Yolande Maes (55): “Alle toestellen in huis trek ik telkens na gebruik uit het stopcontact. In het weekend doe ik hetzelfde met de videodeurbel, dan komt de verpleegster toch niet langs.”
Volledig scherm
PREMIUM
Yolande Maes (55): “Alle toestellen in huis trek ik telkens na gebruik uit het stopcontact. In het weekend doe ik hetzelfde met de videodeurbel, dan komt de verpleegster toch niet langs.” © Steven Richardson

Yo (55) verdient net 3 euro te veel voor het sociaal tarief: “Met 1.600 euro apothekerskosten per maand hou ik niets meer over”

Zoveel verbruik ikYo Maes (55) uit Mol lijdt aan CVS, fibryomyalgie, een botziekte én de ziekte van Crohn in haar slokdarm. Intussen kreeg ze al een nieuwe schouder en heup. Ieder jaar wordt ze drie tot vier keer geopereerd. Sinds de energiecrisis losbarstte, volstaat haar ziekte-uitkering amper om alle kosten te betalen. Daarom probeert ze haar energieverbruik tot een minimum te beperken. “Ik trek zelfs alle toestellen na gebruik uit het stopcontact”, vertelt ze. Energie-expert André Jurres onderzoekt hoe Yo toch nog meer kan besparen op energie.

 1. GETEST. Je energieverbruik in realtime opvolgen vanop je smartphone? “Dit toestelletje is één van de eenvoudigste én goedkoopste opties”
  PREMIUM

  GETEST. Je energiever­bruik in realtime opvolgen vanop je smartphone? “Dit toestelle­tje is één van de eenvoudig­ste én goedkoop­ste opties”

  Er wordt gezegd dat Fluvius onze oude elektriciteits- en gasmeters stilaan vervangt door ‘slimme’ digitale exemplaren. Maar eigenlijk klopt dat niet. Die nieuwe meters zijn helemaal niet zo futuristisch. Ze meten je stroomverbruik maar laten je niét toe dat af te lezen op je smartphone. In deze tijden van dure energieprijzen nochtans handig. Gelukkig is er wel een oplossing: onze techexpert Kenneth Dée testte de HomeWizard P1, de goedkoopste optie op de markt.
 2. OVERZICHT. Zoveel energie verbruiken je elektrische toestellen. Energie-experte legt uit waar je het meest op kunt besparen
  PREMIUM

  OVERZICHT. Zoveel energie verbruiken je elektri­sche toestellen. Ener­gie-experte legt uit waar je het meest op kunt besparen

  Je zou er bijna niet bij stilstaan, maar ons huis staat vól met tal van elektrische toestellen die we continu of sporadisch gebruiken. Dat betekent ook dat we tal van mogelijkheid hebben om energie te besparen. Om te weten waar we de meeste winst kunnen nemen, komt het er volgens Almut Bonhage, energie-experte bij Bond Beter Leefmilieu, op aan te weten waar we het grootste energieverbruik optekenen.
 3. “De erfbelasting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater
  PREMIUM

  “De erfbelas­ting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater

  Belastingen zorgen ervoor dat je een deel van je vermogen moet afstaan aan de overheid. Je zou dus denken dat de ‘erfbelasting’ betekent dat de erfenis die je krijgt kleiner wordt, maar dat je er altijd wel iets van overhoudt. Maar dat is niet altijd het geval. Het is goed mogelijk dat je meer moet betalen dan je erft, zegt Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen. Ze legt uit hoe dat kan en hoe je dat risico vermijdt.
 1. Onbelast of fiscaal voordelig bijverdienen? Dit zijn de mogelijkheden en hun voor- en nadelen
  Jobat

  Onbelast of fiscaal voordelig bijverdie­nen? Dit zijn de mogelijkhe­den en hun voor- en nadelen

  Torenhoge energierekeningen, een (super)dure supermarktkar, meer betalen op café en restaurant... In het licht van alle extra kosten die we op ons bord krijgen, is een extraatje op de eigen rekening natuurlijk meer dan welkom. De snelste weg naar meer inkomen is het aannemen van een bijbaan. Maar moet je dan niet meer belastingen betalen? Hoe zorg je ervoor dat je met alles in orde bent? En welke jobs mag je naast je huidige baan oppikken? Jobat.be maakt je wegwijs.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 3. Al 2.000 gezinnen doen aan energiedelen, maar sommige leveranciers rekenen daarvoor forse kosten aan
  PREMIUM
  45

  Al 2.000 gezinnen doen aan energiede­len, maar sommige leveran­ciers rekenen daarvoor forse kosten aan

  Wie aan ‘energiedelen’ wil doen met familie, buren of vrienden wordt bij sommige leveranciers geconfronteerd met bijkomende kosten. “Daardoor gaat het voordeel al snel verloren”, waarschuwt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). Regulator VREG laat weten dat het de tarieven rond energiedelen vanaf nu meeneemt in de V-test. Bij één leverancier loopt de jaarlijkse kost op tot 150 euro.