Enkele mijnwerkers legden bloemen neer als eerbetoon voor de meer dan 900 slachtoffers die stierven in de mijnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Enkele mijnwerkers legden bloemen neer als eerbetoon voor de meer dan 900 slachtoffers die stierven in de mijnen. © Borgerhoff

Prins Laurent biedt excuses aan op herdenking voor mijnwerkers: “Mijn fout is mijn onwetendheid”

GenkOp de herdenking in Genk die vzw Mijnverleden al voor de vijfde keer organiseerde, werden de vele slachtoffers van die de mijnen doorheen de jaren eisten, herdacht. Ministers Zuhal Demir en Meryame Kitir namen als dochters van twee mijnwerkers het woord. Ook prins Laurent zakte af naar Genk en bood zijn excuses aan voor zijn onwetendheid. 

  1. Eerste inhoudelijke zitting in dossier-Reuzegom afgelopen: “Vier liter zeewater. Dat is de hoeveelheid die Sanda Dia heeft binnen gekregen”
    Hasselt

    Eerste inhoudelij­ke zitting in dos­sier-Reuzegom afgelopen: “Vier liter zeewater. Dat is de hoeveel­heid die Sanda Dia heeft binnen gekregen”

    Vanmiddag vond in de Hasseltse correctionele rechtbank de eerste inhoudelijke zitting plaats in het dossier Reuzegom. Enkele gerechtsdeskundigen moesten uitleg geven bij de fatale doop waarbij Sanda Dia om het leven kwam. Blijkt dat de natriumconcentratie bij het slachtoffer na de doop van begin december 2018 193 millimol per liter bedroeg (mol is de eenheid voor chemische hoeveelheid). De normale waarde bij een mens ligt tussen de 136 en 144 mmol/l.