pensioensparen
Volledig scherm
pensioensparen © Getty Images

Zo spaar je als twintiger 132.394 euro bijeen via pensioensparen

Spaargids.be64 procent van de Vlamingen vreest dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. Reden te meer om zelf een appeltje voor de dorst op te sparen. En hoe vroeger je start met pensioensparen, hoe groter je spaarpot later. Spaargids.be legt uit hoe pensioensparen werkt en berekende hoeveel het je kan opleveren. 

 1. Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
  Mijnenergie

  Maandelijk­se energieaf­re­ke­ning mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveran­ciers: wanneer zal het overal een optie zijn?

  Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.
 2. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.

Geld