Een slimme meter heeft niet altijd voldoende verbinding met het mobiele netwerk, en dat kan problemen geven.
Volledig scherm
PREMIUM
Een slimme meter heeft niet altijd voldoende verbinding met het mobiele netwerk, en dat kan problemen geven. © Fluvius

Werkt jouw slimme meter wel goed? “Zo'n 2 op de 100 digitale meters kunnen de data niet doorsturen naar de netbeheerder”

Door het Energiedecreet is iedereen verplicht een digitale energiemeter te laten installeren. Ondertussen staan er in Vlaanderen al bijna twee miljoen van die slimme meters opgesteld, leren we uit cijfers van netbeheerder Fluvius. Alleen blijken die niet allemaal naar behoren te werken.

 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. Tienduizenden slimme meters zijn helemaal niet zo slim: “Mijn meter kan simpelweg geen verbinding met het netwerk maken”
  PREMIUM

  Tienduizen­den slimme meters zijn helemaal niet zo slim: “Mijn meter kan simpelweg geen verbinding met het netwerk maken”

  De slimme gas- of elektriciteitsmeter van meer dan 20.000 gezinnen blijkt dan toch niet zo slim te zijn. Hun meter maakt namelijk geen verbinding met het 4G-netwerk. En dus worden de meterstanden en het verbruik niet automatisch geregistreerd. Netbeheerder Fluvius is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing. “Met die meters is niets mis. Het probleem ligt bij de dekking van het 4G-netwerk”, klinkt het bij Fluvius.
 3. Zijn zonnepanelen nog rendabel? Expert: “Met de huidige stroomprijzen is de investering heel aantrekkelijk”
  PREMIUM

  Zijn zonnepane­len nog rendabel? Expert: “Met de huidige stroomprij­zen is de investe­ring heel aantrekke­lijk”

  Wie zelf elektriciteit kan opwekken, ligt minder wakker van de huizenhoge stroomprijzen. Maar de jaren van terugdraaiende tellers en groenestroomcertificaten liggen wel achter ons. Brengt het vandaag nog op om zonnepanelen te installeren? Wanneer heb je die investering terugverdiend? En wat moet je nog weten alvorens er te plaatsen? Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen ODE, laat zijn licht schijnen op de materie. “Een gemiddelde installatie kost vandaag nog maar 5 à 6.000 euro.”