Wordt jouw loon dit jaar geïndexeerd? Een overzicht voor werknemers in de privé en ambtenaars
JobatDe brutolonen van ambtenaren en de meeste werknemers in de privésector worden automatisch aangepast volgens de stijging van de levensduurte. Hoe en wanneer is dan weer niet voor iedereen gelijk. Met de indexeringstool van Jobat.be kom je het meteen te weten.
Dat het leven het afgelopen jaar fors duurder werd, moeten we je niet meer vertellen. De inflatie in ons land bedroeg in december nog 10,4 procent, na het hoogtepunt in oktober van 12,3 procent.
Als werknemer en ambtenaar is België op dat vlak wel één van de beste landen om in te werken. Wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen, de zogenaamde spilindex, worden de meeste lonen immers automatisch verhoogd. Zo wordt de koopkracht beschermd.
Omdat de inflatie zo fors steeg, leidde dat in 2022 tot een hele reeks loonindexeringen. Per statuut en sector gebeurt dat weliswaar op een andere manier.
Wil je meer verdienen? Deze gids leert welke factoren de hoogte van je loon bepalen.
1. Werknemers in de privésector
Het overgrote deel van alle werknemers valt onder één of ander systeem van loonindexering. Zowel de manier waarop en het tijdstip verschillen per sector. De regels zijn vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten of cao’s. Voor de meerderheid van de werknemers is op basis daarvan een indexering verplicht.
In een beperkt aantal sectoren is er evenwel geen automatische loonindexatie. Dat is bijvoorbeeld het geval voor werknemers in paritair comité 335: zij die werken voor kinderbijslag- en sociale verzekeringsfondsen. In de praktijk indexeren de werkgevers ook in die sectoren zonder verplichte indexatie wel op eigen initiatief de lonen.
Onder welk paritair comité je valt, kan je aflezen op je loonbrief.
Twee groepen indexeringssystemen
Globaal genomen zijn er twee grote groepen indexeringssystemen, met variaties binnen elke groep. In het eerste systeem worden de lonen met een vast percentage opgetrokken, zodra een vooraf bepaald spilindexcijfer wordt overschreden. De lonen van zorgpersoneel uit paritair comité 330 verhogen bijvoorbeeld met 2 procent, net zoals die van de overheid. Het voorbije jaar werden die lonen al zes keer met 2 procent geïndexeerd.
In het tweede systeem worden de lonen met een vaste regelmaat verhoogd: maandelijks, zoals bij de gas- en elektriciteitsbedrijven, per kwartaal, bijvoorbeeld bij arbeiders in de bouw, of jaarlijks, zoals bij de horeca en de 500.000 bedienden in het paritair comité 200. Een indexering van het brutoloon heeft trouwens ook een impact op het vakantiegeld, de eindejaarspremie en andere voordelen.
Mag het iets meer dan 2 procent zijn? Zo vraag je een loonsopslag of extralegale voordelen aan je baas.
2. Ambtenaren bij de overheid
De ambtenarensalarissen (en de sociale uitkeringen) worden automatisch geïndexeerd, aan de hand van de zogenaamde spilindex. Bereikt of overstijgt de afgevlakte gezondheidsindex daarbij een bepaalde waarde, dan worden die salarissen en uitkeringen met 2 procent opgetrokken. Voor de ambtenarensalarissen gebeurt dat twee maanden na de overschrijding.
Vooruitzichten
Het Federaal Planbureau verwacht dat de levensduurte in 2023 minder snel zal toenemen dan het voorbije jaar. De groeivoet van de gezondheidsindex, die dus gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, zou in 2023 gemiddeld 5,7 procent bedragen. De vooruitzichten doen veronderstellen dat in april 2023 de spilindex nog een keer bereikt wordt. Dan gebeurt de automatische indexering nog eens met 2 procent. Daarna zou het volgens het Federaal Planbureau afgelopen zijn voor de rest van het jaar.
Komt er een indexatie aan voor jou? En hoeveel bedraagt die? Bereken het met de indexeringstool van Jobat.
Lees ook op Jobat.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“In tegenstelling tot Amerikaanse en Europese beurzen is de Chinese beurs nu nog goedkoop”: Onze geldexpert tipt 4 concrete aandelen uit China
Sinds het dieptepunt eind oktober is de beurs van Hongkong al met 54 procent gestegen. Afgelopen weekend waren de Chinese beurzen gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar, maar bij de opening gisteren kleurden de cijfers opnieuw groen. Hoe komt het dat de Chinese beurs het de laatste maanden zo goed doet? Onze geldexpert Pascal Paepen vertelt wat je moet weten wanneer je erin wil beleggen én hij tipt vier aandelen die volgens hem nog verder kunnen groeien. -
Solliciteren doe je best op maandag
Op zoek naar een job? Het is vandaag een uitgelezen dag om te solliciteren. Dat blijkt uit een analyse van alle cv’s die recruteringspecialist Robert Half in 2022 ontving. -
PREMIUM
Met een relatief kleine ingreep wordt de woning van Kevin en Tania 27.000 euro meer waard: “Veel vraag naar zulke huizen, maar het aanbod is beperkt”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Ruben Bosman van Bosman Vastgoed een halfopen bebouwing in Tessenderlo. “De combinatie van de pastoriestijl buiten en de moderne stijl van het interieur valt bij veel kandidaat-kopers in de smaak.” -
-
6
PROMOJAGERS SUPERTIP. Merkenfestival bij Colruyt: “Vooral waspoeder is de moeite. Je betaalt 12 cent per wasbeurt en 20 cent is al koopje”
Warenhuisketen Colruyt pakt uit met een Merkenfestival. Je krijgt er nog tot en met 7 februari kortingen tot 50 procent op grote merken. “Vooral waspoeder is de moeite”, weet Gunther Devisch van Promojagers België. “Je kan de prijs van Dash ermee naar 12 cent per wasbeurt brengen. En dan moet je weten dat 20 cent al een koopje is.” -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
PREMIUM
Karel (40) belegt maandelijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuille: “Centjesaandelen zijn nooit een goed idee”
Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welk advies kunnen ze geven? Vandaag laten we Karel Martens* (40) uit Spiere-Helkijn aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal en velt een pittig oordeel. “Het is me een raadsel waarom je in bpost zou beleggen. Alles loopt er voortdurend mis.” -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent.