Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
JobatEen loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden.
Als voltijds werknemer is het sowieso niet fijn om maand na maand tientallen percentages van je brutoloon naar de fiscus en RSZ te zien afvloeien. Als werknemer betaal je 13,07 procent persoonlijke RSZ-bijdragen op je brutoloon. Hoeveel bedrijfsvoorheffing en dus belastingen je moet betalen hangt daarbij onder meer af van je gezinssituatie en totaalinkomen.
Werkgevers foeteren op hun beurt dat elke euro opslag die ze hun werknemer bieden eigenlijk het driedubbele kost. Zij betalen nogmaals 35 procent patronale bijdragen, waardoor de loonkost voor de werkgever vaak het dubbele is van wat de werknemer netto overhoudt.
Gaat je loon weldra omhoog naar aanleiding van een indexering? Je ontdekt het via Jobat.be.
Simulatie van een nettoloon
Dé simulatie maken van bruto naar netto is onmogelijk. Die hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk maar aan de samenstelling van je gezin - met of zonder kinderen en/of al dan niet gehuwd – en je extralegale voordelen. Die zaken kunnen de verschillen tussen je bruto- en nettoloon sterk beïnvloeden.
We geven alvast een voorbeeld op basis van een ietwat standaard bediende:
• Karel werkt sinds enkele jaren voltijds bij een hr-bedrijf. Hij heeft samen met zijn echtgenote net een woning gekocht. Om het plaatje wat draaglijker te maken, zou hij graag 100 euro netto meer verdienen.
• Karel verdient nu maandelijks 2.500 euro bruto. Daarvan verschijnt er 1.957 euro netto op zijn rekening.
• Als onze bediende naar 2.057 euro netto wil gaan, dan moet hij bijna 400 euro bruto opslag vragen, namelijk om en bij de 2.890 euro.
Wat blijft er netto over van jouw brutoloon? Hier bereken je het snel en simpel.
Extralegale voorwaarden
Zoals bovenstaande simulatie aantoont, moet je dus aardig wat opslag vragen alvorens een mooi verschil op je bankrekening te zien verschijnen. Het vergt dus wat moed om er bij je werkgever voor aan te kloppen. Bovendien moet het ook voor je werkgever effectief haalbaar zijn. Misschien zijn jullie beiden dan wel meer gebaat bij extralegale voordelen?
Leestip: Dit zijn de populairste extralegale voorwaarden en zoveel procent van de werknemers ontvangt ze.
Maaltijdcheques hebben bijvoorbeeld een werknemersbijdrage van minstens 1,09 euro per cheque om RSZ- en belastingvrij te zijn. In een maand met 20 werkdagen komt dat neer op 21,80 euro dat van je nettoloon gaat. De werknemersbijdrage, vermeerderd met de werkgeversbijdrage, verschijnt echter wel op de maaltijdcheque en is dus niet ‘verloren’. Je kan er je boodschappen mee doen. Je ontvangt in ruil al snel voor minstens 100 euro cheques.
Een groepsverzekering kan, afhankelijk van het plan, soms een werknemersbijdrage bevatten. Deze som gaat dan van het nettoloon af en wordt in het pensioenplan gestort. Samen met de werkgeversbijdrage zal jouw bijdrage je tweedepijlerpensioen als werknemer voeden. Niet fijn om in te moeten leveren op de korte termijn, maar ook hier kunnen we niet spreken van een verlies. Zie het als een spaarproduct dat je wettelijk pensioen aandikt. Een vorm van uitgesteld loon dus.
Ga je opslag vragen? Lees dan eerst deze gratis gids met tips en onderhandelingstechnieken.
Kostenvergoeding
Ook interessant is de kostenvergoeding. Krijg je bijvoorbeeld 200 euro kostenvergoeding, dan komt dit bedrag volledig bij je nettoloon, zonder aftrek achteraf. En dan zijn er nog een hoop voordelen die moeilijk in centen uit te drukken zijn, zoals extralegale vakantiedagen en carrièrekansen. Kijk dus altijd verder dan zomaar het verschil tussen bruto en netto.
Lees ook op Jobat.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
PREMIUM
Hoe slim is een belegging in ‘afslankspuitjes’ zoals Ozempic? “Dit middel blijft nodig, dus het kan een echte bestseller worden”
Kim Kardashian doet het. Elon Musk ook. En als zij iets in beweging zetten, volgen meestal velen. We hebben het over de trend om moeiteloos kilo’s te verliezen met Ozempic en Mounjaro: medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor diabetici. Kan je daar als belegger ook aan verdienen? Onze geldexpert Pascal Paepen maakt de rekensom: “Geneesmiddelenproducenten zullen de komende decennia nog veel geld verdienen.” -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Studio 100 zet Plopsa-topman Steve Van den Kerkhof aan de deur: “Ik stap in ieder geval niet zelf op”
Steve Van den Kerkhof (48) moet vertrekken als CEO van Plopsa. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vorige maand kwam de CEO onder vuur te liggen na een artikel over de toxische werkcultuur bij de pretparkengroep. Aan HLN ontkent Van den Kerkhof dat er een akkoord is over zijn ontslag. “Ik stap in ieder geval niet zelf op.” Mogelijk volgt vandaag nog een ontslag. -
Alweer Belgische EuroMillions-winnaar: landgenoot wint 66 miljoen euro
Nadat een Belg begin deze maand een megajackpot van bijna 145 miljoen euro won bij Euromillions, heeft vrijdagavond alweer een landgenoot als enige de vijf juiste cijfers en twee juiste sterren aangekruist. De gelukkige wint maar liefst 66 miljoen euro. -
Elektronische betalingen zondagnacht mogelijk verstoord
In de nacht van komende zondag op maandag worden onderhoudswerken uitgevoerd op het elektronisch betaalnetwerk van Worldline. Om die reden kunnen er mogelijk problemen zijn bij elektronische betalingen.