Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller
Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen.
Delen per e-mail
Eigenaars die tot voor kort zonnepanelen installeerden, kunnen elektriciteit die ze niet direct verbruiken, opnieuw in het stroomnet injecteren. Op die manier draait hun teller terug. Maar omdat ze het stroomnet zo dubbel gebruiken, moeten de eigenaars wel een forfaitair bedrag voor de nettarieven en taksen betalen: het zogenaamde prosumententarief.
Digitale meter
Met de invoer van de digitale meter, die sinds juni 2019 uitgerold wordt, boog de Vlaamse overheid zich over een aanpassing van het systeem. Om het installeren van zonnepanelen niet te veel af te remmen, werd er in een overgangsregime voor eigenaars voorzien. Wie tot vorig jaar zonnepanelen liet installeren, kon zelfs met een digitale meter nog opteren om vijftien jaar gebruik te maken van een virtuele terugdraaiende teller.
Een alternatief was om in te stappen in de nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend op basis van de stroom die effectief op het net wordt gezet en afgehaald.
Discriminatie
De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten het licht op groen voor deze regeling, ondanks een negatief advies van energieregulator Vreg. Die vreesde voor discriminatie tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt, tussen eigenaars wiens installatie ouder of jonger dan vijftien jaar is en voor wie voor en na 2020 zonnepanelen liet installeren. Daarnaast vond de Vreg ook dat zijn exclusieve tariefbevoegdheid geschonden werd.
Het Grondwettelijk Hof buigt zich donderdag over de zaak. Als het Hof het decreet nietig verklaard, worden potentieel veel eigenaars van zonnepanelen getroffen. Begin december 2020 telde Vlaanderen in totaal meer dan 520.000 PV-installaties, waarvan 91.500 het afgelopen jaar werden geïnstalleerd.
Extra factuur in de bus?
De impact hangt af van welk arrest het Hof precies velt. Volgens De Tijd bestaat de mogelijkheid dat het Hof oordeelt dat de regeling nooit heeft bestaan. In dat geval zullen alle mensen die voor de terugdraaiende teller kozen een extra factuur in de bus krijgen. Als het Hof de overgangsmaatregel vernietigt zonder terugwerkende kracht, dan komt die compenserende factuur er niet, maar verdwijnt het huidige overgangsregime.
Voormalig Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) maakte zich midden 2019 sterk dat de regeling de juridische analyse van het Hof zal doorstaan. Huidig minister Zuhal Demir (N-VA) liet aan De Tijd weten pas te reageren als het arrest bekend is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tienen Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt 400 banen: “Op 12 jaar tijd zijn hier meer dan 1.600 mensen moeten vertrekken”
De directie van Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd. Dat meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil overgaan tot het schrappen van 400 banen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. “Het is al de derde herstructurering sinds 2009. Toen werkten hier nog 2.000 mensen. Nu zijn dat er nog een goeie 400. Op 12 jaar tijd", klinkt het bij een vakbondsafgevaardigde. -
Taxshift slaat gat van ruim half miljard in Vlaamse begroting
De taxshift van de regering-Michel was een aderlating voor Vlaanderen. In 2019 stegen de misgelopen inkomsten voor Vlaanderen tot 591 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft de hefbomen om de put te dempen, maar maakte daar geen gebruik van. Dat schrijft De Tijd vandaag, op basis van een studie van het Vlaamse departement Financiën en Begroting die de dynamische budgettaire gevolgen van de zesde staatshervorming in kaart brengt. -
Elektriciteitsverbruik in België lag 7 procent lager in 2020, records hernieuwbare energie gesneuveld
Het elektriciteitsverbruik in België lag vorig jaar 7 procent lager dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Net als in 2019 is opnieuw meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd. Er zijn vorig jaar in België ook verschillende records van hernieuwbare energie gesneuveld. -
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Energie Nieuwe regeling zonnepanelen: hoeveel ontvang je voor te veel geproduceerde elektriciteit?
Vlamingen die over zonnepanelen en een digitale meter beschikken, genieten volgens een nieuw arrest van het Grondwettelijk Hof niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller. Ze ontvangen mogelijk wel een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die ze op het net injecteren. De toegekende bedragen lopen sterk uiteen. Sommige energieleveranciers voorzien zelfs helemaal geen vergoeding. Mijnenergie.be dook in de cijfers. -
President Biden ondertekent 'voedseldecreet' en wil actie voor steunpakket van 1.900 miljard
President Joe Biden heeft vrijdag een decreet ondertekend dat voedselhulp en financiële steun voor Amerikanen met een zeer laag inkomen moet verruimen. Biden zette ook zijn handtekening onder een decreet dat de positie van arbeiders in de publieke sector moet versterken en riep het Congres op zich achter zijn miljardenplan voor een nieuw coronasteunpakket te scharen.
102 reacties
Pascal Depeizer
Pascal Depeizer
Albert Verheyen
Pascal Depeizer
Koen Roose