Zwartrijden kost De Lijn tientallen miljoenen euro's: “Precies vanzelfsprekend geworden om niet meer te betalen”
De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat meer mensen zwartrijden bij De Lijn. Dat kost de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij tot 30 miljoen euro per jaar. De Lijn waarschuwt daarnaast voor aanhoudende structurele tekorten de komende jaren: de coronacrisis leidde tot minder inkomsten en meer uitgaven. “Financieel ziet het plaatje er niet rooskleurig uit”, aldus CEO Ann Schoubs.
De coronacrisis zorgt voor een significante stijging van het zwartrijden, vertelt directeur-generaal Ann Schoubs donderdag. Reizigers moeten immers achteraan of in het midden opstappen. Daardoor heeft de chauffeur minder zicht op wie betaalt. “Het is precies vanzelfsprekend geworden om niet meer te betalen", klaagt Schoubs aan.
In landelijke gebieden zou 10 à 15 procent van de reizigers zwartrijden. In stedelijk gebied blijkt uit controles dat dat kan oplopen tot 40 à 50 procent. Schoubs schat de impact op 20 à 30 miljoen euro, en dit op totale opbrengsten van zo'n 200 miljoen euro.
Minder inkomsten, meer uitgaven
De Lijn waarschuwt daarnaast voor aanhoudende structurele tekorten de komende jaren. Het aantal reizigers lag vorig jaar 40 procent lager dan in normale tijden. Dat betekent ook 40 procent minder inkomsten. Bovendien leidt de coronacrisis tot extra uitgaven. Bussen en trams moeten bijvoorbeeld grondiger gepoetst worden. De Lijn becijferde de totale impact door corona vorig jaar op 108 miljoen euro. Een bedrag dat werd gecompenseerd door de Vlaamse regering.
Maar De Lijn vreest ook in 2022 nog minder inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Er zouden nog steeds 20 procent minder reizigers dan normaal bus of tram nemen, zo schat het vervoersbedrijf in. De Lijn vreest dit jaar 55 miljoen euro minder opbrengsten. Dat zou ook de jaren nadien nog het geval zijn, met 40 miljoen minder opbrengsten in 2023 en 20 miljoen in 2024.
“Financieel ziet het plaatje er niet rooskleurig uit”, waarschuwt Schoubs.
“Aantal reizigers voorgoed kwijt”
Dat De Lijn minder reizigers vervoert, is bovendien geen tijdelijk fenomeen. De openbaarvervoersmaatschappij gaat ervan uit dat het een deel van de reizigers nooit meer terugziet. “We vrezen dat een aantal reizigers blijvend kiest voor andere vervoersmiddelen, dat we die voorgoed hebben verloren”, aldus Schoubs.
Door de coronacrisis begonnen meer mensen te fietsen, en een deel is verknocht geraakt. Fietsen is een valabel duurzaam alternatief, geeft De Lijn toe. Het zou fout zijn die mensen te overtuigen om hun fiets aan de kant te zetten, klinkt het. De Lijn hoopt wel meer automobilisten uit de auto en op tram of bus te krijgen.
De openbaarvervoersmaatschappij gaat er evenwel van uit dat structureel 10 procent van de reizigers niet meer terugkeert naar het openbaar vervoer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMFINANCIEEL77
Kostenexplosie zet warenhuizen onder druk: “Deze situatie is absoluut onhoudbaar”
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
-
PREMIUM
Niet tevreden, geld terug? De wettelijke garantie verandert drastisch vanaf 1 juni: dit moet je weten
-
India beperkt na tarwe nu ook uitvoer van suiker
India gaat de uitvoer van suiker beperken, nadat het eerder al de export van tarwe had verboden. Dat heeft het Indiase ministerie van Voeding aangekondigd. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
PREMIUM164
Nergens wordt loon meer belast: België meer dan ooit aan top van 38 OESO-landen
Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) daarover gisteren publiceerde.