Stijn Baert geeft advies én een prognose over stijgende prijzen en lonen in 2022
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Baert geeft advies én een prognose over stijgende prijzen en lonen in 2022 © GettyImages/rv

Wordt het leven in 2022 opnieuw een stuk duurder? Werkexpert: “Dit kun je sowieso doen om jouw koopkracht te verhogen”

We zeggen dikwijls dat het leven een stuk duurder is geworden dan vroeger, maar in 2021 was de inflatie effectief een stuk hoger dan andere jaren. Wat gaat dat geven in 2022? Blijven de prijzen stijgen en gaan onze lonen dan mee? Onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, maakt een prognose op en geeft advies om je koopkracht zo veel mogelijk te verhogen. 

 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. Sparen lijkt een luxe te worden: ruim helft van Belgen kan minder geld opzijzetten door inflatie

  Sparen lijkt een luxe te worden: ruim helft van Belgen kan minder geld opzijzet­ten door inflatie

  Meer dan de helft van de Belgen zou maandelijks meer willen sparen, maar moet dat spaargeld nu gebruiken voor de stijgende energie- en supermarktprijzen. Dat blijkt uit het ‘European Consumer Payment Report’. Om die reden worden Belgen financieel kwetsbaarder, zegt Anna Zabrodzka-Averianov van financieel dienstverlener Intrum. “Spaargeld is een buffer die consumenten tegen economische schokken beschermt en hen in staat stelt zich een comfortabele toekomst en pensioen te veroorloven”, klinkt het.
 1. “Werken en promoveren gaat meer opleveren. Tot 150 euro voor een tweeverdienersgezin”: geldexperten buigen zich over begroting
  PREMIUM

  “Werken en promoveren gaat meer opleveren. Tot 150 euro voor een tweeverdie­ners­ge­zin”: geldexper­ten buigen zich over begroting

  Het nieuwe begrotingsakkoord spreekt onder meer van een korting op de energiefactuur, stevige hervormingen op de arbeidsmarkt en diverse fiscale maatregelen. Maar wat betekent dat nu precies voor onze portemonnee? Onze geldexperten Michel Maus, Véronique Goossens en Stijn Baert nemen het begrotingsakkoord onder de loep en geven uitleg bij de nieuwe maatregelen.
 2. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 3. “De aanvoerproblemen zullen wellicht tot midden volgend jaar aanhouden”: onze geldexpert over de huidige inflatie
  PREMIUM

  “De aanvoerpro­ble­men zullen wellicht tot midden volgend jaar aanhouden”: onze geldexpert over de huidige inflatie

  In België is de inflatie in september nog maar eens gestegen, naar 2,86 procent. Dat betekent voor de maand september concreet dat we met pakweg 100 euro slechts voor 97,14 euro dingen kunnen kopen ten opzichte van een jaar geleden. Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, bekijkt de huidige trends en geeft advies over hoe we ons kunnen indekken tegen de stijgende prijzen.