Zo spaar je als twintiger 132.394 euro bijeen via pensioensparen
Spaargids.be64 procent van de Vlamingen vreest dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. Reden te meer om zelf een appeltje voor de dorst op te sparen. En hoe vroeger je start met pensioensparen, hoe groter je spaarpot later. Spaargids.be legt uit hoe pensioensparen werkt en berekende hoeveel het je kan opleveren.
De voorbije 10 jaar realiseerden pensioenspaarfondsen in ons land een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,55 procent, zo blijkt uit het overzicht van Spaargids.be. Daarmee kan je als spaarder een mooi pensioenpotje opbouwen, op voorwaarde dat je er natuurlijk vroeg genoeg aan begint. Want wie slechts de laatste tien jaar van zijn carrière jaarlijks 990 euro belegt via een pensioenspaarfonds, zet uiteindelijk een kapitaal van 9.900 euro opzij. Maar wie als twintiger begint met pensioensparen en gedurende 40 jaar 990 euro opzij zet, bouwt een kapitaal op van 36.900 euro.
Daar komt nog eens bij dat het jaarlijkse rendement een potentiële turbo zet op de opbouw van dat kapitaal. Die turbo werkt helemaal in het voordeel van de spaarder met de langste beleggingshorizon. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,55 procent bouw je als pensioenspaarder die gedurende 40 jaar 990 euro opzij zette een kapitaal op van 144.526 euro. De spaarder die slechts gedurende 10 jaar hetzelfde bedrag aan de kant zette, moet het stellen met 13.486 euro.
Instapkosten en eindbelasting
Als je wil pensioensparen, moet je wel rekening houden met instapkosten en eindbelasting. Instapkosten worden afgetrokken van de basisinleg en bedragen meestal 2 à 3 procent. Er zijn ook fondsen die geen instapkosten aanrekenen. Stort je 990 euro in een fonds met 2 procent instapkosten, dan vloeit er in werkelijkheid slechts 970,2 euro naar het pensioenspaarfonds. Dat heeft ook een impact op het eindkapitaal: over een periode van 40 jaar en aan een rendement van 5,55 procent levert je dat een eindkapitaal op van 141.636 euro (tegenover 144.526 euro zonder instapkosten). Bekijk hier waar je de laagste instapkosten betaalt voor pensioensparen.
Daarnaast is er ook nog een belasting van 8 procent op het eindkapitaal. Bij de pensioenspaarfondsen wordt dat berekend op basis van een fictief rendement van 4,75 procent per jaar. Voor bovenstaand voorbeeld komt dat neer op een eindbelasting van 9.242 euro. De pensioenspaarder houdt na 40 jaar (aan een rendement van 5,55 procent en 2 procent instapkosten) dus netto 132.394 euro over.
Fiscaal voordeel
Pensioensparen wordt ook aangemoedigd door de overheid, want de stortingen geven recht op een belastingvoordeel. Wanneer je dit jaar tot 990 euro stort voor pensioensparen, levert dat een belastingvoordeel van 30 procent (of een fiscaal voordeel van 297 euro) op. Wanneer je tussen 990 en 1.270 euro stort, is de belastingvermindering minder, slechts 25 procent (of een fiscaal voordeel tot 317,5 euro).
Alternatieven
Pensioensparen is niet alleen mogelijk via een pensioenspaarfonds, maar ook via een pensioenspaarverzekering. Een pensioenspaarfonds is een beleggingsfonds en is daardoor iets risicovoller (ook al zijn er pensioenspaarfondsen voor zowel defensieve als offensieve beleggers). De pensioenspaarverzekering is daarentegen een verzekeringscontract. Het meest gangbare is de tak21-formule: spaarders ontvangen een vaste rente op hun stortingen, die eventueel nog kan worden aangevuld met een winstdeelname. De rendementen zijn doorgaans iets lager dan bij pensioenspaarfondsen. De nettorendementen schommelden in 2020 van 0,82 procent tot 1,75 procent, aldus het overzicht van spaargids.be.
Lees ook op Spaargids.be:
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
Er hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. -
PREMIUM
Niet tevreden, geld terug? De wettelijke garantie verandert drastisch vanaf 1 juni: dit moet je weten
-
Ford roept in VS 350.000 voertuigen terug, brandgevaar dreigt bij SUV’s
De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft in de Verenigde Staten ongeveer 350.000 auto’s teruggeroepen voor verschillende oorzaken. Zowat 39.000 SUV’s dreigen om nog onbekende redenen in brand te vliegen, blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven. -
-
Mijnenergie
Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
PREMIUMBelastinggids
“Nieuw samengestelde gezinnen kunnen een paar duizend euro besparen op belastingen”: fiscalist geeft 5 tips om jouw aangifte te optimaliseren
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.