Wettelijk pensioen vaak niet voldoende: zoveel moet je zelf sparen voor een zorgeloze oude dag
Spaargids.beHet probleem is algemeen gekend: het wettelijk pensioen volstaat doorgaans niet om je levensstandaard na je pensionering op peil te houden. En dus moet je bijkomende bronnen van inkomsten vinden. Of je moet een voldoende groot kapitaal opbouwen om het verschil tussen je inkomsten en uitgaven te overbruggen tot je dood. Maar hoeveel heb je dan nodig? Spaargids.be zoekt het uit.
1. Het wettelijk pensioen
Laten we starten met je inkomsten. Een belangrijke inkomstenbron na je pensionering is het wettelijke pensioen. Hoeveel je precies ontvangt, hangt af van het aantal jaren dat je tijdens je loopbaan gewerkt hebt plus de periodes die daarmee gelijkgesteld worden, het loon dat je in die periode verdiende en je statuut. Was je zelfstandige, werknemer of ambtenaar? En ten slotte speelt je gezinssituatie een rol: ben je alleenstaand of gehuwd?
Het minimumpensioen voor mensen met een volledige loopbaan (45 jaar momenteel) als werknemer bedraagt momenteel 1.915,42 euro bruto voor een gezinspensioen en 1.532,82 euro voor een alleenstaande.
Tip: De bedragen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Wil je weten hoeveel je mag verwachten, dan kan je dat eenvoudig opvragen via www.mypension.be.
2. Het aanvullend pensioen
Veel mensen bouwen ook een aanvullend pensioen op. Dat kan onder meer via een groepsverzekering (werknemers) of via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).
3. Andere spaarplannen
Daarnaast heb je uiteraard nog andere manieren om een kapitaal op te bouwen tegen de pensioenleeftijd. Denk aan het fiscaal aangemoedigde pensioensparen of het eveneens fiscaal aangemoedigde langetermijnsparen.
Om je berekening te maken, kan je ook deze kapitalen omzetten in een soort maandbedrag. Je zou er bijvoorbeeld vanuit kunnen gaan dat je na jouw pensionering nog 25 jaar leeft. In 2021 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Voor vrouwen ging het om 84 jaar, voor mannen om 79,2 jaar. Let wel: voor wie bijvoorbeeld al 50 is, zal de resterende levensverwachting hoger liggen omdat in de voorgaande berekening ook rekening werd gehouden voor wie al stierf als hij bijvoorbeeld 25 of 40 was.
Interesse in langetermijnsparen? Deze verzekeraars bieden het hoogste rendement.
4. Uitgaven
Zijn jouw inkomsten voldoende om je uitgaven op te vangen? Volgens de meest recente huishoudbudgetenquête spenderen Belgische gezinnen met 65+’ers jaarlijks 30.377 euro. Per persoon was dat 21.594 euro. Omgerekend per maand komt dat neer op respectievelijk 2.531 euro of 1.800 euro.
Uiteraard is dit maar een gemiddelde en geeft het slechts een indicatie. Uitgavenpatronen verschillen sterk. Van mens tot mens, van gezin tot gezin. Een belangrijk punt is: bezit je een eigen woning of moet je huren? Het kan enkele honderden euro’s per maand verschil betekenen. Iedereen zal dan ook de oefening voor zichzelf moeten maken. Veel hangt ook af van de gezondheidstoestand.
Toch kan het maken van de oefening, ook al is het maar een grove raming, je een idee geven welke buffer je maandelijks nog vrij hebt of hoeveel je te kort dreigt te komen. Reken ook hier bijvoorbeeld met 25 jaar aan pensioenleeftijd om te weten welke extra spaarinspanning je nog moet doen tegen het moment dat je de arbeidsmarkt verlaat.
Vergeet bij dit alles niet dat ook inflatie een grote rol speelt. Je volledige pensioenopbouw op een spaarrekening zetten, is niet de veiligste oplossing. Het voorbije jaar werd de koopkracht ervan immers 9 procent minder waard.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Wachttijden Mijn VerbouwLening blijven in verschillende regio’s oplopen: Vlaamse regering verdriedubbelt budget energiehuizen
Wie in onder andere Antwerpen, Leuven of Mechelen een Mijn VerbouwLening aanvraagt, moet geduld hebben. De wachttijden zijn daar de afgelopen maanden namelijk nog steeds erg lang of zelfs erger geworden. De extra freelance energie-experts die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eind vorig jaar inzette brengen dus niet meteen zoden aan de dijk. De Vlaamse regering verhoogt nu de basisfinanciering van de energiehuizen van 4,9 naar 16,1 miljoen euro, zodat er meer personeel in de energiehuizen kan komen. -
PREMIUM
Hospitalisatieverzekeringen worden pak duurder: “Al naargelang je leeftijd kan de ene formule interessanter zijn dan de andere”
De fors duurdere kosten van een ziekenhuisopname, door de stijgende index, doen ook de premies van hospitalisatieverzekeringen de pan uit swingen. Sommige polissen worden wel 15 procent duurder. Wat zijn je opties en zijn goedkopere alternatieven interessant of niet? We vroegen het aan Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Niet alleen de keuze tussen een private verzekeraar of een mutualiteit en de dekkingsgraad hebben een invloed op de prijs, ook andere factoren spelen mee.” -
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
-
TV
Release vijfde aflevering ‘The Last of Us’ vervroegd (vermoedelijk vanwege Super Bowl)
Goed nieuws voor de fans van de HBO-reeks ‘The Last of Us’. De release van de vijfde aflevering, die oorspronkelijk op zondag in de VS en op maandag in België stond gepland, is per uitzondering met een paar dagen vervroegd. Vermoedelijk zit de jaarlijkse Super Bowl in de Verenigde Staten hier voor iets tussen. -
1
Cryptobeurs Bitvavo krijgt tientallen miljoenen uitgeleende tegoeden van klanten terug
Cryptoplatform Bitvavo heeft een akkoord bereikt met Digital Currency Group (DGC) over de terugbetaling van tientallen miljoenen euro’s aan klanttegoeden. Dat meldt het Nederlandse bedrijf op zijn site. -
PREMIUM
“Ik klopte minstens 90 uren per week en moest stevig snoeien in mijn eigen salaris”: onderneemster Ina (37) maakte enkele stevige crisissen mee
Vijf jaar geleden besloot Ina De Quint (37) om na een bloeiende carrière in human resources te ontsnappen uit de gouden kooi en ondernemer te worden. Captain Cork is ondertussen haar eigen Belgische label met ecologische handtassen en accessoires gemaakt van kurk. Ina vertelt aan HLN hoeveel ze daarmee verdient. “De winkel was een hele zware vaste kost. Ik moest al zeker 10.000 euro omzet per maand draaien om break-even te draaien.” -
Spaargids.be
Gegarandeerde rente op lange termijn: wat zijn de voor- en nadelen van obligaties en termijnrekeningen?
Nu de rentevoeten behoorlijk gestegen zijn, tonen steeds meer mensen - die hun geld voor langere tijd kunnen missen - weer interesse in obligaties en termijnrekeningen. Spaargids.be legt (toekomstige) beleggers uit waarop ze moeten letten bij deze overweging.