Zit er een faillissementsgolf van energieleveranciers aan te komen?
Volledig scherm
Zit er een faillissementsgolf van energieleveranciers aan te komen? © Getty Images

Zit er een faillissementsgolf van energieleveranciers aan te komen? “Hopen op een milde winter”

MijnenergieSinds begin augustus gingen zeven Britse energieleveranciers failliet. Aan de basis liggen vooral de stijgende energieprijzen. Aangezien de marktprijzen ook in België historische pieken bereiken, is het maar de vraag of dat scenario zich ook in ons land aftekent. Sectorfederatie FEBEG ontving geen alarmerende noodsignalen vanuit de energiemarkt, maar noemt de huidige prijzenhausse allerminst gunstig voor zijn leden. Mijnenergie.be legt uit wat er aan de hand is. 

 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Energieprijzen door het dak: betalen wij nu echt het meest van Europa? En waarom is de stroomfactuur in Nederland bijna de helft van de onze?
  PREMIUM

  Energie­prij­zen door het dak: betalen wij nu echt het meest van Europa? En waarom is de stroomfac­tuur in Nederland bijna de helft van de onze?

  Onze energiefactuur is hoog, en de prijzen voor elektriciteit en aardgas stijgen verder door. Maar het kan altijd erger: Duitsers en Denen betalen nog meer voor hun stroom. De verschillen binnen Europa zijn groot - in sommige landen is stroom gewoon goedkoop. Kijk eens naar Nederland: zij betalen voor elektriciteit iets meer dan de helft dan wij. Hoe komt dat? En blijven de stijgingen voor stroom en aardgas aanhouden?