Werknemers lopen niet warm voor "cash for car", regering grijpt in

REUTERS
De federale regering gaat de regels voor het omruilen van een bedrijfswagen tegen een cashbedrag versoepelen. Dat schrijft La Libre Belgique. Een studie van HR-dienstenbedrijf SD Worx toonde in juli aan dat het systeem "cash for car" weinig succes kende.

Concreet zullen een aantal antimisbruikbepalingen, die moeten voorkomen dat de maatregel gebruikt wordt als instrument voor fiscale optimalisatie, opgeheven worden, schrijft de krant. 

Tot nu toe konden enkel werknemers die al over een bedrijfswagen beschikten op het moment van hun aanvraag ervoor kiezen om hun voertuig in te ruilen voor een cashbedrag. Voortaan zullen ook werknemers die geen bedrijfswagen hebben, maar er wel voor in aanmerking komen, voor "cash for car" kunnen kiezen. Ook mensen die een andere functie of een promotie krijgen, zullen in aanmerking komen.

Sommige waarnemers vrezen dat die versoepeling het aantal aanvragen fors zal doen stijgen en dat de meeste loonstijgingen langs deze "snelweg van de fiscale optimalisatie" zullen gebeuren, met een verlies aan sociale bijdragen tot gevolg.

Lees ook:

Waarom de bedrijfswagen afschaffen de file niet noodzakelijk oplost
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Begine KRIS

  Bedrijfswagens zijn in mijn ogen bestelwagens vrachtwagens maar geen luxe auto ‘s om een naar werk te rijden voor bureau job. En nog minder om op kosten bedrijf ermee privé te tanken op reis te gaan enz....

 • christiane vereecke

  Idd James Vroman, gewoon afschaffen heel die handel

 • Marco Maerten

  Jos Hendrik,steeds alles op een ander afschuiven is makkelijk (u weet wel de parabel van de splinter in de ander zijn oog terwijl uzelf de balk in uw eigen oog niet opmerkt). Die vrachtwagens brengen ons goederen,voedsel en naargelang de (over)consumptie zal dit nog niet veranderen.

 • Timmie Smet

  Mensen, klamp je toch zo niet vast aan je auto die een aanslag is op (particulier budget): leer zonder auto te leven! Verander desnoods van job!

 • Timmie Smet

  Zoals hier al geopperd: Wijzig het nummerplaat systeem, zodat je kan zien wat wel of niet een leasewagen is. Een nieuwe Mercedes C bijvoorbeeld: die koop je toch niet particulier? Die rijders beseffen vaak niet welke ongelooflijke luxe ze rondrijden, totdat ze hun job kwijt zijn.