Woning (ver)kopen op lijfrente wint aan populariteit: wat houdt het precies in? En welke risico's loop je?
Spaargids.beDe aankoop van een woning hoeft niet noodzakelijk met een groot hypothecair krediet gepaard te gaan. Een aankoop op lijfrente biedt evengoed de mogelijkheid om een eigen woning te verwerven. Maar wat is lijfrente precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe populair is het? Spaargids.be zocht het allemaal uit.
Bij een aankoop op lijfrente betaal je geen eenmalig bedrag: je betaalt de totale som van de aankoop in delen of schijven. Meestal gaat zo’n aankoop gepaard met een voorschot, dat in de branche de naam 'boeket’ krijgt, en een maandelijkse rente, die doorgaans geïndexeerd wordt. Als renteplichtige vervalt je verplichting tot betaling bij het overlijden van de rentegenieter of als de vastgelegde termijn die in het contract staat is afgelopen. Om die reden zijn bij een verkoop op lijfrente meestal senioren de verkopende partij.
Leestip: Korting tot gemiddeld 1.000 euro op notariskosten voor aankoop woning en woonlening.
Volle eigendom, vruchtgebruik en boeket
Bij aankoop of verkoop op lijfrente zijn er verschillende mogelijkheden. Bij een verkoop in volle eigendom mag de koper zich meteen in de woning vestigen. Meestal gebeurt de verkoop echter op lijfrente in vruchtgebruik. In dat geval mag de verkoper in zijn woning blijven wonen tot hij of zij overlijdt.
Bij een verkoop op lijfrente kunnen de partijen kiezen voor een beperkte of onbeperkte duur. In het eerste geval ligt vast hoelang je rente moet betalen aan de verkoper. Bij een onbeperkte duur betaalt de koper maandelijks rente aan de verkoper tot die laatste overlijdt.
Bij het afsluiten van een aankoop of verkoop op lijfrente kan je kiezen voor een akkoord met of zonder boeket. Zo’n boeket is een overeengekomen voorschot. Meestal ligt het bedrag tussen 10 of 20 procent van de waarde van de woning. Een andere optie bij een aankoop of verkoop op lijfrente is het al dan niet voorzien van geïndexeerde rente. Is gekozen voor indexering, dan is de rente aangepast aan de stijging van de levensduurte.
De hoogte van de lijfrente hangt af van de leeftijd en de levensverwachting van de verkoper. Bepalend is dus hoelang de verkoper gemiddeld nog te leven heeft. Om dat te berekenen, doet een notaris een beroep op sterftetabellen.
Opgelet: er zijn op dit moment 277.682 wanbetalers bij leningen: wat kan je doen om niet op de zwarte lijst te belanden?
Wat zijn de voordelen?
Een aankoop of verkoop op lijfrente biedt voordelen voor koper en verkoper. Een koper kan snel eigenaar van de woning worden als de verkoper vroeger overlijdt dan verwacht. Hij is bovendien niet verplicht een woonlening af te sluiten omdat hij het bedrag niet in één keer moet betalen. Een belangrijke voetnoot hierbij: de eigendom van een aankoop op lijfrente kan niet gebruikt worden als hypothecaire waarborg.
Is er sprake van een boeket, dan kan hij daarvoor eventueel een ander krediet aangaan, zoals een persoonlijke lening.
Persoonlijke lening aangaan? Doe hier gratis en vrijblijvend de simulatie en bekijk het overzicht van de beste tarieven.
Voor de verkoper is dit het grote voordeel: terwijl hij in de woning blijft wonen bij verkoop in vruchtgebruik, strijkt hij maandelijks rente op. Hij beschikt dus over een ruimer regelmatig inkomen. Is de rente geïndexeerd en er is een algemene stijging van de prijzen, dan ontvangt de verkoper een groter bedrag. Is de woning verkocht aan een particulier, dan hoeft de verkoper geen belastingen te betalen op de rente.
Wat zijn de nadelen?
Behalve voordelen zijn er ook nadelen. De aankoop van een woning op lijfrente kan duur uitvallen als de verkoper langer leeft dat verwacht, tenzij beide partijen een uiterste datum voor de rentebetaling in het contract hebben opgenomen. Als koper heb je ook geen recht op belastingkorting. Soms is het boeket vrij hoog, zodat je daarvoor bij een financiële instelling moet aankloppen voor een krediet. De kosten voor de aankoop van een woning op lijfrente kunnen hoger zijn dan bij een klassieke verkoop.
Ken je het verschil tussen goede en slechte schulden? En wanneer worden goede schulden slecht? Spaargids.be licht toe.
Na de verkoop met vruchtgebruik ben je als verkoper niet langer eigenaar van je woning. Leeft de verkoper langer dan de afgesproken einddatum van de te betalen rente, dan heeft hij na die einddatum geen recht meer op lijfrente. Wel mag hij in de woning blijven wonen.
Populariteit van (ver)kopen op lijfrente
Woningen kopen of verkopen op lijfrente is niet nieuw. Volgens vastgoedspecialist Trevi is het in Brussel en Wallonië meer ingeburgerd dan in Vlaanderen, maar het bedrijf ziet wel een positieve evolutie. Volgens vastgoedwebsite Immoweb zijn tussen 1 januari en 30 september van dit jaar 8,1 procent meer panden op lijfrente aangeboden dan in dezelfde periode vorig jaar (1.448 in 2021 en 1.566 in 2022). Trevi laat weten dat de vraag naar woningen op lijfrente groter is dan het aanbod.
Toch eerder fan van de klassieke woningaankoop via hypothecaire lening? Via de kader hieronder vind je de beste woonleningen voor jouw specifieke situatie en budget.
Lees ook via Spaargids.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
“Meer dan 300.000 werknemers verliezen dit jaar tot 8 vakantiedagen door coronawerkloosheid”
Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog altijd op tijdelijke werkloosheid zetten om de coronacrisis door te komen. En dat laat zich dit jaar pijnlijk voelen in het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld van meer dan 300.000 werknemers, zegt de christelijke vakbond ACV. “Ze kunnen tot acht vakantiedagen verliezen”, aldus Marc Leemans van het ACV op Radio 1. -
PREMIUM
Treintickets worden bijna 9% duurder: hoe komt dat en van welke kortingen kan je nog genieten?
Rijden met de trein wordt flink duurder. Om de pil te vergulden, heeft de NMBS naast de bestaande formules nieuwe kortingen uitgewerkt, zoals het flexabonnenment voor wie slechts enkele dagen naar kantoor gaat. “En in de toekomst geven we korting aan wie in de daluren met de trein reist”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman in Dag Allemaal. -
-
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Moet jaarinflatie op de schop? In vergelijking met vorige maand is het leven opnieuw (heel klein beetje) goedkoper geworden
Een winkelkar is het voorbije jaar een pak duurder geworden. De inflatie heeft eind vorig jaar een ongeziene piek bereikt. Toch zijn de prijzen sinds een tweetal maanden heel licht aan het dalen. Econoom Jan Eeckhout pleit er dan ook voor om over te stappen naar een systeem van gewogen maandinflatie in plaats van jaarinflatie, om zo korter op de bal te kunnen spelen. Dat schrijft ‘De Standaard’. -
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen.