Elien Colpaert en Piet Vanbruwaene plaatsten een windmolen om in hun eigen energie te voorzien.
Volledig scherm
PREMIUM
Elien Colpaert en Piet Vanbruwaene plaatsten een windmolen om in hun eigen energie te voorzien. © Kristof Ghyselinck

Zij liggen niet wakker van de stijgende energiefactuur: “Mijn windmolen kost 75.000 euro, maar in 8 jaar is die terugbetaald”

Van windmolens over zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen tot installaties om olie uit zaden te persen... Het leek altijd iets voor hippies, maar met de gestegen energiekosten beginnen steeds meer gezinnen zélf hun elektriciteit op te wekken. Goed voor de portemonnee én het milieu. “Vroeger schrok ik bij elke stroomfactuur die in de bus viel, nu ben ik blij dat we onze energie zelf maken”, zeggen Elien en Piet. 

 1. “Je kan jezelf of de hele straat ermee van stroom voorzien”: zo gebruik je je elektrische wagen als thuisbatterij
  PREMIUM

  “Je kan jezelf of de hele straat ermee van stroom voorzien”: zo gebruik je je elektri­sche wagen als thuisbatte­rij

  Zoek je een oplossing voor pieken die je zonnepanelen lamleggen en dalen die je verplichten om dure netstroom te kopen? Dan is er de elektrische wagen die zowel stroom kan laden als leveren. We vroegen Tim Briers van Watt’s Next, dat zulke laadpalen installeert, hoe dat werkt en hoeveel het kost. “Dit is niet nieuw, alleen is er hier tot nu toe niets mee gedaan.”
 2. Stijgende energieprijzen beu? Zo kan ook jij besparen. Ludwig (58) van eerste ‘off grid’ huis in België brengt raad: “Nee, u hoeft niet in te boeten aan comfort”
  PREMIUM
  Kuurne

  Stijgende energie­prij­zen beu? Zo kan ook jij besparen. Ludwig (58) van eerste ‘off grid’ huis in België brengt raad: “Nee, u hoeft niet in te boeten aan comfort”

  Ludwig Van Wonterghem is ‘off grid’. Hij koppelde in 2017 zijn huis in Kuurne van het elektriciteitsnet af en produceert zijn eigen energie. Zijn verhaal inspireert velen. Tijdens drie opendeurweekends in november daagden 165 geïnteresseerden op. Op zoek naar tips, in tijden van stijgende energieprijzen. Ook wij trokken naar Ludwig om zijn advies te vragen over welke snelle maatregelen je kunt nemen. “Geen paniek, we keren niet terug naar de middeleeuwen”, knipoogt Ludwig, die ons uitlegt hoe we kunnen geld besparen.
 1. RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterlachen, wel om van te glimlachen”
  TV

  RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterla­chen, wel om van te glimlachen”

  Het ene moment zit u in de middelbare school en ligt de wereld voor u open, het andere bent u de veertig voorbij en hebt u de ene onvervulde droom na de andere tegenslag opgestapeld. Comédienne Bridget Everett kan erover meespreken. In ‘Somebody Somewhere’, te bekijken op Streamz, speelt ze de hoofdrol in een verhaal gebaseerd op haar eigen zoektocht naar vriendschap en vreugde in haar geboortestaat Kansas, waar wervelwinden thuis zijn. Of dit pretentieloze tussendoortje u ook van uw sokken kan blazen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.