Yolande Maes (55): “Alle toestellen in huis trek ik telkens na gebruik uit het stopcontact. In het weekend doe ik hetzelfde met de videodeurbel, dan komt de verpleegster toch niet langs.”
Volledig scherm
PREMIUM
Yolande Maes (55): “Alle toestellen in huis trek ik telkens na gebruik uit het stopcontact. In het weekend doe ik hetzelfde met de videodeurbel, dan komt de verpleegster toch niet langs.” © Steven Richardson

Yo (55) verdient net 3 euro te veel voor het sociaal tarief: “Met 1.600 euro apothekerskosten per maand hou ik niets meer over”

Zoveel verbruik ikYo Maes (55) uit Mol lijdt aan CVS, fibryomyalgie, een botziekte én de ziekte van Crohn in haar slokdarm. Intussen kreeg ze al een nieuwe schouder en heup. Ieder jaar wordt ze drie tot vier keer geopereerd. Sinds de energiecrisis losbarstte, volstaat haar ziekte-uitkering amper om alle kosten te betalen. Daarom probeert ze haar energieverbruik tot een minimum te beperken. “Ik trek zelfs alle toestellen na gebruik uit het stopcontact”, vertelt ze. Energie-expert André Jurres onderzoekt hoe Yo toch nog meer kan besparen op energie.

 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 3. GETEST. Je energieverbruik in realtime opvolgen vanop je smartphone? “Dit toestelletje is één van de eenvoudigste én goedkoopste opties”
  PREMIUM

  GETEST. Je energiever­bruik in realtime opvolgen vanop je smartphone? “Dit toestelle­tje is één van de eenvoudig­ste én goedkoop­ste opties”

  Er wordt gezegd dat Fluvius onze oude elektriciteits- en gasmeters stilaan vervangt door ‘slimme’ digitale exemplaren. Maar eigenlijk klopt dat niet. Die nieuwe meters zijn helemaal niet zo futuristisch. Ze meten je stroomverbruik maar laten je niét toe dat af te lezen op je smartphone. In deze tijden van dure energieprijzen nochtans handig. Gelukkig is er wel een oplossing: onze techexpert Kenneth Dée testte de HomeWizard P1, de goedkoopste optie op de markt.
 1. Slimme camera vervangt handscanner aan kassa's van Colruyt in Halle

  Slimme camera vervangt handscan­ner aan kassa's van Colruyt in Halle

  In de Colruyt-winkel in Halle is vanaf vandaag een ‘easy check out’-kassa te vinden, waar het personeel zijn handscanner grotendeels achterwege mag laten. Een camera boven de kassa scant, aan de hand van artificiële intelligentie, de producten die van de ene in de andere kar worden overgeladen. Het gaat nog om een test, maar de retailer plant het systeem later ook naar andere winkels uit te rollen. “We hebben heel positieve toekomstvooruitzichten over dit systeem”, zegt woordvoerster Eva Biltereyst.
 2. OVERZICHT. Zoveel energie verbruiken je elektrische toestellen. Energie-experte legt uit waar je het meest op kunt besparen
  PREMIUM

  OVERZICHT. Zoveel energie verbruiken je elektri­sche toestellen. Ener­gie-experte legt uit waar je het meest op kunt besparen

  Je zou er bijna niet bij stilstaan, maar ons huis staat vól met tal van elektrische toestellen die we continu of sporadisch gebruiken. Dat betekent ook dat we tal van mogelijkheid hebben om energie te besparen. Om te weten waar we de meeste winst kunnen nemen, komt het er volgens Almut Bonhage, energie-experte bij Bond Beter Leefmilieu, op aan te weten waar we het grootste energieverbruik optekenen.
 3. Hoe zal bitcoin reageren op de renteverhogingen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”
  PREMIUM

  Hoe zal bitcoin reageren op de renteverho­gin­gen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”

  De koers van de voornaamste cryptomunt bitcoin steeg in januari met 40 procent. Of die stijging de komende dagen en weken zal aanhouden, hangt ook grotendeels af van de renteverhogingen die de centrale banken vandaag en morgen zullen aankondigen. Welke invloed hebben de beslissingen van de Amerikaanse en Europese centrale bank op de bitcoin? En wat mogen we de komende uren en dagen verwachten? Expert Gwen Busseniers van de Cryptoschool blikt vooruit.