Personeel weigert uniform te dragen
GENKAlle 90 medewerkers van de Carrefour in Shopping 1 weigeren nog langer het uniform van de supermarkt op de werkvloer te dragen. Ze doen dit uit protest tegen de intentieverklaring om de winkel tegen juni dicht te doen. Ze dragen voortaan zwarte kleren. "We zijn in rouw en diep bedroefd over de sluiting", aldus Marijke Verwichte van de socialistische vakbond bij de hypermarkt.
Op Facebook werd het idee gelanceerd om in zware shirts, truien, hemden en broeken te komen werken. En aan de oproep wordt massaal gevolg gegeven. Sonja Vanmanshoven, de assistent-manager voor de afdeling voeding in de Carrefour, is één van hen. "We dragen zwarte kleren tot we horen dat de winkel opnieuw een toekomst heeft en open mag blijven. We zijn diep teleurgesteld in de grote bazen van de winkelketen die boven onze hoofden de winkel willen sluiten."
"Koude douche"
Zelfs het logo van Carrefour kleurt zwart. "De intentie tot sluiting komt over als een koude douche", zegt Sonja. "Sindsdien is de sfeer op de werkvloer héél bedrukt. Maar de collega's steunen elkaar door dik en dun. Ze vormen één hechte groep die blijft strijden voor het behoud van de winkel en de jobs." Om die reden is de socialistische vakbond BBTK een petitie gestart. Het LBC, de christelijke vakbond, heeft ondertussen besloten mee de petitie te ondersteunen. "We doen het ook op vraag van de klanten die hun boodschappen komen doen in de winkel", zegt Carine Meuwis, voorzitter van de BBTK in Limburg.
Doorstart
"We geloven in een doorstart van de winkel, eventueel in een ander concept. Met de petitie willen we Carrefour overtuigen op zijn besluit terug te komen." Aan de kassa's van de winkel en de andere shops in het winkelcentrum kan iedereen de petitie ondertekenen. "Tot nog toe hebben we al een 2.000 handtekeningen verzameld. De petitie loopt ook online."
"We kregen ook al een aanbod van een oudere vrouw die uit solidariteit met de petitie zal langsgaan bij de senioren in de buurt", aldus Marijke Verwichte. De klanten willen alleszins het personeel steunen. Christiane Vanhout (67) en haar man Francois Robijns (67), die vlakbij wonen, zijn dan ook diep bedroefd dat de winkel moet sluiten.
"Tot twee keer per week komen we hier winkelen", zegt het koppel. "We hoeven maar een paar honderd meter te stappen en we vinden hier alles wat we nodig hebben. Gaat Carrefour ons nu dat voorrecht en gemak afnemen?", vroeg het echtpaar zich af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
-
Stan (16) wordt onwel en overlijdt plots, voetbalclub in shock: “Vorige week sloten we het seizoen samen nog af met een barbecue”
Bij voetbalclub KEWS Schoonbeek - Beverst verwerken ze momenteel een groot verdriet na het plotselinge overlijden van Stan Buysmans, speler van de U17. De tiener werd onwel en overleed plots.Bilzen -
Genk begeleidt ex-gedetineerden via vrijwilligerswerk naar de arbeidsmarkt
Wat na de gevangenis? Sinds dit jaar slaand Stad Genk en Groep Intro de handen in elkaar en begeleiden vrijwilligerswerk voor mensen met een penitentiair verleden. Abdel beet de spits af en startte bij de dienst ReiGr (Reining & Groen) van de stad.Genk -
-
Extrema waarschuwt voor levensbedreigende xtc-pillen
Houthalen -
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
Dat telecompakketten in verschillende vormen en maten bestaan, hoeven we jou vast niet meer uit te leggen. Wat je misschien nog niet wist, is dat sommige providers je ook de mogelijkheid bieden hun aanbod te combineren met een energiecontract of bancaire diensten. In ruil krijg je een korting op je maandelijkse factuur. Is combineren de moeite of niet? Mijntelco.be zocht het uit. -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -