Buurt-regenton, waterpret voor kindjes: 5 Gentse kerken proefkonijn voor ‘wij(k)waterproject’
GENT270 kerken in Gent: dat zijn 270 daken waar water af komt dat nauwelijks opnieuw gebruikt wordt. En dat terwijl er steeds meer vraag is naar regenwater, om de tuin te sproeien bijvoorbeeld. Het Gents Milieu Front ving een jaar lang het hemelwater op uit vijf Gentse kerken.
Elk jaar spoelen talloze kubieke meters regenwater de riolen in, terwijl we dat prima kunnen gebruiken. Kerken zijn grote gebouwen, waar doorgaans erg weinig water wordt verbruikt, waardoor het ook nooit werd opgevangen. Op alle Gentse kerkdaken samen valt jaarlijks zo’n 45 miljoen liter of 45.000 kubieke meter regenwater. Dat kan perfect gebruikt worden voor toepassingen waarvoor we anders kostbaar leidingwater zouden gebruiken, denk aan (openbaar) groen besproeien, toiletten doorspoelen, noem maar op.
Vijf kerken met een plan
“Daarom groeide bij ons het idee om te kijken of dat anders kon”, zegt Pieter Van den Brande. GMF diende daarom een projectvoorstel in bij het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting, en zocht voor de realisatie van een proefproject samenwerking met enkele partners, zoals de Stad Gent, Ecokerk, de kerkfabrieken, AquaFlanders, Farys en Join for Water. 5 kerkdaken kregen een specifiek voorstel.
“Vijf kerken werden in detail bestudeerd. “We stelden allerlei vragen: hoe en waar kan je het water opvangen? Of is infiltratie misschien een beter idee? Hoeveel regenpijpen heb je nodig? Wat zou je kunnen doen met het water? Kan de buurt betrokken worden? Iedere kerk en iedere buurt is anders, en dat zorgt telkens voor andere mogelijkheden en scenario’s”, zegt Van den Brande.µ
Toiletten, waterparkjes, veegwagens
Het resultaat is erg uiteenlopend. In één kerk kon het water afgeleid worden naar het schooltje ernaast, om de toiletten te spoelen. Daarvoor moest een inschatting worden gemaakt hoeveel water er wordt verbruikt, en of er piekmomenten zijn. Op een andere plek werd bekeken of het water kon worden gebruikt voor een buurtparkje en voor de veegwagens van de stad, nog elders werd het plan voorbereid om bij de heraanleg van de buurt rond de kerk een waterspeelpark te realiseren, dat tegelijk de waterinfiltratie van de grond verbetert.
Eenvoudig is het niet. Van den Brande benadrukt dat er heel wat papierwerk en vergunningsaanvragen bij komen kijken en dat bleek “onverwacht veel werk” op te leveren. “Maar in veel steden is er een aparte regelgeving voor pakweg geveltuintjes, misschien is het ook mogelijk om dat voor deze projecten te doen.”
Na deze casestudies hoopt het GMF vooral dat er bij de heraanleg van omgevingen rond kerken nu ook nagedacht wordt over het gebruik van hemelwater. Het project moet dus inspirerend werken. “In Gent houden we de vinger aan de pols, maar we hopen natuurlijk dat men elders ook mee kijkt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tot 900 euro voor Gentse hotels die groen keurmerk willen verzilveren
Gent -
Trampolines Maaseikplein binnenkort terug toegankelijk. “Slachtoffer van eigen succes”
De trampolines op het Maaseikpleintje naast de Sint-Baafskathedraal zijn al een tijdje buiten gebruik. Dat blijft niet zo, binnen afzienbare tijd worden de toestellen hersteld. Hoe het komt dat ze kapot zijn? “Te vaak en met teveel tegelijk op gesprongen.”Gent -
PREMIUM
Tilke (27) is blij met 20 dagen betaald ‘transitieverlof’ van Stad Gent: “Behandeling is géén luxeproduct, maar voor trans personen noodzakelijk”
Stad Gent zal binnenkort 20 dagen betaald verlof garanderen voor ambtenaren die in transitie zijn. Tilke Wouters (27) is transgender, queer en non-binair. Sinds enkele weken is Tilke in transitie. “Ik wil graag een mastectomie (waarbij het borstweefsel wordt verwijderd, red.). Maar specialisten werken vaak enkel tijdens de kantooruren, waardoor ik verlof moet vragen om naar die afspraken te kunnen. Met deze regel ben ik niet meer afhankelijk van de goodwill van mijn chef.” Toch klinkt er ook kritiek.Gent -
-
Nieuwe tools en opleidingen: 8 projecten gaven de Gentse arbeidsmarkt een zetje
Gent -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
Zoveelste knijtenzomer op rij in Gentbrugge, en daar valt voorlopig weinig aan te doen: “Ten vroegste in 2026 zorgt getijdenwerking voor beterschap”
Gent