Professor Pieters bij de 78 boeken van Suse Esberg.
Volledig scherm
Professor Pieters bij de 78 boeken van Suse Esberg. © Wannes Nimmegeers

‘De asse waait de tuin weer binnen’. Hoe een naam in oude boeken leidde tot het levensverhaal van de ‘Oudste Jood van Gent’ en zijn familie

Auteur Willy Roggeman (85) vond als student in 1953 op zijn kot 74 boeken, allen met daarin de naamstempel ‘Suse Esberg’. Dat is de aanzet voor een wonderlijk boek geschreven UGent-professor Jürgen Pieters. Hij ging op zoek naar Suse Esberg en reconstrueerde het levensverhaal van de Duitse vrouw. In zijn boek wordt niet alleen duidelijk hoe haar boeken in Gent terechtkwamen. Ook de deportatie van haar man en zoon komen aan bod. Over de zoektocht naar Suse Esberg loopt nu een tentoonstelling.

0 reacties

  1. Een rondje padel (of biathlon) onder de middag met de collega’s? Ben Weyts trapt nieuwe campagne ‘Sportbedrijf’ af
    GENT

    Een rondje padel (of biathlon) onder de middag met de collega’s? Ben Weyts trapt nieuwe campagne ‘Sportbe­drijf’ af

    Dacht u op dinsdagmiddag minister van Sport Ben Weyts gespot te hebben terwijl hij aan de Blaarmeersen een mini-HIIT-training vervolledigde? Dat klopt: de aftrap van een nieuwe campagne voor ‘Sportbedrijf’ dat grote en kleine bedrijfjes moet aanzetten om hun werknemers te doen sporten. Het grootste voorbeeld was meteen Gents: de Universiteit Gent zet er namelijk al jaren op in.