Woonlening en schuldsaldoverzekering bij één maatschappij: op welke korting kan je rekenen? En is dit voordeliger dan elders?
Spaargids.beWie een schuldsaldoverzekering afsluit via de bank waar hij ook zijn woonlening neemt, krijgt doorgaans een korting op het tarief van dat krediet. Mag dat zomaar? En ben je verplicht beide producten bij eenzelfde maatschappij af te sluiten? Spaargids.be zet alle feiten op een rij.
Goede zaak voor iedereen
Een schuldsaldoverzekering komt tussen op het moment dat de kredietnemer overlijdt. De verzekeringsmaatschappij betaalt dan het nog uitstaande kredietbedrag in één keer terug aan de bank.
Voor de bank is dit een extra waarborg. Ze is er zeker van dat ze haar geld bij het overlijden van de kredietnemer terugkrijgt. Ze heeft destijds immers zijn capaciteiten om de lening terug te betalen onderzocht en niet die van zijn erfgenamen.
Maar ook voor de nabestaanden van de kredietnemer is een schuldsaldoverzekering een goede zaak. Als ze op twee inkomens hadden gerekend en er valt één inkomen weg, kunnen ze anders in de problemen komen.
Welke schuldsaldoverzekeringen zijn er? Vraag hier een offerte aan en zie wat bij jou past.
Koppelverkoop mag niet
Bankiers kunnen het toekennen van een lening afhankelijk maken van het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. Dat behoort tot hun vrijheid van contracteren.
Wat ze echter niet mogen, is de klant verplichten om de schuldsaldoverzekering ook via hen af te sluiten. In dat geval zou er immers sprake zijn van een koppelverkoop – de verkoop van een bepaald product wordt dan afhankelijk van de koop van een ander product – en die is verboden in Europa. De klant moet dus de mogelijkheid hebben om de verzekering bij een andere maatschappij af te sluiten.
Lees ook: Kies je voor een eenmalige premie of voor een maandelijkse betaling van je schuldsaldoverzekering?
Dat belet niet dat de banken een voordeel mogen geven aan klanten die toch via hen een schuldsaldoverzekering afsluiten. En dat doen ze ook. Zo geeft bijvoorbeeld KBC een korting van 0,25% op het leningstarief voor wie dat doet. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om 0,10%. En bij ING is het combitarief zelfs 0,45% goedkoper dan het tarief voor louter een lening.
Of de klanten daarmee een goede zaak doen, moet geval per geval bekeken worden. Mogelijks zien ze (een stuk van) de verkregen korting verloren gaan omdat de schuldsaldoverzekering die hun bank hen voorstelt (een pak) duurder is dan eenzelfde verzekering bij een andere maatschappij. Het komt er dus op aan de oefening te maken.
Wat zijn de beste tarieven voor hypothecaire kredieten? Bekijk hier de tarieven van de gebruikers van Spaargids.be.
Gebundelde verkoop mag wel
Juridisch spreken we hier overigens niet van een koppelverkoop, maar over een gebundelde verkoop. De klant heeft namelijk de keuze tussen het afsluiten van de lening en de schuldsaldoverzekering bij dezelfde leverancier of bij verschillende partijen, ook al wordt hij in de richting van de eerste optie geduwd.
Voor een aantal Kamerleden uit het federale parlement gaat echter ook deze praktijk te ver. Onder meer Melissa Depraetere (Vooruit) en Philippe Tison (PS) dienden een wetsvoorstel in met een verbod op het afhankelijk maken van een rentetarief van de aankoop van verzekeringspolissen.
Korting op je notariskosten? Lees hier wat er verandert voor kopers van een woning vanaf 1 januari 2023.
Lees ook via Spaargids.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Tegen 60 km/u over het ijs vlammen: dit is dé aanrader voor wie op zoek is naar een portie winterse adrenaline
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Spaargids.be
Ongezien hoge rente, maar geduld vereist: hoe interessant is voorhuwelijkssparen?
Jongeren die iets opzij willen zetten, kunnen aan voorhuwelijkssparen doen. Een beperkt aantal mutualiteiten blijft die formule aanbieden. Vooral de hoge rentevoeten zijn bijzonder aantrekkelijk. Daar tegenover staat dat het soms lang wachten is voordat het gespaarde geld beschikbaar is. Spaargids.be zet de belangrijkste feiten op een rij. -
-
PREMIUM
Hoe zal bitcoin reageren op de renteverhogingen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”
De koers van de voornaamste cryptomunt bitcoin steeg in januari met 40 procent. Of die stijging de komende dagen en weken zal aanhouden, hangt ook grotendeels af van de renteverhogingen die de centrale banken vandaag en morgen zullen aankondigen. Welke invloed hebben de beslissingen van de Amerikaanse en Europese centrale bank op de bitcoin? En wat mogen we de komende uren en dagen verwachten? Expert Gwen Busseniers van de Cryptoschool blikt vooruit. -
Spaargids.be
Nieuwe staatsbon vanaf vandaag beschikbaar: wat zijn de voordelen en nadelen? En zijn er betere spaaralternatieven?
De federale overheid geeft vanaf vandaag een nieuwe staatsbon uit. Er zijn twee uitgiften beschikbaar: een bon op vijf jaar met een rente van 2 procent bruto en een bon op tien jaar met een rente van 2,40 procent bruto. Is het een interessante spaarkeuze? En wat zijn alternatieven, met een mogelijk nog hogere opbrengst? Spaargids.be zocht het uit. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Verwarm je met pellets? Vanaf vandaag kan je een premie van 250 euro aanvragen
Wie voor de verwarming van zijn huis aangewezen is op houtpellets, kan vanaf 1 februari een premie aanvragen. Vanaf wanneer maak je aanspraak op de pelletcheque? En hoe vraag je die precies aan? Onze journalist legt het uit.