Genk rolt groots verkeersplan uit: “We gaan alle stadsdelen aanpakken”
GenkStad Genk heeft voor alle stadsdelen een voorstel van verkeersplan uitgewerkt om de verkeersveiligheid in iedere wijk te verbeteren. Het verkeersplan voor Genk-Midden is klaar. “In totaal doen we alleen in stadsdeel Genk-Midden maar liefst 54 aanpassingen”, zegt Alessandro Cucchiara (Vooruit), schepen van Wonen.
Samen met de bewoners van Genk werkte de stad aan oplossingen voor een veiligere mobiliteit en een hogere woonkwaliteit in elke buurt. Tijdens het intensieve participatietraject registreerde de stad een 250-tal interacties, die aanleiding gaven tot 32 bijkomende oplossingen. “Het uiteindelijke resultaat is een verkeersplan waar 54 aanpassingen een oplossing bieden voor de uitdagingen van Genk-Midden", zegt Alessandro Cucchiara, schepen bevoegd voor Wonen, Wijken en Participatie.
“Stad Genk wil meer verkeersveilige wijken. We wensen dat iedere wandelaar en fietser zich comfortabel en veilig kan verplaatsen, dat we onze buurtbewoners kunnen ontmoeten, dat kinderen zorgeloos kunnen spelen. De vraag was hoe we dat het best doen, en welke rol de auto krijgt.”
Het stadsdeel Genk-Midden was al eerste aan de beurt en de stad legde midden 2021 een verkeersplan voor aan de buurt. “Al hun opmerkingen en suggesties waren welkom en de inwoners van Genk-Midden maakten er gretig gebruik van. Elk voorstel werd met de nodige aandacht behandeld. 14 voorstellen van de stad werden weerhouden, 32 oplossingen aangereikt door de burger werden bijkomend uitgewerkt, aangevuld met acht mobiliteitsprojecten. In totaal doen we in stadsdeel Genk-Midden dus 54 aanpassingen.”
(Lees verder onder de foto)
Het gaat dan om de plaatsing van snelheidsremmers, de invoering van wegafsluitingen voor autoverkeer, de implementatie van zone 30 en éénrichtingsverkeer en de aanleg van fietsstraten. Sommige ingrepen en voorstellen vragen nog om meer onderzoek.
Zone 30
In de wijken Bokrijk en Hasseltweg-Zuid wordt zone 30 ingevoerd in plaats van de nu bestaande maximum snelheid van 50 kilometer per uur. “De invoering van een zone 30 in woonwijken is een logische en essentiële evolutie om de verkeersveiligheid en de woonkwaliteit te verbeteren”, zegt Karel Kriekemans (CD&V), schepen voor Mobiliteit. “Het geeft naast de veiligheid ook een betere leefkwaliteit: minder luchtvervuiling, minder geluidsoverlast, minder sluipverkeer, meer gedeelde publieke ruimte en meer kansen tot een duurzamer verplaatsingsgedrag.”
Filters
“Op zes locaties komen er filters voor gemotoriseerd verkeer. Het doel: sluipverkeer weren, wijkstraten vrijwaren van gemotoriseerd lokaal verkeer en ruimte creëren voor ontharding. De voorgestelde afsluitingen worden allemaal ingevoerd als proefopstelling, met een fysieke barrière die past bij de omgeving. Na zes maanden evalueren we de proefopstelling samen met de buurtbewoners. Is die evaluatie positief, dan wordt de wegafsluiting definitief ingevoerd.”
Genkerhei
Een van de punten waar een filter komt, is aan het kruispunt van de Genkerhei met de Hasseltweg dat volgens Agentschap Wegen en Verkeer gecategoriseerd is als één van de vijf zwarte punten op Genkse gewestwegen. “Uit de statistieken van PZ Carma blijkt dat er vooral veel ongevallen met zachte weggebruikers gebeuren. Samen met AWV zullen we onderzoeken hoe deze ingreep het verkeer op de Hasseltweg en omliggende straten beïnvloedt, want het sluipverkeer mag zich niet verplaatsen.”
Ook de schoolomgeving aan Oud-Termien wordt veiliger, met vrijliggende fietspaden en fietsstraten. “De schoolomgevingen in de wijk Bokrijk worden beter ingericht opdat onze kinderen zorgeloos stappend of trappend naar school kunnen gaan. Daar kiezen we, naast de zone 30, voor eenrichtingsstraten voor het gemotoriseerd verkeer en een bijkomende oversteekplaats.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drankenproducent Konings komt naar de oude Ford-site
Genk -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
-
PREMIUM
Vader riskeert 36 maanden cel voor geweld tegen zwangere vrouw: “Hij terroriseert een heel gezin met zijn daden”
Hasselt -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
45 grinders en rookpijpjes aangetroffen bij controles van lokale politie
Het overlastteam van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft op afgelopen woensdag controle gedaan naar middelen en producten die druggebruik vergemakkelijken of die aanzetten tot druggebruik. Acht winkels werden aan een controle onderworpen waarbij in totaal 45 voorwerpen in beslag genomen werden.Sint-Truiden -
PREMIUM
DJ Cellini krijgt zondag als jongste Maasmechelaar ooit cultuurprijs: “Ik wou ceremonie onder schachtbok van Eisdense mijnsite”
Maasmechelen