Spaaroplossingen

Gesponsorde inhoud

Zoveel sparen jongeren (en het is meer dan je denkt)

Ze zijn jong, het leven is duur, de verlokkingen zijn groot – smartphones, festivals, lowcost reisjes – dus veel mensen gaan ervan uit dat jongeren er niet of nauwelijks in slagen om te sparen. Mis! Ze sparen zelfs steeds meer – en ouders kunnen hen daarbij helpen.

Hoeveel sparen jongeren?
Volgens recent onderzoek van iVox zijn jongeren (18-34 jaar) de strafste spaarders in vergelijking met andere leeftijdscategorieën. In 2018 slaagde bijna een derde van hen (29,4%) erin om meer dan 500 euro per maand opzij te zetten, terwijl het gemiddelde van Belgen boven de 18 slechts 213 euro per maand bedraagt. Er zijn twee keer meer 18 tot 34-jarige veelspaarders dan in 2017.

Hoe krijgen ze dat voor elkaar?
Deze generatie heeft een geniale oplossing voor gevonden om minder geld uit te geven. Vier op de tien jongeren in deze leeftijdscategorie leeft nog thuis. Ze hebben dus weinig of geen kosten aan huur, verwarming, internet en voeding en kunnen een flink stuk van hun inkomen opzijzetten.

Sparen kan je leren
Toch zijn er grote verschillen tussen jongeren, en die hebben niet alleen te maken met hun thuissituatie en hun inkomen. Sparen is een concept waar je je kinderen best zo vroeg mogelijk vertrouwd mee maakt. Wanneer je kind cash krijgt van grootouders, ooms of tantes, leer het dan om het grootste deel ervan bij te houden in een mooie spaarpot. Je kan je kind uitleggen dat het leuker (en bovendien gezonder) is om te sparen voor een mooi stuk speelgoed dan om elke dag snoep te kopen. Lukt het om samen met het gespaarde geld zijn/haar droomcadeau te kopen? Stel samen een nieuw spaardoel in. De stap naar een eigen spaarrekening is dan ook sneller gezet. Zo leert het kind op een bewuste manier met geld om te gaan.

Met een beetje hulp van de ouders
Heel wat ouders zetten ook geld opzij voor hun kinderen, voor hun studies, om te kunnen bijspringen bij de aanschaf van een huis, een auto… Als je van bij de geboorte van je kind elke maand 50 euro automatisch spaart op een aparte spaarrekening, bij voorkeur net nadat je loon is gestort, heb je op zijn/haar 18de zonder moeite meer dan 11.000 euro verzameld – of het dubbele, als je elke maand 100 euro kunt missen.

Open hier jouw gratis spaarrekening.

Getty Images2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristof Hoornaert

    500eu per maand? als je thuis woont ja... eens je een eigen huis/gezin hebt 'spaar' je maandelijks een pak meer aan de afbetaling van een huis... Verder is geld op de bank het slechtste wat je kan doen... die euro die je in 2000 opzij gezet hebt, is in 2018 belange zoveel niet meer waard.... idem pensioensparen... het ged dat je nu opzij zet is tegen uw pensioen serieus gedevalueerd...

  • Mike Bemelmans

    Sparen maakt je arm en de banken rijk. Laat gewoon net genoeg geld op je bank om de lopende kosten te dekken. De rest investeren in passieve inkomsten, leer geld verdienen als je slaapt. Maar nooit geld op een bank laten staan, geld altijd en elke dag voor je laten werken. Na een tijdje moet je dan zelf niet meer gaan werken maar werkt het geld voor jouw.