Wordt een woonlening met hypothecaire volmacht duurder?
Spaargids.beVoor banken wordt het vanaf 2023 minder aantrekkelijk om nog krediet toe te staan op basis van een soepele hypothecaire volmacht of hypothecair mandaat. Zullen banken dus teruggrijpen naar een duurdere, reële inschrijving of zullen ze de rentevoet verhogen? En wordt het dan weer duurder om te lenen? Spaargids.be legt uit.
Waarover gaat het? Wie een lening voor de bouw of de aankoop van een woning aanvraagt, krijgt doorgaans een hypothecair krediet. Dat is een lening waarvoor de kredietnemer zijn huis of appartement ‘in pand’ geeft. Betaalt hij zijn lening niet volgens de afspraak af, dan heeft de bank het recht de woning te verkopen om met de opbrengst ervan de nog uitstaande schuld te delgen.
Die woonlening wordt vastgelegd in een authentieke akte die ook de notaris moet goedkeuren. Vervolgens wordt hij geregistreerd in een centrale databank op het hypotheekkantoor.
Goedkoop is de waarborg dan ook niet. Wie een hypothecair krediet van 200.000 euro wil, moet rekening houden met 5.217 à 5.580 euro aan kosten voor de vestiging van de waarborg.
Hypothecair mandaat
Maar het kan ook goedkoper. Een flexibel alternatief is de hypothecaire waarborg, ook het hypothecair mandaat genoemd. In dat geval wordt de hypotheek niet ingeschreven, maar wordt aan de bank de volmacht gegeven om dat te doen op het moment dat ze dat nodig acht. In de praktijk is dat op het moment dat je problematisch achterstallig wordt met de afbetaling van je lening.
Een dergelijke volmacht wordt eveneens opgenomen in een notariële akte, maar hij wordt niet ingeschreven op het hypotheekkantoor. Dat maakt de formule goedkoper. Je mag voor dezelfde lening van 200.000 euro rekenen op een bedrag van 1.068 euro en 1.492 euro aan kosten. Pas als je in wanbetaling zou gaan, wordt de volmacht ook omgezet in een effectieve hypotheek en moet je de bijkomende hypotheekrechten betalen.
In de praktijk worden de hypotheek en de hypothecaire volmacht vaak gecombineerd. Een deel van de lening wordt meteen gedekt door een hypotheek, een tweede deel door een hypothecaire volmacht.
Veel hangt uiteraard af van wie leent. Moet je financieel al tot het uiterste gaan om je lening te kunnen afbetalen, dan zal de bank kiezen voor veiligheid en meteen voor de hele lening een hypothecaire waarborg vragen. Gaat het daarentegen om de aankoop van een tweede woning, waarbij je al een behoorlijke eigen inbreng hebt, dan zal ze vlugger overschakelen naar een hypothecaire volmacht.
Globaal zou de laatste jaren voor zowat de helft van de woonleningen in ons land minstens een deel via hypothecair mandaat gewaarborgd zijn.
Geen waarde
Wat is nu het probleem? De Europese Bankenautoriteit – de EBA, die toezicht houdt op de financiële sector – stelt zich vragen bij de hypothecaire volmacht. Als puntje bij paaltje komt, kan die immers waardeloos zijn.
Een hypotheek geldt pas als hij ingeschreven is op het hypotheekkantoor. En dan in volgorde van inschrijving. Een bank die eerst inschrijft, zal bij een uitwinning eerst volledig worden vergoed, vooraleer een bank die als tweede een hypotheek op hetzelfde pand neemt aan de beurt komt.
Als een bank een hypothecaire volmacht heeft, maar intussen neemt een andere bank een hypotheek op het pand, is dus gezien.
Geen verbod
De EBA verbiedt de praktijk van de hypothecaire volmacht niet. Ze stelt alleen dat leningen met een dergelijke ‘waarborg’ gelijk gesteld worden met leningen die de bank zonder waarborg verstrekt. Gezien de bank daarbij een hoger risico loopt, moet ze zelf meer financiële buffer aanhouden om die te kunnen toekennen.
Dit houdt wellicht in dat banken in de toekomst minder happig worden om nog leningen op basis van een hypothecaire volmacht toe te kennen. Of ze kunnen een hogere rente vragen ter compensatie van hun verplichting om zelf een hogere buffer aan te houden.
Veel zal afhangen van de concurrentie tussen de diverse financiële instellingen en hun buffers. Hebben ze nog ruimte of niet?
Niet altijd negatief
De waarborg voor een hypothecaire lening is dan wel duurder dan voor een lening met hypothecaire volmacht, toch kunnen er ook voordelen voor de consument aan vastzitten. Een hypotheek wordt meteen ingeschreven voor dertig jaar. Dat biedt op termijn mogelijkheden om het reeds terugbetaalde kapitaal opnieuw te lenen zonder een nieuwe waarborg te moeten geven en op dat moment te genieten van het tariefvoordeel dat aan hypothecaire leningen is gekoppeld. Meer daarover lees je hier.
Lees ook op Spaargids.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
Groene parken, stranden in overvloed en een flinke portie fun en cultuur. New York heeft alles in huis voor een geslaagde zomervakantie. HLN Shop bevoorraadt je alvast met vijf tips om maximaal te genieten onder de New Yorkse zon. -
PREMIUM
“Meestal breng je een schuldsaldoverzekering beter niet in”: fiscaal experts beantwoorden jullie vragen over het aangeven van investeringen en beleggingen
Investeringen en beleggingen invullen op je belastingbrief, het kan een kluwen zijn. Op sommige dingen betaal je belastingen, andere leveren dan weer belastingvermindering op. De lezersvragen over pensioensparen, zonnepanelen, autoleningen, cryptomunten... stroomden dan ook binnen. Gelukkig komen de antwoorden en het advies van ervaren accountants Nico Van Bosstraeten en Fatima Isarti (Fiscaal Ideaal) even vlot: “Zelfs als je de keuring pas in 2023 betaalde, is een laadpunt nu inbrengen financieel interessanter.” -
-
PREMIUM
Vlucht geannuleerd of vertraagd door staking luchtverkeersleiders? Dit zijn je rechten
-
Ryanair zet met ruim miljoen handtekeningen druk om altijd overvliegend luchtverkeer te garanderen
Ryanair heeft een petitie met ruim 1,1 miljoen handtekeningen overhandigd aan het kabinet van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Passagiers van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij eisen dat de Europese Commissie overvliegend luchtverkeer zou beschermen als luchtverkeersleiders staken, zoals dat de voorbije weken het geval was in Frankrijk. Ryanair-topman Michael O’Leary zakte vandaag zelf naar Brussel af om de petitie te overhandigen. -
Franse justitie verkoopt voormalig kasteel van Russische zakenman Boris Berezovski: “Juweeltje aan de Franse Rivièra”
Het luxueuze Kasteel van la Garoupe, aan de Franse Azurenkust, staat te koop. Dat meldt het Franse overheidsagentschap Agrasc, dat in beslag genomen activa beheert. Het kasteel werd in 2015 in beslag genomen van de schatrijke Russische zakenman Boris Berezovski, twee jaar na diens mysterieuze overlijden in zijn landgoed in het Engelse Ascot. -
Welke deadline geldt voor jouw belastingaangifte?