Zwaardere boetes voor smartphonegebruik achter het stuur: wat zegt je verzekering?
IndependerVanaf januari wordt het gebruik van een smartphone achter het stuur beschouwd als een overtreding van de derde graad, waarbij je iemand rechtstreeks in gevaar brengt. Daardoor stijgt de boete van 116 euro naar 174 euro. Maar wat zegt je verzekeraar als je een ongeval veroorzaakt doordat je afgeleid was door je telefoon of multimediasysteem? Independer.be zocht het uit.
Langere reactietijd
Nieuwe wagens worden steeds vaker uitgerust met navigatie- en multimediaschermen. Handig, want zo kan je je gsm aansluiten op het multimediascherm van je auto. Ook in de auto blijf je bereikbaar en heb je je favoriete Spotify-playlist altijd bij de hand. Maar het leidt je ook af in het verkeer, en daarom is het ook gevaarlijk om je gsm en bij uitbreiding het multimediascherm te bedienen wanneer je rijdt.
Recent onderzoek van het Britse Transport Research Laboratory heeft aangetoond dat er in ons land jaarlijks zo’n 4.000 ongevallen gebeuren waarbij een bestuurder afgeleid is. Een autobestuurder reageert 30 procent trager wanneer hij z’n multimediascherm bedient, en 35 procent trager wanneer hij sms’t met z’n telefoon in de hand. Wanneer je stilstaat voor een rood licht, is het vaak heel verleidelijk om dat net binnengekomen Whatsapp-berichtje te lezen of snel even Facebook te checken. Maar mag dat wel?
Wat zegt de wet?
Art. 8.4 van de Wegcode is duidelijk: je mag geen gebruik maken van een draagbare telefoon die je in je hand houdt, tenzij je wagen stilstaat of geparkeerd is. Maar ook als je kort stilstaat, bijvoorbeeld aan een rood licht of in de file, mag je je smartphone niet gebruiken omdat je dan deelneemt aan het verkeer. Handenvrij bellen mag uiteraard wel. De wet spreekt zich nog niet uit over het gebruik van multimediasystemen, maar dit kan wél een discussiepunt zijn bij een ongeval.
Wie betrapt wordt op gsm’en achter het stuur, riskeert een boete van 160 euro. Betaal je de boete niet, dan komt de zaak voor de politierechter, die een boete kan uitspreken tussen 160 en 2.000 euro en een eventueel rijverbod van acht dagen.
Roekeloos rijden
Stel dat je een ongeval veroorzaakt terwijl je met de gsm in de hand aan het bellen bent, dan ben je niet alleen in overtreding, maar kan je ook met je verzekeraar problemen krijgen.
Steeds vaker wordt het gebruik van de gsm of het multimediasysteem in de auto beschouwd als ‘roekeloos rijden’. Je verzekeraar zal altijd de schade aan de tegenpartij betalen (via de BA-verzekering), maar voor de schade aan je eigen auto zal je mogelijk zelf moeten opdraaien, ook wanneer je een omniumverzekering hebt.
Als je verzekeraar kan aantonen dat er een rechtstreeks verband is tussen het ongeval en jouw gsm-gebruik of gebruik van het multimediasysteem, is de schade aan je wagen voor eigen rekening. De verzekeraar gaat er dan van uit dat jouw roekeloos gedrag de oorzaak van het ongeval is.
Toch is het oorzakelijk verband tussen het ongeval en het gebruik van de smartphone of scherm niet eenvoudig te bewijzen. Wanneer het gaat om een aanzienlijk schadebedrag zal je verzekeraar een verkeersdeskundige of getuigen moeten inschakelen.
Is het ongeval volgens jou niet veroorzaakt doordat je afgeleid was door je gsm of multimediascherm? Dan kan je, indien je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, een advocaat aanstellen om je belangen te verdedigen. Lees hier meer over de rechtsbijstandsverzekering.
Je gsm gebruiken achter het stuur is en blijft wel een inbreuk op de wegcode. De daaraan verbonden boete zal je dus wel moeten betalen, ook al kan je aantonen dat het gebruik van je smartphone en het ongeval geen verband houden met elkaar.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be. Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM160
“Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse”: volgens economen komt renteverhoging ECB te laat
-
PREMIUM
Techaandelen blijven in vrije val: onze beursexpert geeft advies of je nu moet kopen of verkopen
-
PREMIUM
Van het aanprijzen van de buurt tot een juiste prijszetting: woonexpert geeft gouden tips die je huis beter doen verkopen
-
-
Wetsontwerp: factuur te laat betalen mag consument geen fortuin meer kosten, einde van aanmaning als melkkoe
Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) wil de zware boetes aanpakken voor consumenten die een factuur te laat betalen. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vrijdag. Hij legt een kosteloze eerste aanmaning en geplafonneerde kosten bij een tweede aanmaning op tafel. Het wetsontwerp komt in juni op de politieke agenda. -
63
Fortuin van rijke Russen vloeit straks mogelijk naar Oekraïne
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na.