Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck rekent uit hoeveel het kost om 1 kind te laten studeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck rekent uit hoeveel het kost om 1 kind te laten studeren. © Steven Richardson

Zoveel betaal je per jaar voor een studerend kind

Het is juni en dat betekent dat voor scholieren en studenten de examentijd aanbreekt. Dat betekent ook keuzestress voor laatstejaars van het secundair onderwijs, die in september richting hogeschool of universiteit trekken en nu misschien ook over een studierichting zitten te tobben. Als ouder denkt u misschien ook aan het prijskaartje, want hoeveel kost studeren in het hoger onderwijs nu precies?

6 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  2 jaar geleden
  Er wordt veel te veel gestudeerd voor niets. In plaats van jarenlange studies, zijn korte en marktgerichte VDAB opleidingen veel beter. Die zijn up to date volgens de gangbare economie (die elke 4j verandert). Zelfontplooiing kan thuis of in de bibliotheek. (goed leren lezen is in feite al genoeg)
 • Leo Duym

  2 jaar geleden
  Ook armen moeten de kans krijgen om te studeren, maar studeren kost geld, niet alleen aan de student, maar vooral aan de belastingbetaler (w.o. de arbeider die op zijn zestiende ging werken, gewroet heeft tot zijn 65ste, en dus niet gestudeerd heeft). Mijn voorstel: studeren is gratis, voor iedereen, ongeacht het inkomen van man en pa, MAAR! Eens je afgestudeerd bent betaal je levenslang maandelijks een kleine som, ongeacht wat je verder met dat diploma doet.
 • medard albrechts

  2 jaar geleden
  tja, het is altijd gemakkelijk om uw kinderen op de kap van de staat(wij dus) te laten studeren,en veel vader en moederschaps verlof toe te kennen.
 • jorg de clerck

  2 jaar geleden
  Kinderen is een keuze en daar moeten de kinderloze veel harder werkende mensen niet voor op draaien. We betalen meer belasting en vervuilen een pak minder omdat we kinderloos zijn. Laat staan een gezin met vier of vijf, belastingvrij en vervuilen dat het een lieve lust is.
 • piet devlieger

  2 jaar geleden
  Honderd procent akkoord, anna. Nu verwachten de ouders dat ze alles - ook het financiële - mogen overlaten aan de overheid. Wil je zelf geen verantwoordelijkheid opnemen voor je kinderen, maak er dan geen. Heb je er wel, stop dan met lamenteren hoe moeilijk je het wel hebt.

Geld