Mijnwerker Agostino Mele in zijn tuin in Genk. Hij werkte een leven lang in de mijn van Winterslag.
Volledig scherm
PREMIUM
Mijnwerker Agostino Mele in zijn tuin in Genk. Hij werkte een leven lang in de mijn van Winterslag. © Jan Aelberts

Laatste Limburgse mijn ging dertig jaar geleden dicht, Agostino (86) getuigt: “Kameraden sloegen hun hand stuk om niet de put in te moeten”

Het verhaal van onze Limburgse steenkoolmijnen eindigde exact dertig jaar geleden met de sluiting in Zolder. Agostino Mele (86) - een van de oudste nog levende mijnwerkers van ons land - graaft nog één keer diep in zijn geheugen. Om precies te zijn: zo’n 800 meter diep. “Mijn mama gaf me drie zakken zout mee. ‘Dat hebben ze niet in België’, dacht ze.”

 1. Voka Limburg pakt uit met handleiding om langdurige ziekte aan te pakken: “In Limburg alleen al 35.000 mensen die jaar of langer thuis blijven”
  Limburg

  Voka Limburg pakt uit met handlei­ding om langdurige ziekte aan te pakken: “In Limburg alleen al 35.000 mensen die jaar of langer thuis blijven”

  Elke dag gaan 35.000 Limburgers niet naar het werk wegens een langdurige ziekte. Dat brengt uitdagingen mee voor werkgevers in de provincie, én een grote kostprijs. “Telt een onderneming gemiddeld 100 werknemers, dan legt die meer dan 100.000 euro per jaar neer als kost van het ziekteverzuim”, stelt Voka - KvK Limburg. De werkgeversorganisatie lanceert daarom de handleiding ‘Vokawijzer’ met tips en tricks voor bedrijven om langdurige ziekte aan te pakken en te voorkomen.
 1. “Wie praat, die gaat”: toch verhoort parket volop verdachten na vijf aanslagen in Maasmechelen en Brasschaat
  PREMIUM
  Maasmechelen/Brasschaat

  “Wie praat, die gaat”: toch verhoort parket volop verdachten na vijf aanslagen in Maasmeche­len en Brasschaat

  Komt er snel meer duidelijkheid over de aanslagen in Limburg en het Antwerpse? Speurders verhoren momenteel alvast verdachten. Afgelopen weekend nog vond een derde aanslag plaats op de Bevrijdingslaan in Maasmechelen, aan het adres van één jongeman die verdacht wordt van betrokkenheid bij eerdere aanslagen. “We hopen dat de rust terugkeert voor er gewonden vallen", klinkt het bij familie.
 2. Houthalen-Helchteren kent grootste daling in kinderarmoede in Vlaanderen: “Maar meertaligheid blijft een absoluut werkpunt”
  Houthalen-Helchteren

  Houthalen-Helchteren kent grootste daling in kinderar­moe­de in Vlaanderen: “Maar meertalig­heid blijft een absoluut werkpunt”

  Houthalen-Helchteren telt 7.500 inwoners die een niet-EU-nationaliteit hebben. Daarmee is het een van de 28 steden en gemeenten die in aanmerking komen voor Plan Samenleven van minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). Met dat plan ondersteunt de Vlaamse overheid lokale besturen om samenleven in diversiteit te bevorderen.
 3. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.