Het poeder dat de brandweer gebruikt om de wespen te verdelgen, is niet zo onschuldig.
Volledig scherm
Het poeder dat de brandweer gebruikt om de wespen te verdelgen, is niet zo onschuldig. © Brandweerzone Centrum

Brandweer krijgt drie keer zoveel oproepen om wespennesten te verdelgen: “De hittegolf speelt zeker een rol”

RegioBrandweerzone Centrum heeft sinds vrijdag 1.237 oproepen gekregen om wespen te verdelgen. Wie een aanvraag indient, moet daardoor twee tot drie dagen wachten voor er een ploeg langskomt. “We doen er alles aan om onze achterstand weg te werken”, laat woordvoerder Alissa Coessens weten. 

 1. ‘Eveline’ gebruikte ook foto's van Gentse onderwijzeres: “Ze is een groter slachtoffer dan die BV’s”
  Gent

  ‘Eveline’ gebruikte ook foto's van Gentse onderwijze­res: “Ze is een groter slachtof­fer dan die BV’s”

  G.R., de jongeman die via catfishing naaktfoto's van verschillende BV's bemachtigde, gebruikte voor zijn praktijken foto's van een Gentse onderwijzeres. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard en het nieuws wordt door gerechtelijke bronnen bevestigd. Hoe de 27-jarige G.R. aan de foto's van de jonge vrouw raakte, is nog niet duidelijk. De onderwijzeres heeft voorlopig nog geen klacht ingediend. G.R. werd begin oktober onder aanhoudingsbevel geplaatst maar enkele dagen later vrijgelaten onder voorwaarden.
 2. Hoe voorkom je dat je wordt gestoken door een wesp? En wat als het toch gebeurt?
  PREMIUM

  Hoe voorkom je dat je wordt gestoken door een wesp? En wat als het toch gebeurt?

  Wespen zijn ongenode gasten in de zomer. Ze laten zich maar moeilijk verjagen op het terras of als je in de tuin zit. Bovendien kunnen ze lelijk steken. Zo’n wespensteek kan gevaarlijk zijn als je er allergisch op reageert, als je ter hoogte van mond of keel wordt gestoken of meerdere keren. Wat moet je doen direct na een wespensteek? En hoe voorkom je dat je wordt gestoken? Hendrik Moermans van Natuurpunt geeft advies.
 1. Brandweerman Sil (33) bestrijdt oprukkende exotische wesp: “Niet gevaarlijk voor de mens, maar nachtmerrie voor de honingbij”
  PREMIUM

  Brandweer­man Sil (33) bestrijdt oprukkende exotische wesp: “Niet gevaarlijk voor de mens, maar nachtmer­rie voor de honingbij”

  Brandweerzone Centrum, waar onder meer Gent deel van uitmaakt, heeft sinds begin dit jaar al vijf nesten van Aziatische hoornaars verwijderd. Deze dieren vallen inheemse bijen aan en verstoren zo de biodiversiteit. Brandweerman Sil Van Hoorebeke (33) vertelt hoe ook jij onze bijen kan redden. “Het is belangrijk dat je een Aziatische hoornaar leert herkennen.”
 2. Meetje
  Gent

  Meetje

  Donderdagochtend overleed mijn oma op 94-jarige leeftijd. Mijn nichten, neven en ikzelf noemden haar Mémé of Meetje. Ze doofde thuis uit als een kaars en volgens de dokter heeft ze niet afgezien. Mocht u zich afvragen wat dit voor nieuwswaarde heeft in dit op Gent gerichte column, dan vermeld ik erbij dat Meetje de laatste 72 jaar van haar leven getuige is geweest van de ontwikkelingen in onze stad. Ze groeide op in een boerendorpje in het oosten van Duitsland, ver van alle snode plannen van de nazi’s. Op het einde van de oorlog vluchtte ze zoals elk aantrekkelijk jong meisje weg van de Russische ‘bevrijder’ en na enkele omzwervingen vestigde ze zich met opa zaliger in de toen spiksplinternieuwe wijk Westveld. Ze ging aan de slag in een textielfabriek en leerde snel Gents, zij het met een Duits accent. Het zal u niet verbazen dat die tongval haar in die naoorlogse jaren een hoop racistische verwijten en pesterijen heeft opgeleverd. Toen ze op haar oude dag vernam dat Zwarte Piet wegens te racistisch werd afgeschaft, rolde ze dan ook eens met haar ogen. Meetje maakte de teloorgang van de Gentse textiel van dichtbij mee en ze zag haar Westveld tot één grote bouwwerf verworden. Haar kerk, waar ze wekelijks de mis volgde en waar ze 30 jaar geleden opa begroef, zag ze ontwijd worden. Ze kreeg in haar laatste dagen nog het nieuws mee dat er een veilinghuis in ondergebracht wordt. Haar maandelijkse etentje in ‘t stad met mijn moeder en mijn 2 tantes kon door de invoering van de LEZ al een tijdlang niet meer doorgaan. Mijn moeders auto voldoet niet meer aan de normen van het stadsbestuur en Meetjes lichamelijke mobiliteit liet het niet meer toe om met het openbaar vervoer te gaan. Het zal de stad worst wezen. Meetje, ik ben blij dat ik je tussen 2 lockdowns nog heb kunnen bezoeken. Ik zal jou en je unieke Gents missen.
 3. SOS zomerinsecten: brengen ze virussen over en hoe voorkom je muggen-, wespen- en dazensteken?
  PREMIUM

  SOS zomerinsec­ten: brengen ze virussen over en hoe voorkom je muggen-, wespen- en dazenste­ken?

  Daar zijn ze weer, onze zoemende vrienden. Tot ze steken of bijten, en de vriendschap over and out is. Wie zijn ze en welke zijn nieuw? Hoe bescherm je je? Kunnen muggen het coronavirus overdragen? En is de Aziatische hoornaar écht gevaarlijk? Tijd voor een update. “Het is een fabel dat mensen met ‘zoet bloed’ meer muggen zou aantrekken, maar er zijn wel andere factoren die meespelen.”