Architect Jo Lefebure, Kurt Defrancq, Dirk De Meester en Guy Uyttebroeck, en Frank Van Filip Maertens, bij een toekomstbeeld (al zullen kerk en pastorie uiteraard niet wit worden geschilderd)
Volledig scherm
PREMIUM
Architect Jo Lefebure, Kurt Defrancq, Dirk De Meester en Guy Uyttebroeck, en Frank Van Filip Maertens, bij een toekomstbeeld (al zullen kerk en pastorie uiteraard niet wit worden geschilderd) © Wannes Nimmegeers

Acteur Kurt Defrancq wil in Gent zorghuis voor kunstenaars oprichten: “Artiesten stoppen niet met werken”

Baarle - DrongenActeur Kurt Defrancq heeft zijn oog laten vallen op de kerk en de pastorie van Baarle - Drongen. Daar wil hij - samen met het woonzorgcentrum Leiehome, een soort ‘zorgverhaal’ voor kunstenaars op leeftijd uitwerken: 30 serviceflats met vlakbij voldoende ruimte om op te treden en te creëren. Geld is er, er moeten nog 2 hordes genomen worden: de stad moet de kerk aan Defrancq toewijzen en de kerkfabriek moet de pastorie verkopen.

 1. Bekend Vlaams acteur aast op Sint-Martinuskerk in Baarle: wordt eeuwenoud gebouw rustoord voor kunstenaars?
  PREMIUM
  Gent

  Bekend Vlaams acteur aast op Sint-Martinus­kerk in Baarle: wordt eeuwenoud gebouw rustoord voor kunste­naars?

  Stoot de Gentse deelgemeente Baarle binnenkort het nabijgelegen Sint-Martens-Latem van de troon als kunstenaarsdorp bij uitstek? Acteur Kurt Defrancq hoopt alvast vurig van wel. In een verlaten kerk langs de Leie wil de Bekende Vlaming een rusthuis openen voor kunstzinnige senioren. Het project kan alvast rekenen op steun van de Koning Boudewijnstichting, het lokale woonzorgcentrum en... oud-burgemeester Daniël Termont.
 2. File aan de Martelaarslaan door nieuw detectiesysteem raakt maar niet opgelost. “13 seconden groen licht, dat zorgt voor chaos”
  Gent

  File aan de Martelaar­slaan door nieuw detectie­sys­teem raakt maar niet opgelost. “13 seconden groen licht, dat zorgt voor chaos”

  Wie op de Martelaarslaan rijdt, staat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de file. Oorzaak: het nieuwe detectiesysteem voor trams dat in september 2021 werd ingevoerd. Dat dat systeem invloed zou hebben op de doorstroming, was geweten, maar dat het voor zo’n fileleed zou zorgen, was niet voorspeld. Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn proberen het systeem beter afgesteld te krijgen.