moment de decorstukken te kunnen wegtrekken. Dat is niet meer van deze tijd. Meer nog, de Gentse opera werd in 2013 veroordeeld voor de dood van een arbeider die een decorstuk op zich kreeg. Dus ja, dat we eindelijk geld krijgen voor de restauratie van dit iconisch gebouw, daar ben ik wel trots op.”
Ambitieus
Over de plannen – die klaar zijn maar nog niet werden voorgesteld – wil D’Hose niks kwijt. Maar die plannen zijn ambitieus, zo blijkt uit goede bronnen. Meest opvallend wordt de achtergevel, kant Ketelvest dus, die volledig wordt afgebroken. Die gevel stemt immers al lang niet meer overeen met de inrichting binnen, waardoor heel wat ruimte verloren gaat. Aan die kant zou een tweede, kleiner, zijtoneel gebouwd worden voor kleinere voorstellingen. Het ‘klein gerechtshof’, zou bij het operagebouw geïntegreerd worden.
Aparte ingangen
Alle zalen van de opera krijgen een grondige make-over, net als de artiestenloges. Het is dan ook de bedoeling dat de vele zalen die het gebouw rijk is los van het operagebeuren zelf kunnen gebruikt worden. Dat maakt dat er aparte ingangen zullen komen. De ‘koetspoort’ – het uitstekende gedeelte aan de Schouwburgstraat – wordt de hoofdingang voor de opera zelf. De salons kunnen dan gebruikt worden voor recepties, feesten en galabals.
Er komt ook een publiek toegankelijk restaurant. De centrale operazaal moet in de toekomst ook als congreszaal kunnen dienen. De volledige technische installatie achter de scène wordt vernieuwd, maar er wordt ook gedacht aan schermen in de hoofdsteunen van de zetels in de zaal, zoals bij vliegtuigen. Zo kan bijvoorbeeld de vertaling van de operateksten getoond worden tijdens de voorstelling. Ten slotte wordt ook gedacht aan transport van decors over het water. Tussen de opera van Antwerpen en die van Gent kan dat perfect.
100 miljoen
De hele ingreep zou begroot worden op 100 miljoen euro, gespreid over 2 legislaturen. Een deel daarvan zal van Vlaanderen komen, maar ook de stad – eigenaar van het gebouw – zal een stevig stuk moeten bijleggen. Zelfs privé-investeerders betrekken is een optie.
De huidige erfpachtovereenkomst met Opera Vlaanderen loopt nog tot midden 2024. Of die verlengd wordt, is niet duidelijk, maar de beslissing daarover zal zeker samenhangen met de restauratieplannen. Die zijn trouwens niet voor morgen. Zelfs als er een financieel akkoord komt, moeten nog hopen vergunningen worden aangevraagd. Als er in 2023 gestart kan worden met de werken, zal dat al snel zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Gent
GETEST. Haal de boer in jou naar boven: een zomer lang bessen plukken in Drongen
Wat je zeker eens moet proberen deze zomer: bessen plukken bij boerderij Bezenbos in Drongen. Het plukseizoen is er officieel gestart. Boeren Ann en Jan voorzien emmers, jij plukt zoveel als je wil. Onze fotograaf deed de test en keerde tevreden terug naar huis. -
-
Gent
Grootschalige politie-oefening na ‘terreurdaad’ in Gentse concertzaal Vier Nul Vier
De politie viel woensdagavond met man en macht en met getrokken wapens binnen in de concertzaal Vier Nul Vier in Gent, omwille van een gijzelingsactie. Het ging om een grootschalige oefening waarbij ook brandweer en andere hulpdiensten betrokken waren. De Gentse politie kreeg bijstand van het arrestatieteam van de Antwerpse collega’s. -
Gent
Rita (72) en Pottie (75), oudste cafébazen van Overpoort, hebben hun laatste pint getapt: “Terug tien in plaats van vijf uur slapen”
Voor de Gentse studenten zitten de examens erop, maar ook Luc ‘Pottie’ D’haens (75) en Rita Van Rijsselberghe (72) hebben hun donderdagnacht hun laatste beproeving doorstaan. Na 45 jaar achter de tapkraan gaan de oudste cafébazen van de Overpoort dan toch met pensioen. Heel wat studenten en oud-studenten kwamen nog afscheid van hen nemen in ‘hun’ Salamander. -
Gent
Schepen betreurt ‘Mag ik je peuken’-campagne in Gent: “Iemand werd met zo’n ‘peuken’-bord achtervolgd, dat heb ik nooit gewild”
Gents schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) lanceerde eind vorig jaar vol trots een campagne met de opvallende slagzin ‘Mag ik je peuken?’, om peuken van straat te houden. In een bericht op sociale media geeft hij nu aan dat hij die zin betreurt. “De campagne bleek een succes, maar zou ik ze opnieuw lanceren? Neen.” -
Gent
Solden goed ingezet in Gent: “Weinig klanten die binnen kwamen en meteen weer buiten gingen”
De solden zijn goed ingezet in Gent. Een overrompeling was het niet op zaterdag, maar de handelaars zagen toch heel wat shoppers passeren, en belangrijker, kopen.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChristel De Smet
Linda D'Haese