Archiefbeeld: De Gentse tv-kok Marcelo Ballardin haalde in 2017 zijn eerste ster met restaurant OAK. Voegt hij hier maandag een tweede aan toe?
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld: De Gentse tv-kok Marcelo Ballardin haalde in 2017 zijn eerste ster met restaurant OAK. Voegt hij hier maandag een tweede aan toe? © Wannes Nimmegeers

Blijft Gent het Michelin-mekka van Vlaanderen? De sterrenchefs blikken vooruit op de uitreiking

GentWaar Brugge een twintigtal jaar geleden nog dé Michelin-stad van Vlaanderen was, heeft Gent die positie inmiddels al lang afgesnoept. Het aantal sterrenzaken kan je letterlijk niet langer op één hand tellen en maandag weten we of dat zo blijft. Wij gingen langs bij de sterrenchefs en polsten naar de zenuwen. “Michelin zal ook nu kritisch zijn. Zomaar sterren geven daar doe je niemand een plezier mee.”

 1. Tussen ster en corona. De mysterieuze Michelin-hoofdinspecteur over tafelen in coronatijden: “Natuurlijk kunnen er maandag sterren sneuvelen”
  PREMIUM

  Tussen ster en corona. De mysterieu­ze Michelin-hoofdin­spec­teur over tafelen in coronatij­den: “Natuurlijk kunnen er maandag sterren sneuvelen”

  Eindelijk een feestje of het zoveelste verdriet? Maandag weten onze topchefs het, want ondanks een dubbele lockdown wordt dan de nieuwe Michelingids — en dus de bijbehorende verzameling sterren — voorgesteld. Faut le faire, al moesten de inspecteurs zich wel in de nodige bochten wringen. “Op één vlak zijn we zeker niet flexibel geweest: onze kritische blik op het bord”, vertelt Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens. “Ook maandag kunnen dus sterren verdwijnen.”
 2. Tussen ster en corona. Peter Goossens van Hof van Cleve: “Nadat ik de politici ‘een bende kiekens’ had genoemd, belde de premier”
  PREMIUM

  Tussen ster en corona. Peter Goossens van Hof van Cleve: “Nadat ik de politici ‘een bende kiekens’ had genoemd, belde de premier”

  Moet Peter Goossens (56) van Hof van Cleve een nieuwe driesterrenchef naast zich dulden? Dat is de enige vraag die er maandag bij de bekendmaking van de nieuwe Michelinsterren écht toe doet. “Ik zal de eerste zijn om die mens te feliciteren, maar ik zal vooral blij zijn als ik mijn eigen drie sterren behoud.” Ook voor de godfather van de Belgische gastronomie zou dat meteen het eerste lichtpuntje zijn na vele donkere maanden. “Ik begrijp nog altijd niet goed waarom wij dicht moesten.” En dat heeft hij ook aan de premier uitgelegd.
 1. Tussen ster en corona. Jan Tournier van Cuchara**: “Mijn dochtertje heeft er toch een mooi jaar van gemaakt”
  PREMIUM

  Tussen ster en corona. Jan Tournier van Cuchara**: “Mijn dochtertje heeft er toch een mooi jaar van gemaakt”

  Als sterrenchef Jan Tournier (39) van ‘Cuchara’ terugblikt op 2020, zal dat altijd met gemengde gevoelens zijn. Vloekend op de eerste lockdown, omdat hij zijn kersverse tweede Michelinster niet langer kon verzilveren. En vertederend terugkijkend op de tweede, want net dan kwam dochtertje Léo in zijn leven: “Heel wat collega’s noemen me een gelukzak omdat ik de eerste levensmaanden van mijn dochtertje van zo dichtbij mag meemaken. En ze hebben gelijk.”
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw