Als het Grondwettelijk Hof het decreet nietig verklaard, worden potentieel veel eigenaars van zonnepanelen getroffen.
Volledig scherm
Als het Grondwettelijk Hof het decreet nietig verklaard, worden potentieel veel eigenaars van zonnepanelen getroffen. © ANP

Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller

Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.

102 reacties

 • Pascal Depeizer

  5 dagen geleden
  Bekijk het zo Wie er eerst instapt heeft het grootste voordeel ! Mensen zijn kuddedieren , als het vet van de soep is springen ze er allemaal op en zijn gesjost ! De rijken zijn daar rapper in en wachten niet op de grote massa. Als je wacht tot iedereen er inzit dan ben je ruimschoots te LAAT , en is de rijke al bediend. Kijk naar aandelen > mensen stappen of kopen maar in als het op zen top zit. Als het in het nieuws komt. Je moet steeds het nieuws voor zijn , maar dat kost moeite en tijd :)
 • Pascal Depeizer

  5 dagen geleden
  @Albert Verheyen Daar komt het hem op neer zo te zien. Dieselgate >subsidies mensen kopen groenere auto en worden voorgelogen = opgelicht Elektrische auto > subsidies opladen word duurder ipv goedkoper Gasketels > subsidies en ketels gaan verdwijnen op termijn ? Zonnepanelen > subsidies groene stroomcertificaten - 15 jaar terugdraaiende teller ? Ga zo maar door met alles waar een subsidie op word gegeven ! Alleen rijken hebben er baat bij. Kapitaal word onderhouden > door hardwerkende mensen
 • Albert Verheyen

  6 dagen geleden
  Dus wie investeert in verbetering (vergroening) moet gestraft worden?
 • Pascal Depeizer

  1 week geleden
  Ze hebben mensen in zonnepanelen geduwd om de simpele reden , geen boetes te moeten betalen wegen milieunormen. Logica >panelen brengen op als je werken bent. In de winter verbruik je het meest , en brengen ze juist veel minder op ! Tekort aan elek = dik betalen, terug leveren op het net = bijna niks krijgen. De toekomst is volgens mij grote stroomgenerator waar 20 huizen op aansluiten , en afsluiten van het net. Zo zet je de regering buiten spel. Ze moeten zich maar aan beloftes houden !
 • Koen Roose

  1 week geleden
  Dat ze die miljarden dat ze gekregen hebben van Europa voor groene projecten aan ons geven. Wij zijn zo zot geweest om zonnepanelen te plaatsen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Nu is het enkel goed voor het milieu. Misschien batterij sponseren voor alle zonnepaneel houders. Kunnen we ons zo goe als loskoppelen van het net 🤔
 1. Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt 400 banen: “Op 12 jaar tijd zijn hier meer dan 1.600 mensen moeten vertrekken”
  PREMIUM
  Tienen

  Ruitenwis­ser­fa­bri­kant Bosch Tienen schrapt 400 banen: “Op 12 jaar tijd zijn hier meer dan 1.600 mensen moeten vertrekken”

  De directie van Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd. Dat meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil overgaan tot het schrappen van 400 banen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. “Het is al de derde herstructurering sinds 2009. Toen werkten hier nog 2.000 mensen. Nu zijn dat er nog een goeie 400. Op 12 jaar tijd", klinkt het bij een vakbondsafgevaardigde.
 2. Taxshift slaat gat van ruim half miljard in Vlaamse begroting

  Taxshift slaat gat van ruim half miljard in Vlaamse begroting

  De taxshift van de regering-Michel was een aderlating voor Vlaanderen. In 2019 stegen de misgelopen inkomsten voor Vlaanderen tot 591 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft de hefbomen om de put te dempen, maar maakte daar geen gebruik van. Dat schrijft De Tijd vandaag, op basis van een studie van het Vlaamse departement Financiën en Begroting die de dynamische budgettaire gevolgen van de zesde staatshervorming in kaart brengt.
 1. Nieuwe regeling zonnepanelen: hoeveel ontvang je voor te veel geproduceerde elektriciteit?
  Energie

  Nieuwe regeling zonnepane­len: hoeveel ontvang je voor te veel geprodu­ceer­de elektrici­teit?

  Vlamingen die over zonnepanelen en een digitale meter beschikken, genieten volgens een nieuw arrest van het Grondwettelijk Hof niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller. Ze ontvangen mogelijk wel een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die ze op het net injecteren. De toegekende bedragen lopen sterk uiteen. Sommige energieleveranciers voorzien zelfs helemaal geen vergoeding. Mijnenergie.be dook in de cijfers.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"

Geld